Vijenac 399

Druga stranica

Festival ogranaka Matice Hrvatske u Subotici

Alen Matošević

Festival ogranaka Matice Hrvatske u Subotici

Već treću godinu zaredom u svibnju organizira se Festival ogranaka Matice hrvatske iz Osijeka, Tuzle, Pečuha i Subotice. Za pokretanje zaslužni su Osječani. U proljeće 2007. svoja kulturna i nakladnička pregnuća ogranci su predstavili u Osijeku, 2008. u Tuzli, ove godine u Subotici, a 2010. potvrđene su rezervacije za Pečuh, što ima posebno značenje jer će 2010. Pečuh biti europska prijestolnica kulture.

Festival je započeo u Gradskoj kući, najvećoj i najatraktivnijoj palači u gradu. U ime domaćina okupljene je pozdravio predsjednik subotičkog ogranka Stipan Stantić, a u ime grada Subotice dogradonačelnik Pero Horvacki. Prijepodnevni dio Festivala bio je posvećen književnim temama u okviru okruglog stola Uloga panorama hrvatske književnosti – u matičnoj književnosti i hrvatskom kulturnom rubu. Temu za razgovor, knjigu Stjepana Blažetina Književnost Hrvata u Mađarskoj od 1918. do danas, izložio je autor, inače predsjednik Ogranka u Pečuhu. O knjizi poredbenih studija Janje Prodan Dijalogom kroz stoljeća govorio je također Stjepan Blažetin. Predstavnica Ogranka iz Osijeka Vera Erl govorila je o knjizi Helene Sablić-Tomić i Gorana Rema Slavonski tekst hrvatske književnosti. Milovan Miković predstavio je knjigu Izbor iz antologije romana u književnosti Hrvata u Vojvodini. Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, koja je bila i pokrovitelj ukratko je predstavio najnovija izdanja i događaje u Središnjici.

Sudionici skupa isti dan popodne posjetili su Galeriju slika od slame u Đurđinu i župnu crkvu Svetoga Josipa Radnika u kojoj je jedinstveni Križni put – prekrasne slike od slame. Susreli su umjetnice slamarke te razgledali etnografsku zbirku koja pokazuje život na salašu. Župnik Lazar Novaković sažeto je prikazao život i stvaralaštvo u Đurđinu.

Navečer je u Bunjevačkom kolu predstavljena knjiga Nace Zelića Hrvatsko proljeće i bački Hrvati. Predstavili su je Stevan Mačković, Stjepan Sučić i autor. U knjizi su opisani događaji u razdoblju od 1968. do 1972, koji pokazuju snažnu povezanost bunjevačkih Hrvata s Maticom hrvatskom. Tih su godina u Zagrebu objavljene knjige Matije Poljakovića, Balinta Vujkova, Ante Sekulića, Geze Kikića i Ivana Kujundžića. U Subotici su djela tih pisaca kao i prinosi Ive Prćića, Lazara Merkovića i drugih književnih stvaralaca oblikovala ondašnji kulturni i književni život. Bili su i ostali važni ne samo za Suboticu i Hrvate u Bačkoj nego i za sveukupnu hrvatsku kulturu.

Drugog dana Festivala Alen Matošević održao je predavanje o hrvatskom govoru okolice Tuzle, zatim je predstavljena knjiga Vitezovi hrvatskoga jezika u Bačkoj Sanje Vulić. Na kraju je Mate Maras održao vrlo zanimljivo, slikovito i nadahnuto predavanje o svom prijevodu Shakespeareovih djela na hrvatski.

Festival je svečano zaključen kulturno-umjetni-čkim programom. Pjevačka skupina Bošnjakuše izvela je narodne pjesame bošnjačkih Hrvata iz okolice Pečuha. Dramsko-recitatorska skupina Fra Blaž Josić, koja djeluje pri tuzlanskom ogranku Matice hrvatske, predstavila se dvama monolozima: Jurica Šuster oživio je fra Petra iz Andrićeve pripovijetke Čaša, a Ivana Milosavljević kraljicu bosansku Katarinu Kosaču. Na kraju je, na oduševljenje mališana, izvedena i predstava Šest pingvinčića, u kojoj su igrali studenti prve godine glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku.

Alen Matošević

Vijenac 399

399 - 18. lipnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak