Vijenac 399

Iz Matice

IZ OGRANAKA

BEČ

Dvorana Hrvatskog centra u Schwindgasse u Beču bila je premala za mnogobrojnu publiku koja je 29. svibnja došla na predavanje Igora Belamarića Botanika u prostornom planiranju. Tim predavanjem bečki je ogranak započeo tradiciju da jednom godišnje svoj rad i projekte predstave mladi članovi Matice hrvatske. Belamarić je u predavanju dao pregled osnovnih botaničkih podjela i mali uvod u složenost i raznolikost botanike, suživota flore i urbanog krajolika, naznačio je glavne probleme zaštite okoliša i prostornoga planiranja. Izlaganje je bilo popraćeno fotografijama flore i bečkih parkova i ulica, Botaničkog parka u Edinburghu, ali najviše Dalmacije, uz koju je emocionalno vezan i čija je vegetacija središte njegova znanstvenog interesa. Publike se posebno dojmila predavačeva strast u traganju za botaničkim blagom Dalmacije i sposobnost povezivanja različitih područja znanosti i umjetnosti. U sklopu predavanja predstavljen je Matičin Hrvatski biljni imenoslov Ivana Šugara. Uvaženi gost skupa bio je austrijski botaničar Manfred Fische, koautor najvećeg austrijskog botaničkog leksikona, koji se zanima za hrvatsku terminologiju jer je jedno od područja njegova interesa stepsko područje Gradišća.

BELI MANASTIR

Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru u suradnji s Centrom za kulturu Grada, Osnovnom glazbenom školom te uz potporu Ministarstva kulture RH organizirao je 29. svibnja koncert Zagrebačkog kvarteta saksofona u dvorani Glazbene škole.

DUBROVNIK

U klaustru Franjevačkog samostana Male braće 27. svibnja predstavljen je najnoviji broj časopisa za kulturu Dubrovnik, koji izdaje dubrovački ogranak Matice hrvatske. Novi broj časopisa posvećen je nedavno završenoj obnovi Franjevačkoga samostana. Predstavili su ga Luko Paljetak, Ivana Burđelez, Ante Šuljić, fra Stipe Nosić i restauratorica Veronika Šulić, a u glazbenom je dijelu programa nastupio ansambl Plazarius.

KARLOVAC

Karlovački je ogranak 28. svibnja nagradio najbolje maturante srednjih škola Karlovačke županije knjigom prošlogodišnjega pobjednika natječaja za mlade pjesnike Zdravko Pucak Perice Dujmovića Na dnu šalice moje kave nema mjesta pesimizmu. Maturantima je knjige predao predsjednik Ogranka u Karlovcu Ivan Pecoja u Knjižnici i čitaonici za mlade Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića, a o knjigama, nakladništvu, važnosti Matice hrvatske te o nagradi Zdravko Pucak govorila je Neda Omrčen, članica Predsjedništva.

KUTINA

U Veleposlanstvu RH u Bratislavi 24. svibnja potpisana je Povelja o regionalnoj kulturnoj suradnji između Ogranka Matice hrvatske Kutina i Matice slovačke Lipovljani te Matice slovačke iz Devinske Nove Vesi i Hrvatskoga kulturnog saveza u Slovačkoj. U ime Ogranka povelju je potpisao predsjednik Dragutin Pasarić, a u ime Matice slovačke Lipovljani potpredsjednik Josip Krajči. »Povelja unutar europske regionalne suradnje naglašava potrebu čuvanja posebnosti Slovaka u Hrvatskoj i Hrvata u Slovačkoj, a istodobno uspostavlja most kulturnog povezivanja matičnih naroda«, naglasio je Tomislav Car, hrvatski veleposlanik u Slovačkoj. Tijekom dvodnevnog boravka u Slovačkoj u Devinskoj Novoj Vesi i mjestu Javorci s glazbenim slovačkim i hrvatskim repertoarom nastupio je KUD Lipa iz Lipovljana.

NIN

U Galeriji Višeslav u Ninu 6. lipnja otvorena je izložba slika Tomislava Marijana Bilosnića Duhovi sa zadarskog foruma s podnaslovom Liburnski ciklus. Izložbu, postavljenu u organizaciji ninskoga ogranka Matice hrvatske u povodu Dana grada Nina, otvorili su Renata Peroš, u ime zadarske županije, Zdenko Brusić i Šime Ljubičić.

NOVSKA

Jasna Popović Poje, članica Društva hrvatskih književnika za djecu, predstavila je 27. svibnja na Dan sporta svoju šestu knjigu Skok u dalj zgrčno. Knjigu su predstavile autoričine učenice četvrtog razreda: Janja, Dorotea, Marija, Stela i Željka, inače male novinarke Dječjeg kutka Radio postaje Novska. Nakladnik je Ogranak Matice hrvatske u Novskoj, uz potporu Ogranka iz Kutine – Povjerenstvo Popovača.

OSIJEK

U suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske Osijek i Kluba knjižare Nova 27. svibnja predstavila se pjesnikinja Ljerka Car Matutinović. O autoričinu djelu govorili su Goran Rem i Josip Cvenić, a odabrane pjesme kazivala je dramska umjetnica Anita Schmidt.

Osječki je ogranak Matice hrvatske 6. lipnja ugostio popularnoga pisca i jedriličara Damira Miloša. Povod njegovu dolasku u Osijek bilo je predstavljanje dviju njegovih knjiga – kratkog romana iz 2006. Kornatske priče, u kojem se Miloš vraća moru i otocima i njegova nastavka Meke ulice, u kojima pripovijeda o tom kako kornatski otoci jašu vjetar, koji je otok najbrži, koje je boje med divljih pčela. Pred okupljenim Osječanima o knjigama su govorili Goran Rem, Josip Cvenić i autor.

POSUŠJE

Na tradicionalnim susretima ogranaka Matice hrvatske iz Hercegovine održanim na Blidinju 6. lipnja prisustvovali su predstavnici ogranaka iz Čitluka, Čapljine, Gruda, Mostara, Širokog Brijega, Tomislavgrada i domaćina – ogranka iz Posušja. Na tom susretu s bogatim kulturno-zabavnim programom sudjelovao je i glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, koji je upoznao okupljene s prijedlogom Andrije Stojića, člana Glavnoga odbora Matice hrvatske, koji je predložio da se sljedeća Glavna skupština održi u Čitluku, s određenim kulturnim sadržajima u sredinama gdje djeluju ogranci Matice hrvatske u Hercegovini. O tom su se prijedlogu očitovali svi predstavnici hercegovačkih ogranaka jednoglasno dajući potporu prijedlogu, a prijedlog Andrije Stojića prihvaćen je na sjednici Glavnog odbora Matice hrvatske 15. lipnja.

RIJEKA

U povodu Međunarodnoga dana nevine djece – žrtava nasilja 5. lipnja u Mramornoj dvorani riječkoga Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, u organizaciji Odjela za glazbu Ogranka Matice hrvatske Rijeka i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke, održan je solistički koncert Stipe Bilića, učenika trećeg razreda glasovira riječke Glazbene škole u klasi Rubena Dalibaltayana.

TOMISLAVGRAD

Knjiga Nikad nazad novinara i publicista Ivana Ugrina predstavljena je 30. svibnja u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu u organizaciji tomislavgradskoga ogranka. Predstavili su je Ugrinovi kolege novinari iz Slobodne Dalmacije Petar Miloš i Joško Čelan.

VINKOVCI

U povodu stote obljetnice rođenja Rudolfa Sremeca Odjel za multimedije Ogran-ka Matice hrvatske Vinkovci pokrenuo je ciklus dokumentarnih filmova iz njegova bogatog opusa. Tako su 29. svibnja prikazana dva filma o Vinkovcima – Mali grad, crno-bijeli film snimljen 1961. i Grad na Bosutu, dokumentarni film u boji snimljen 1985. i 1986. Prije projekcije publiku je pozdravio Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka, a Hrvoje Janković, član Odjela za multimedije, govorio je o filmovima.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci 30. svibnja predstavljena je knjiga Četiri dimenzije pobune četrnaestogodišnje osječke djevojčice Paule Rem, objavljene u Biblioteci za djecu i mlade Grafiti vinkovačkoga ogranka.

Knjiga Majke Terezije Dođi, budi moje svjetlo / Privatna pisma Svetice iz Calcutte, svjetska uspješnica koja je pobudila veliku pozornost, predstavljena je 3. lipnja u dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima. O knjizi su govorili Miro Radalj, iz izdavačke kuće Verbum, i Ružica Pšihistal, a ulomke iz knjige čitala je Snježana Kraljević.

U prostorijama vinkovačkog ogranka Matice hrvatske 9. lipnja predstavljena je knjiga Odrazi – likovni osvrti o djelu Antuna Babića, u kojoj su objavljeni radovi dvadesetorice autora. Uz vinkovačkog likovnog umjetnika Antuna Babića o knjizi je govorio Bogdan Mesinger.

Vinkovački je ogranak 10. lipnja predstavio knjigu U ime naroda! – sudski procesi profesorima i bogoslovima Đakovačkoga sjemeništa 1959/1960, koju je priredio Stjepan Sršan, a o kojoj je govorio msgr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup.

VIROVITICA

U velikoj dvorani Gradskoga muzeja u Virovitici 25. svibnja svečano su otvoreni Dani Matice hrvatske u Virovitičko-podravskoj županiji. Na svečanosti su uz brojne posjetitelje bili Stjepan Sučić, dopredsjednik Matice hrvatske, Ivan Sic, zamjenik gradonačelnika Virovitice te predstavnici ogranaka Matice hrvatske iz Slatine i Orahovice, Zorislav Milković i Saša Vujanović. Nakon prigodnih pozdravnih govora predsjednika virovitičkog ogranka Ivana Zelenbrza i Stjepana Sučića, koji je virovitičkom ogranku darovao vrijedne knjige, recital povijesnih i književnih tekstova iz književne baštine Virovitice i Virovitičko-podravske županije izveli su glumci Kazališta Virovitica Snježana Lančić-Prpić i Antun Vrbenski te književnik Mirko Kovačević. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je mješoviti pjevački zbor HPD Rodoljub. Na kraju priredbe virovitički ogranak Matice hrvatske knjigama je nagradio učenike i njihove mentore, koji su se istaknuli na županijskim natjecanjima, sudjelovali na državnom natjecanju Lidrano i u pokretu Znanost mladima.

Dani Matice hrvatske trajali su do 7. lipnja u Virovitici, Slatini, Orahovici, Crncu, Čačincima, Čađavici, Mikleušu, Pitomači, Zdencima, Velikim Rastovcima i Voćinu. Održani su književni susreti s Mladenom Kušecom i s Pajom Kanižajom, predstavili su se ogranci iz Orahovice, Slatine i Virovitice; predavanje o Voćinskoj crkvenoj povijesti održala je Dragica Šuvak, o Hrvatskom knjižnom blagu, uz izložbu pretisaka i faksimila Mateo Žagar, o Kulturnoj i sakralnoj baštini Požeške biskupije Josip Krpeljević. Tribine o biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti održali su Stipe Botica i Ante Stamać, otvorene su izložbe Povijesne crtice iz Orahovice (Pavo Leko i Duško Rađenović), Bogorodica u hrvatskoj knjizi. Hrvatsko knjižno blago iz Slatine i slatinskog kraja (Stjepan Sučić, Dragica Šuvak i Zorica Varga). U glazbenom su programu nastupili polaznici Osnovne glazbene škole Slatina, Gradsko pjevačko društvo Zrinski i održan je solistički koncert Borne Pielića na glasoviru.

ZABOK

Zabočki ogranak Matice hrvatske, Hrvatska udruga Muži zagorskog srca i Župa sv. Jelene Križarice predstavili su u pastoralnoj dvorani Župnog dvora u Zaboku knjigu Damira Borovčaka Vjera u sjeni politike.

ZAPREŠIĆ

25. dani Ante Kovačića, čiji je organizator Ogranak Matice hrvatske Zaprešić, održani su pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Grada Zaprešića i općine Marija Gorica 4. i 5. lipnja. U Staroj gradskoj vijećnici 4. lipnja svečano su otvoreni Susreti Ivica Kičmanović, predstavljen je zbornik literarnih i novinarskih radova, podijeljene su nagrade, održana je novinarska radionica, a u Mariji Gorici svečani koncert. Izaslanici Ogranka 5. su lipnja na Mirogoju položili cvijeće na grob Ante Kovačića i pedeset grobova hrvatskih velikana na Mirogoju i u Šestinama

U Gradskoj vijećnici Zaprešić 12. lipnja završen je program 20. dana Matice hrvatske Zaprešić predstavljanjem knjige Borisa Marune Što je čuvalo nadu. Knjigu, objavljenu u nakladi Matice hrvatske, predstavio je Slobodan Prosperov Novak.

A.Č.K.

Vijenac 399

399 - 18. lipnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak