Vijenac 404

U spomen

U SPOMEN

Nada Iveljić (1931–2009)

U Zagrebu 6. rujna u 79. godini umrla je Nada Iveljić, hrvatska književnica i spisateljica za djecu. Autorica je pozamašna književnog opusa u kojem se nalazi osam knjiga poezije, zbirke novela Crna roda, Arijadnina nit i Miljenici svilene djevice, roman Bijela kopriva, zatim više od četrdeset knjiga i slikovnica za djecu te više igrokaza, radiijskih i TV-igara za odrasle i djecu.

Rođena je 1931. u Zagrebu, gdje je završila Klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet. Radila je kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u gimnaziji i osnovnoj školi, a bila je i urednica časopisa za djecu Radost. Od 1954. piše pjesme, pripovijesti i dužu prozu. Najpoznatije su joj knjige za djecu Dođi da ti pričam, Šestinski kišobran, Konjić sa zlatnim sedlom, Dječak i ptica, Kiki, mala polarna lisica, Zagrebački vrapčići i Doviđenja, Lunjo, uz mnoge druge. Uspješna je bila u kraćem pripovjedačkom žanru za djecu pa su mnoge njezine pripovijesti postale dio školske lektire za mlađu dob te su ušle u mnoge antologije.

Nagradu Grigor Vitez primila je 1972. za zbirku priča Šestinski kišobran i 2000. za bajku Zemljina dječica, a 1985. nagradu Ivana Brlić Mažuranić za knjigu Dođi da ti pričam.

LUKA ŠEPUT

Vijenac 404

404 - 10. rujna 2009. | Arhiva

Klikni za povratak