Vijenac 404

Iz Matice

Iz ogranaka

BENKOVAC

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac u povodu Dana domovinske zahvalnosti otvorena je izložba slika Žedno more Senke Radić. Organizatori izložbe bili su benkovački ogranak i Gradska knjižnica uz pokroviteljstvo Grada Benkovca i medijsko pokroviteljstvo Radija Benkovac i Zadarskog lista.

ČAKOVEC

U želji da djelatnost Ogranka Matice hrvatske Čakovec bude bolje predstavljena javnosti, Predsjedništvo Ogranka usvojilo je prijedlog predsjednika da se ustanovi redoviti susret s novinarima. Susret pod sloganom U Maticu na kavicu organizirat će se svakoga prvog utorka u mjesecu.

U Šenkovcu je 7. rujna održana svečanost obilježavanja 443. obljetnice Sigetske bitke. Svečanost su organizirali Ogranak Matice hrvatske Čakovec, Družba Braće hrvatskoga zmaja, Zrinska garda i Čuvari grobnice Zrinskih KUD-a Šenkovec. Nakon polaganja vijenaca na spomen-ploču na mau-zoleju prigodne su govore održali Dragutin Feletar i Stjepan Hranjec, a svečanost je zaključena svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi.

ČITLUK

Školska knjižnica Osnovne škole fra Didaka Buntića u Čitluku postala je bogatija za dvadesetak vrijednih naslova edicije Matice hrvatske Stoljeća hrvatske književnosti, koje je predsjednik čitluč-kog ogranka Matice hrvatske Andrija Stojić u kolovozu svečano uručio ravnatelju Marinu Kapularu.

U crkvi Krista Kralja Svetom misom zahvalnicom 13. rujna otvorena je kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske u Čitluku. U Galeriji fra Didaka Buntića u Župnom uredu predstavljena je knjiga Vere Primorac Druga strana zrcala, priče i otvorena izložba umjetničkih radova na svili. Glazbenim točkama večer su obogatili mladi glazbenici iz Brotnja.

DUBROVNIK

U organizaciji dubrovačkoga ogranka i Dubrovačkih ljetnih igara Luko Paljetak predstavio je novu knjigu prijevoda Soneta Williama Shakespearea u klaustru Dominikan-skoga samostana. Na predstavljanju su stihove govorili sam Paljetak i glumac Joško Ševo. U predstavljanju knjige sudjelovale su Ivana Burđelez i Margita Cetinić.

Na simpoziju u povodu 80. obljetnice smrti Iva Vojnovića, koji su organizirali Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik i Centar za mediteranske studije Dubrovnik, sudjelovalo je dva-desetak znanstvenika, profesora i istraživača. Simpozij je zaključen izložbom Od svitanja do sutona i predsta-vljanjem dviju knjiga u klaustru Franjevačkoga sa-mostana. Prva je Ivo Vojnović: Korespodencija I, II, III, objavljena u nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Ogranka Matice hrvatske Dubrovnik, koju je priredio Tihomil Maštrović, a urednik je Luko Paljetak, druga je knjiga Trag Miholjica autora Davora Mojaša, objavljena u izdanju dubrovačkoga ogranka.

KORČULA

U gradu Korčuli obilježena je stota obljetnica rođenja hrvatskog književnika Petra Šegedina.


slika

Svečanost su priredili Ogranak MH i Gradski muzej pod pokroviteljstvom Grada Korčule. U prvom dijelu svečanosti u ime HAZU govorio je Dubravko Jelčić, a u ime Središnjice Matice hrvatske Tonko Maroević. Stanka Kraljević govorila je o životu Petra Šegedina. Izlaganje su pratile projekcije Šegedinovih fotografija, a pročitano je i pismo Šegedinove kćeri Marije kojim zahvaljuje Korčulanima na obilježavanju očeve obljetnice. U drugom dijelu večeri akademik Jelčić, u sklopu Matičine biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti predstavio je objavljene romane Djeca Božja i Osamljenici koji ga najbolje predstavljaju kao iznimna pisca. Maroević se osvrnuo na Šegedinov pjesnički rječnik, misli i rečenicu.

MAKARSKA

U Starom franjevačkom samostanu u organizaciji Ogranka Matice hrvatske 8. rujna predstavljen je roman Zdenke Ćorkalo Fratar o kojem je govorio Toma Podrug.

METKOVIĆ

U Gradskom kulturnom središtu Metković Ogranak Matice hrvatske Metković i Gliptoteka HAZU organizirale su izložbu slikara i kipara Emila Bobanovića Ćolića Još se poznaju stope. Riječ je o izboru iz bogata opusa koji je autor u cijelosti posvetio rodnoj Kuni na Pelješcu.

NIN

Ogranak Matice hrvatske Nin organizator je izložbe Milana Generalića Sveci u Ninu, koja je postavljena u Galeriji Višeslav. O slikama su govorili Tomislav Marijan Bilosnić i Ante Sorić.

SENJ

U organizaciji senjskoga ogranka u Gradskoj knjižnici u Senju predstavljena je knjiga pod naslovom Poskok i ostale zmije Hrvatske autora Vlade Prpića. Govorili su predsje-dnik Ogranka Misla-v Bilović, Mile Butković i autor.

SINJ

U prostorima novih Alkarskih dvora svečano je otvorena Galerija akademskog kipara Stipe Sikirice, koji je svoj kompletan opus darovao Sinju. Na otvaranju su govorili fra Mirko Marić, predsjednik sinjskoga Ogranka, Milan Bešlić, član Glavnoga odbora Matice hrvatske, Ivica Glavan i Stipe Sikirica.

VINKOVCI

Ogranak Matice hrvatske Vinkovci predstavio je 4. rujna šesti svezak Sabranih djela Dionizija Švagelja Hrvatski na-rodni preporod u Slavoniji. Knjigu su predstaviti Ružica Pšihistal, Mar-ko Landeka i Dražen Švagelj.

D. K.

Vijenac 404

404 - 10. rujna 2009. | Arhiva

Klikni za povratak