Vijenac 404

Druga stranica

Kroatisti u Dubrovniku

Kroatisti u Dubrovniku

U Dubrovniku je od 24. kolovoza do 6. rujna 2009. održan 38. seminar Zagrebačke slavističke škole.

Zagrebačka slavistička škola posebna je aktivnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Namjera je Škole poticanje i promicanje poznavanja hrvatskoga jezika, književnosti i kulture među inozemnim studentima kroatistike/slavistike, kao i među znanstvenicima i nastavnicima na stranim sveučilištima. Od 1972, kada je Škola započela s radom, do 1990. seminari se održavaju u Dubrovniku i Zagrebu. U razdoblju komunizma i represije na hrvatski književni jezik, djelatnost Škole bila je usmjerena na njegovo njegovanje i održavanje. Od 1992. do 1998. seminari su se održavali u Puli, a od 1999. pa sve do danas u Dubrovniku.

Škola djeluje i kao izdavač niza zbornika radova te antologija suvremenoga hrvatskog pjesništva, proze i drame.

Na seminaru se polaznicima posreduju kroatistički sadržaji, organiziraju se lektorati i proseminari, prevodilačke radionice, tematski ciklusi predavanja te kulturna događanja.

Na ovogodišnjem 38. seminaru organizirana su dva tematska ciklusa predavanja. Prvi, jezikoslovni ciklus pod naslovom Povijest hrvatskoga jezika osmislio je profesor Ivo Pranjković u suradnji s voditeljem Škole profesorom Krešimirom Mićanovićem.

Drugi, književnoznanstveni ciklus predavanja, u kojem su se predavači bavili književnom praksom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, osmislio je profesor Krešimir Bagić.

Kulturna događanja 38. seminara obuhvaćaju pet filmskih projekcija, razgovor s redateljicom Biljanom Čakić Veselić, kazališnu predstavu Münchhausen u izvedbi Vilima Matule, književnu večer s mladim pjesnicima Branislavom Oblučarom i Markom Pogačarom kao i večer posvećenu prevoditeljskim radionicama Zagrebačke slavističke škole, druženje s književnikom Mirkom Kovačem te uživanje u hrvatskoj tradicionalnoj glazbi uz klapu Subrenum.

Uz bogat jezikoslovni, književnoznanstveni i kulturni program za polaznike Škole organizirani su i studijski obilasci Dubrovnika i okolice.

AIDA KORAJAC

Vijenac 404

404 - 10. rujna 2009. | Arhiva

Klikni za povratak