Vijenac 401

Naslovnica, Tema

Domaći rječnik uvriježenih mnijenja

Od akademika do zemljaka

Stanko Andrić

Domaći rječnik uvriježenih mnijenja

Od akademika do zemljaka

Stanko Andrić

Rječnik koji slijedi sastavljen je, dakako, na inspirativnoj podlozi Flaubertova Le Dictionnaire des idées reçues, objavljena u hrvatskom prijevodu 2007. u izdanju zagrebačkoga Disputa, a pod naslovom Rječnik uvriježenih mnijenja. Kao taj slavni uzor, i ova hrvatska inačica želi pobilježiti, abecednim redom i bez ikakva kritičkog komentara, mišljenja i predodžbe o svakovrsnim temama što kolaju društvom i u njemu uživaju demokratski stečen ugled valjanih i općeprihvaćenih sudova. Po svojoj naravi nedovršen i nedovršiv projekt, rječnik je u ovoj domaćoj izvedbi dobio, barem zasad, nešto izrazitiji politički sadržaj. U nj su, nadalje, zbog nekog razloga lagodnije ušle misaone formule desnoga političkog svjetonazora. Sastavljač se doduše trudio da u tom pogledu postigne kakvu-takvu ravnotežu, ali mu je rezultat ostao mršav. Da bi se sastavio rječnik koji će iscrpnije obraditi i drugu stranu, bit će po svemu sudeći potreban autor ljevičar.

slika F. Quiquerez, Antemurale christianitatis


AKADEMIK. Najviša i najnedostižnija od svih titula. Odnositi se prema njoj sa strahopoštovanjem i uvijek je stavljati ispred imena onoga komu pripada. Akademici – najumniji ljudi koji hodaju zemljom. Ne zna se čime se bave: rade li što ili samo nose teret naslova akademik.

AMERIKA. Prosječni je Amerikanac krajnje neobrazovan. Amerikanci cijelom svijetu dijele lekcije o demokraciji i ljudskim pravima, kao da zaboravljaju što su sami učinili s Indijancima!

ANDRIĆ (Ivo). Izdajica. Dobar pisac, ali lišen ljudskog morala i poštenja. Ipak, ne treba se sasvim odreći našeg nobelovca.

ANTIFAŠIZAM. Prazan pojam, lišen stvarnog sadržaja. Krinka iza koje se skrivaju strahote i zlodjela komunizma.

ATEIZAM. Propala stvar. Neslavno potonuo skupa s komunizmom. Ateisti su naivni egoisti koji precjenjuju vlastiti razum.

AUTOMOBIL. Limeni ljubimac. Vrlo je šik naučiti malo dijete da raspoznaje marke automobila. U današnje vrijeme svaka šuša ima vlastiti auto.

BALKANAC. Uvreda zbog koje je opravdano fizički se obračunati s onim tko vam ju je uputio.

BAN JELAČIĆ. Mađari još i danas protrnu od straha na spomen njegova imena. Obavezno ga spomenuti kada se razgovara s kakvim Mađarom.

BIZANTINAC. Sinonim za podmukla i prevrtljiva čovjeka. Bizantinci su uglavnom Srbi.

BOSNA. Tamni vilajet. Ne zna se što bi to imalo značiti, ali je vrlo istinito. Zemlja ćevapčića i viceva. Bosanci su posvuda, samo ne u Bosni.

BRONČANI KONJANICI. Svi su austro-ugarski brončani konjanici načinjeni od bronce zarobljenih turskih topova.

CJEPIDLAKA. »Kritičar naših postupaka« (A. Bierce; vrijedi i danas).

CRKVA. Posljednja moralna vertikala. Jedino se ona još nije kompromitirala.

CRKVENA ZVONA. Ona na važnijim proštenišnim crkvama uvijek su načinjena od bronce zarobljenih turskih topova.

ĆIRILICA. Srpsko pismo. Čuvati se da je ne naučite. Ako je već znate čitati, bolje je to držati u tajnosti.

DEMOKRACIJA. Velika podvala. Samo iluzija.

DESNIČAR. Citirati misao: »Tko u mladosti nije bio komunist, taj nema srca, a tko u zreloj dobi nije desničar, taj nema pameti.«

DJECA. »To je kapital, kažem vam.« (Čuje se u vlaku, kod frizera i na drugim mjestima pogodnima za vođenje neobaveznih ili čak filozofskih razgovora.)

DOJENČAD. Sve razumiju; neka vas ne zavara to što ne mogu izreći svoje misli.

DRUG. Riječ koju bi trebalo zabraniti. Koristiti je samo kao uvredu.

DUBIOZNO. Učena riječ koja znači manje-više isto što i dubinski, temeljito. Kaže se »dubiozno se baviti nečim«. Ili: »Prostudirao je to baš dubiozno«.

EGZISTENCIJA. Isto što i posao ili radno mjesto. Mnoge niskosti i podlosti koje činimo mogu se pravdati brigom za egzistenciju.

ENGLEZI. Kradljivci tuđih kulturnih spomenika širom svijeta. Ukočeni i neduhoviti; njihovi vicevi naprosto nisu smiješni. Neskloni Hrvatskoj.

EUROPA. Stara kurva. (Nije li je već Zeus silovao?) Uvijek smo bili njezin dio.

EVOLUCIJA. Nije dokazana. Prema tome, ne bi je se smjelo spominjati u školi.

FAŠIZAM. Manje zlo od komunizma.

FRANCUZI. Uglavnom ružni, ali zrače neodoljivim šarmom. Ne mogu prežaliti što više nisu važni kao nekada. Iskvareni i pomalo ljigavi. Ipak, imaju nešto što izaziva poštovanje: Legiju stranaca.

GENOCID. Najgori ratni zločin, koji se sastoji u ubijanju civila naše narodnosti.

GERMANIZMI. Rabeći ih obilno u svakodnevnom govoru (npr. šulkolega, platfus, vindjakna, nahtkaslić, kohčokolada, špajservis, flajšmašina, cukerpekerica) pokazujemo da pripadamo boljem gradskom svijetu i višem staležu.

GLOBALIZACIJA. Izvor svega zla. Nesmiljena arena našeg doba u kojoj velike ekonomije, narodi, jezici itd. proždiru malene.

HOROSKOPI. Čitaju se samo radi razbibrige. Pa ipak, ima u njima nekog vraga! Suviše često dobro pogađaju razne stvari, a da bi se moglo raditi o pukim slučajnostima.

IDENTITET. Nešto sveto. Čuvati ga kao oko u glavi.

IDEOLOGIJE. Nešto pokvareno i vrijedno svake osude. U njih se ubrajaju marksizam, komunizam, jugoslavenstvo...

INTELEKTUALAC. Nešto kao počasna titula za osobu u posjedu fakultetske diplome. Osobito dobro pristaje sveučilišnom profesoru. Intelektualac mora poklanjati dosta pažnje svojoj vanjštini (kravata, ozbiljno odijelo, frizura itd.); leptir-kravata je u tom pogledu osobito rječit znamen. Odmjeren korak i zamišljen izraz lica također najbolje pristaju učenoj glavi. Kada ne bi držao do toga, kako bi ga se na ulici moglo razlikovati od običnog puka bez diplome, o doktoratu da se i ne govori?

ISLAM. Iskonski neprijatelj Europe.

ISTINA. Stoput ponovljena laž postaje istina.

ISTOČNJAK. Stanovnik zemlje koja nam je prvi susjed na istočnoj strani.

IZVJEŠTAJ. Zabranjeno je koristiti se tom riječju. Mora se kazati izvješće.

JAVNE OSOBE. Bilo da je riječ o političarima, pjevačima ili sportašima, treba ih u razgovoru spominjati kao prisne znance i baratati pojedinostima iz njihovih privatnih života. I oni su samo obični smrtnici, ništa bolji od nas!

JUGOSLAVENSTVO. Zločinački politički nauk. Izmislili su ga Hrvati (a ne, kako bi se očekivalo, Srbi).

JUGOSLAVIJA. Totalitarna diktatura. Umjetna državna tvorevina. Građena na trulim temeljima, prirodno je da se nije mogla održati. Ili pak: u mnogom pogledu bolja od ovog što imamo danas. Društvo socijalne pravde, solidarnosti, jednakosti i sklada među različitim narodima. Uzdisati za njom.

KAPITALIZAM. Raj na zemlji. Društvo obilja i pravde. U svakom pogledu nadmoćan socijalizmu. Hvala Bogu što je pobijedio na povijesnoj pozornici! Ipak, nije ono što se od njega očekivalo. Veliko razočaranje. Nije to nikakav raj na zemlji, blago rečeno.

KAZALIŠTE. Hram kulture. Imati godišnju pretplatu za nj – vrhunac kulturnog uzdizanja i samosvijesti.

KNJIGE. Nestat će. Zastarjele kao medij za čuvanje podataka.

KNJIŽNICE. Hramovi kulture.

KOMUNIST. Isto što i zlikovac. Manje-više svatko je to bio (moralo se). V. i pod Desničar.

KORPORACIJE (međunarodne). Izvor svega zla. Samo je pitanje vremena kada će države početi gubiti svoja nacionalna imena i zamjenjivati ih imenima kao što su Coca-Cola, Microsoft i sl.

KRAĐA. Ovisno o okolnostima, ne mora biti jako teško zlodjelo. Potkradati državu posve je oprostivo (iako o tome ne treba naglas govoriti). Treba strogo osuđivati samo one vrste krađa za koje znate da ih nikada nećete imati priliku počiniti.

KRITIČNOST. Odveć smo kritični prema samima sebi, svojoj zemlji i njezinim vrijednostima. (V. i pod Ocrnjivanje i Pljuvanje.)

KRLEŽA (Miroslav). Pokvaren pisac. Beskičmenjak, klanjao se diktatoru Titu. Uvelike precijenjen.

KRBAVSKA BITKA. Turci su u njoj pobijedili zahvaljujući ratnom lukavstvu; imali su i brojnije konjaništvo. Da se nije dogodila, opstala bi sve do danas velika srednjovjekovna Hrvatska.

KULTURNA BAŠTINA. Nismo svjesni koliko je bogata naša kulturna baština. Kada je stranci otkriju, ostaju zapanjeni. Nažalost, premalo znaju o njoj, za što smo uvelike sami krivi.

LATINSKI. Najsavršeniji od svih jezika. Učenjem latinskoga najbolje se izoštravaju umne sposobnosti. Trebalo bi ga vratiti u sve škole.

LEKTOR. Svaliti na nj krivnju ako vam je objavljen tekst s mnogo gramatičkih pogrešaka i stilskih rogobatnosti.

LIBERALIZAM. Zločinački nauk. Liberalima nije sveto ništa osim vlastitih probitaka. U njihovu se stranku učlanjuju: masoni, Židovi, homoseksualci i oni koji žele postati nešto od toga.

LICEMJERJE. Ne zna se točno što je to. Nekakav drevni porok što ga spominje Biblija.

MAĐARSKA. »Kas čikošâ i kotlić s paprikašem« (B. Hamvas). Mađarice: iznimno strastvene ljubavnice. Mađari: neobično skloni samoubojstvu (o tome svjedoče statistike!). Ne mogu bez neprestane svirke ciganskih violina. Unatoč osvajačkim precima, nisu osobito dobri ratnici: v. pod Ban Jelačić.

MARKSIZAM. Zločinački nauk. Manje-više svatko ga je učio napamet i prihvaćao njegove zasade.

MITO I KORUPCIJA. Rak-rana hrvatskoga društva. Ipak, bez mita čovjek danas teško može nešto postići. (V. i pod Veze i vezice.)

MOHAČKA BITKA. Mađari su je izgubili jer nisu slušali savjete Hrvata ili jer nisu čekali da im u pomoć stigne hrvatska vojska.

MOLBA. Zastarjela riječ. Mora se kazati zamolba.

MUZIKA. Treba često navoditi onu mudru izreku: »Koliko para, toliko muzike«.

NACIONALIZAM. Nepravedno ocrnjen. U svojoj biti, zapravo nešto uzvišeno. Istinski nacionalizam je plemenit.

NAJLJEPŠE GODINE. Obično su to baš one godine u kojima je osoba kojoj se upućuje čestitka. Rabiti taj izraz bez obzira na životnu dob slavljenika. Ako je riječ o poodmakloj dobi, može se zamijeniti izrazom zlatne godine.

NAPADAČKI RAT. Rat koji drugi vode protiv nas. (V. i pod Obrambeni rat.)

NAPREDAN. Koristi se ponajviše u ženskom rodu i to u frazi: »napredna i nazadna«. (Misli se na žensku osobu svestrano izraženih oblina.)

NAZADAN. V. pod Napredan.

NIJEMCI. Narod superiornih sposobnosti. Uzor u svemu. Nije mnogo nedostajalo pa da pobijede u Drugom svjetskom ratu; malko žaliti što do toga nije došlo.

NOVI SVJETSKI POREDAK. Zločinački projekt. Teži uništenju nacionalnih država, vjera i svih tradicionalnih vrijednosti. Njegovi su kolovođe skriveni, a metode rada obavijene tajnom; otkrivaju ih detalji kao natpis na američkom novcu (Novus ordo saeclorum) i sl.

NOVINARI. Klevetnici. Zanima ih jedino skandal i kako oblatiti ljude od ugleda u javnosti. Nažalost, takva se roba odlično prodaje.

NOVINE. Preplavljene žutilom. Sve lažu. Žaliti se što imaju sve više slika i sve manje teksta. Nekoć su bile znatno ozbiljnije.

NOVOROĐENČE. Nije važno kojeg je spola, samo neka bude zdravo. Ali ipak: muško je muško!

OSIJEK. Srednjoeuropski grad. Njegova je najveća znamenitost veliki most sultana Sulejmana iz 16. stoljeća, koji se ne može vidjeti jer je spaljen u 17. stoljeću.

OBRAMBENI RAT. Rat koji mi vodimo protiv drugih. (V. i pod Pravedni rat i Napadački rat.)

OCRNJIVANJE. Uživamo ocrnjivati sami sebe; ništa slično ne može se vidjeti kod nekog drugog europskog naroda. (V. i pod Kritičnost i Pljuvanje.)

PALANAČKI DUH. Prokletstvo malih sredina. Spomenite ga kada govorite o svojim neostvarenim planovima i nerazumijevanju sredine u kojoj radite. Kolike li je darovite ljude ugušio i upropastio!

PAPA. Najmudriji čovjek na Zemlji. Trebalo bi mu dati da vlada cijelim svijetom.

PARTIZANI. Komunistički mit. Kokošari. Po Slavoniji uglavnom krali kobasice sa seljačkih tavana. Prigrabili pobjedu koju je izvojevao netko drugi. Unuci partizana još i danas ratuju s unucima ustaša.

PISANJE. Pomalo ženstvena aktivnost. Ženama pisanje ide lakše od ruke (slično kao i šivanje ili vezenje).

PLJUVANJE. Na svijetu vjerojatno nema naroda koji pljuje po vlastitoj povijesti tako zdušno kao mi. (V. i pod Kritičnost i Ocrnjivanje.)

POEZIJA. Nešto naivno, ali i jako plemenito. Zar je moguće da je u današnje doba netko još čita? U mladenačkim godinama piše je manje-više svatko. Njezina snaga osjeti se u punoj mjeri kada je netko recitira s mnogo strasti i čeznuća, zaneseno i uz diskretnu glazbenu pratnju. Diviti se daru mladih pjesnika i pjesnikinja koji u zanosu recitiraju svoje stihove. Superiorna je prozi, ali nažalost podcijenjena kao književni rod. Suvremena hrvatska poezija bolja je od suvremene hrvatske proze; po kvaliteti ona stoji uz bok vrhunskoj europskoj, pa i svjetskoj.

PORAZ (U RATU). U hrvatskoj povijesti, manje-više nepoznat pojam. (Ipak v. pod Krbavska bitka.)

POŠTOVATI. Zabranjeno je koristiti taj glagol. Mora se kazati štovati.

POVIJESNA ISTINA. U svakoj se prigodi zalagati za nju. Ide nam u prilog. Nije ni čudo, jer ona je uvijek upravo ono što mi smatramo da se u povijesti dogodilo.

POVIJEST. Povijest se ponavlja. Kada čujete kakvu povijesnu priču o tiraniji, častohleplju, podlosti i sl., morate povikati: »A zar je danas imalo drukčije? Ništa se ne mijenja. Sve je uvijek isto!« U potvrđivanju te misli leži najviša misija povijesne znanosti.

PRAVE VRIJEDNOSTI. Vjera, Domovina, Obitelj. Bez toga društvo propada. To su čvrsti i istinski temelji Društva, kao i Privatno Vlasništvo i Poštovanje Vlasti (tako prema G. Flaubertu; vrijedi i danas). U novije vrijeme među njih je uvršten i Identitet (v.).

PRAVEDNI RAT. Rat koji mi vodimo protiv drugih. (V. i pod Obrambeni rat.)

PREDZIĐE. Koristi se isključivo u izričaju »Hrvatska je uvijek bila predziđe kršćanstva«, čijim se poznavanjem pokazuje bolja naobrazba. Trebalo bi to naučiti reći i na latinskom: antemurale Christianitatis. Samo postojanje te izreke na latinskom jeziku dokazuje da je Hrvatska to zaista bila.

PRISUTAN. Zabranjeno je koristiti tu riječ. Mora se kazati nazočan.

PROPAST ZAPADA. Jako žalosna činjenica. Pojava nad kojom se treba duboko zabrinuti. Vrag je odnio šalu! Zapad je počeo propadati onda kad se odrekao svojih kršćanskih korijena. Propast će, ili je možda već propao, isključivo vlastitom krivnjom.

PROVINCIJA. Treba uvijek podsjećati: »Nisu ljudi u provinciji, nego je provincija u ljudima.« Uz to navoditi i ovu misao: »Provincija je samo stanje duha.«

PUTNA GROZNICA. U turističkom autobusu, iznenadna potreba za velikom nuždom koja čovjeka spopada ubrzo nakon polaska prema odredištu.

RADNIK. Sumnjiva riječ; trebalo bi je zabraniti. Ispravno je kazati djelatnik.

RAK. U obolijevanju od njega presudnu ulogu igra psihologija. Njegove su žrtve psihički ranjive osobe, s nekim potisnutim duševnim problemima. Pušenje, alkohol i ostali štetni čimbenici ne mogu nauditi čovjeku koji je psihički stabilan. Dokaz: taj-i-taj rođak ili znanac koji je pušio od kad zna za sebe i umro u devedesetoj.

RENESANSNI INTELEKTUALAC. Renesansni je intelektualac svestran. Ako se i dandanas nađe koji, uvijek je posljednji takav, barem u našoj zemlji ili našem narodu.

REVOLUCIJA. Težak zločin, gori i od genocida (v.).

RODOLJUBLJE. Sumnjiva riječ. Mora se kazati domoljublje.

RUPE U ZAKONU. Ono što zakone čini koliko-toliko podnošljivima. Pravnici = stručnjaci za rupe u zakonu.

RUSI. Drže Europu u šaci. Nesposobni za demokraciju; navikli da se njima vlada željeznom rukom. Strahovito piju. Rastrošni bogataši. Poželjni kao turisti. Svi koji imaju novca bave se mafijaškim poslovima. Ruska mafija: najstrašnija od svih; nipošto joj se ne zamjeriti.

SLAVONIJA. Izvanredno plodna zemlja: »zasadite u nju dugme i nešto će izrasti«. Sramota je da država koja ima Slavoniju uvozi hranu!

SLOVENIJA. Sićušna zemlja. Zbijati šale na račun njezine neznatne veličine: trebalo bi je premostiti, poslovica »mali ptić, veliki krič« i sl. Zvati je i europskim stratištem jer su ondje jugoslavenski partizani na kraju Drugoga svjetskog rata posmicali svoje protivnike u bijegu. Slovenci su uvijek bili austrijski sobari i kočijaši. Nažalost, gospodarstvo im je znatno bolje od našega; skrivati ogorčenje uzrokovano time.

SRBIJA. S nelagodom izgovarati to ime; strašnije je od psovke.

SREDNJI VIJEK. Mračni srednji vijek – makar što! Naprotiv, bilo je to doba procvata kulture i duhovnosti. Treba samo pogledati gotičke katedrale! Kamo sreće da još živimo u njemu. Ili kao što je dobro rekao Berdjajev: »Nama je još daleko do vrhova srednjovjekovne duhovne kulture.«

SREDNJOEUROPSKI. Plemenit pridjev; mnogo više od puke zemljopisne oznake. Hrvatska je oduvijek pripadala srednjoeuropskom kulturnom krugu. Srednjoeuropska uljudba.

SVJEDOK. Treba uvijek i bez iznimke odbijati da se bude svjedok u pravosudnom postupku; ne zna se u kakve nas neprilike to može odvesti (prema G. Flaubertu; vrijedi i danas).

ŠTROSMAJER (biskup). Bio pobornik jugoslavenstva. Volio Srbe više nego što pristaje biskupu. Dokazivati da je, zapravo, bio vatren hrvatski domoljub.

ŠUMA. Kaže se »ne vidjeti stablo od šume«, ili »ne vidjeti šumu od stabala«. Svejedno, smisao je isti: od manje stvari ne vidi se veća, ili od veće manja, ili pak više stvari zaklanja jednu, ili jedna više njih.

TELEVIZIJA. Prozor u svijet. Ima presudan utjecaj na javno mnijenje. Za razliku od nekadašnje, današnja televizija zaglupljuje.

TEORIJA RELATIVNOSTI. Znanstvena potvrda uobičajenog mišljenja da je sve relativno. Ili drugim riječima: »Znanstvena teorija koja dokazuje da se stvari u prirodi i društvu mogu promatrati na razne načine, s različitih točaka gledišta, odnosno da sve može biti i ovako i onako« (Z. Kremer).

TITO. Običan zločinac i ubojica. Neobrazovani vjetropir, ponašao se kao tipičan hohštapler, zavodio lijepe žene, pušio skupe cigare itd. Najveći državnik kojeg smo imali. Bio je Hrvat: stidjeti se zbog toga; ponositi se time.

TUĐMAN (Franjo). Stvorio Hrvatsku. Otkrio svijetu da su Hrvati jedan od najstarijih i najkulturnijih europskih naroda. Tko o tome misli drukčije, mora se suočiti s činjenicom da je Tuđman bio povjesničar s doktoratom.

TURCI. Mahom brkati; muškarci bez brkova kod njih su na slaboj cijeni. Sve stare crkve, utvrde, palače i ostale građevine kojih više nema razrušili su Turci. Krivi za sadašnji neobičan zemljopisni oblik Hrvatske.

USTAŠE. Nepravedno su ocrnjeni. Nisu ni izdaleka bili tako strašni kako ih se prikazuje.

VEZE I VEZICE. Nažalost, bez njih se ništa ne može postići.

VJERA. Neuništiva. I ateisti vjeruju, samo je pitanje u što. Vjera i znanost si ne protuslove, nego se međusobno nadopunjuju. (V. pod Ateizam.)

VRHUNARAVNO. Starinska riječ koja znači isto što i vrhunsko ili osobito. Primjer: »smrt dolazi kao vrhunaravni apsurd ljudske egzistencije« (misao jednog novinara-filozofa).

ZAKONI. Dobri su samo kada nam idu u prilog; inače su nepravedni, idiotski itd. Općenito, i među nama govoreći, ne treba ih uzimati jako ozbiljno. Uza sve to, glasno se zalagati za vladavinu zakonâ i pravnu državu. (V. i pod Rupe u zakonu.)

ZDRAVO. Sumnjiv pozdrav. Ako vas tko njime pozdravi, snužditi se kao da vam je zaželio bolest, a ne zdravlje.

ZEMLJAK. Obvezatno je silno se razveseliti ako u stranom gradu slučajno susretnete znanca iz zavičaja.

Vijenac 401

401 - 16. srpnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak