Vijenac 399

Iz Matice

Ogranak Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama

Sjećanje na I. K. Sakcinskog (1816–1889.)

K.M.

Ogranak Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama

Sjećanje na I. K. Sakcinskog (1816–1889.)

Tradicionalna književna manifestacija Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama počela je 29. svibnja obilježavanjem rođendana Ivana Kukuljevića Sakcinskog i odvijat će se prigodnim programima tijekom jubilarne godine njegove smrti te završiti početkom studenoga tematskim književnoznanstvenim skupom o hrvatskoj biografiji i biografici.

Književno-glazbena manifestacija Hvala Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom održana je uz grob Antuna pl. Kukuljevića Sakcinskog kraj kapele Sv. Duha u Varaždinskim Toplicama 29. svibnja, gdje su položeni spomen-vijenci Matice hrvatske i učenika Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske Božena Filipan izrekla je zahvalu za svestranu Kukuljevićevu nadarenost, koju je stvaralački ugradio u kulturnu i političku povijest Hrvatske, kao i njegovim osobnim zaslugama za Varaždinske Toplice.

U kulturnoumjetničkom programu sudjelovali su pjevački zborovi osnovne škole i župnoga pjevačkog zbora Martinčeki pod vodstvom Zlatka Pipleka i č.s. Rahele te školske recitatorske grupe voditeljice Ane Lodeta.

U Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića proslavljen je Dan škole i održan Matičin interdisciplinarni okrugli stol s temom Glagoljski spomenici, znak hrvatskog identiteta na kojem su sudjelovali Anica Vlašić-Anić, Božena Filipan, Marijana Korunek, Josip Levatić i Ružica Erić. Zaključeno je da se odmah pristupi identifikaciji i evidenciji glagoljskih spomenika na području Varaždinske županije i restauraciji jedinstvenog spomenika s glagoljskim natpisom u lijevanoj glagoljici na grobnom križu Antuna Kukuljevića Sakcinskog, kao i prastarog zvona u Kaštelancu.

U likovnoj radionici učenici i zainteresirani roditelji pod vodstvom učiteljice Ružice Erić modelirali su glagoljska slova.

K.M.

Vijenac 399

399 - 18. lipnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak