Vijenac 399

Druga stranica, Iz Matice, Natječaji i nagrade

Nagrade MH za 2008.

Nagrade MH za 2008.

U ponedjeljak 15. lipnja održana je svečana dodjela nagrada Matice hrvatske za 2008. Nakon uvodne riječi predsjednika MH Igora Zidića dobitnike je proglasio glavni tajnik MH Zorislav Lukić.

slika P. Pavličić, R. Katičić i B. Škunca (snimio Mirko Cvjetko)

Nagrada Matice hrvatske za književnost i umjetnost August Šenoa dodijeljena je fra Bernardinu Škunci za knjigu Mirotvorac u Bolonji u nakladi tvrtke Alfa. Kako je u obrazloženju naveo književni tajnik MH Ante Stamać, roman Mirotvorac u Bolonji opsežna je freska povijesnih zbivanja prve polovice 14. stoljeća u Bologni. U freski kao središnja osoba sudjeluje Giovanni di Bernardone, osnivač franjevačkog reda koji je za sebe uzeo ime Franjo i živio u Assisiju. Autor je roman zamislio kao kroniku koju franjevac Augustin, prijatelj Splićanina Tome Arhiđakona, piše 1326.

Nagrada Matice hrvatske za znanost Oton Kučera dodijeljena je jezikoslovcu Radoslavu Katičiću za knjigu Božanski boj – tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine u nakladi skupine nakladnika iz Zagreba i Mošćeničke Drage. Stamać je naveo kako je knjiga skup od deset rasprava koje se okupljaju oko središnje problematike: pretkršćanske mitologije zastupljene u jezičnim i drugim tvorevinama današnjice.

Nagradu Matice hrvatske za književnu i umjetničku kritiku Antun Gustav Matoš dobio je književnik Pavao Pavličić za knjigu Mala tipologija moderne hrvatske lirike (izdanje Matice hrvatske), u kojoj je autor, prema Stamaćevim riječima, uspostavio mrežu sedam parametara (tradicija, zbilja, čitatelj, autor, svjetonazor, jezik, poezija), raspoređenih u sedam poglavlja. Spomenutim se parametrima analizira i podvrgava svako djelo s pozornice hrvatskog pjesništva te knjiga čini neobično zanimljivo i lijepo književno štivo, zaključio je Ante Stamać.

Vladimir Šeput

Vijenac 399

399 - 18. lipnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak