Vijenac 398

Druga stranica, Natječaji i nagrade

20. pjesnički susreti Drenovci 2009.

Visoka žuta žita Ivanu Golubu

A.T.

20. pjesnički susreti Drenovci 2009.

Visoka žuta žita Ivanu Golubu

Na 20. pjesničkim susretima Drenovci 2009. 23. svibnja 2009. dodijeljena je nagrada i povelja Visoka žuta žita – Ivanu Golubu za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti. Odluku je donijelo Povjerenstvo u sastavu Goran Pavlović, urednik časopisa Hrašće, Josip Cvenić, tajnik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku i dugogodišnji urednik časopisa Književna revija te Goran Rem, književnik i književni znanstvenik s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Stross-mayera u Osijeku.

Obrazloženje završava riječima: »Ivan Golub piše pjesme na nekoliko hrvatskih književnih jezika, piše i kajkavski i čakavski i štokavski, ali i latinskim hrvatskim književnim jezikom. Odista je, poslije Ivana Česmičkoga (Jana Panoniusa), jedan od ponajvećih latinskih pjesnika Panonije. Ivan Golub je svakako najprofinjenije pismo suvremene hrvatske duhovne lirike«.

Ivan Golub zahvalio je što je 20. ovjenčanik, koji je ušao u povorku laureata, čiji je rodonačelnik Jure Kaštelan, a sljednici su Mirko Jirsak, Boro Pavlović, Miroslav S. Mađer, Dragutin Tadijanović, Vladimir Rem, Zlatko Tomičić, Matko Peić, Slavko Mihalić, Nikola Kraljić, Bogdan Mesinger, Ivo Balentović, Vesna Parun, Zvonimir Balog, Anđelko Novaković, Jasna Melvinger, Ante Stamać, Branimir Bošnjak, Zvonimir Maković… Izrazio je radost što dobiva nagradu u ravnoj Slavoniji, on koji je iz ravne Podravine.

Istom prigodom Miroslav Mađer dobio je priznanje Duhovno hrašće za zbirku Beskrajni kraj (Zagreb, 2008). A mladi Ivan Kunštić nagradu za rukopisnu zbirku Kora, koja će kao njegova prvina biti objavljena.

Predstavljena je prethodno temeljita i opsežna (545 stranica) Drenovačka antologija hrvatskoga pjesništva, koju je priredila Sanja Jukić, uredio Goran Rem. Obuhvaća pjesme dosadašnjih ovjenčanika, uključujući i sadašnjega, te drugih nagrađenika.

A.T.

Vijenac 398

398 - 4. lipnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak