Vijenac 397

Iz Matice

Vijesti iz Matice

OGRANCI

A. Č.-K.

BEČ

Izvornosti hrvatskih tekstova uvijek se valja vraćati geslom je pod kojim je književnik Ludwig Bauer u okviru bečkoga gostovanja, koje je organizirala Matica hrvatska u Austriji, predstavio ediciju Novi profil lektire, koja je nedavno osvojila nagradu Grigor Vitez. Kao posebnu pohvalu Bauer je upozorio na to kako se u svakom izdanju naših klasika valja vraćati izvorniku jer se prigodom pretiskivanja u nova izdanja unose greške. Posebnu pozornost privuklo je izdanje Novele od Stanca s Bauerovim paralelnim tekstom na suvremenom jeziku, čime se Držić približava suvremenom čitatelju. Ediciju je nakladnik Profil darovao novoj knjižnici Hrvatskog centra u Beču.

Matica hrvatska u Austriji organizirala je potkraj travnja predstavljanje Bauerova novoga romana Patnje Antonije Brabec. O hrvatsko-bečkom piscu govorile su predsjednica Matice hrvatske u Austriji Ana Stojević i Lidija Dujić. Niko Kličan, jedan od osnivača Matice u Austriji, nadahnutom je interpretacijom roman Ludwiga Bauera usporedio s Krležinim Zastavama.

BELI MANASTIR

U dvorani za produkcije Glazbene škole u organizaciji belomanastirskoga ogranka, Centra za kulturu Grada Belog Manastira i Osnovne glazbene škole, održan je solistički koncert Nevena Hrustića na gitari.

Belomanastirski ogranak Matice hrvatske i Grad Beli Manastir organizirali su 8. svibnja u predvorju kina Beli Manastir jubilarnu, tridesetu, izložbu slika i skulptura Branka Brzine. Brzina se predstavio s dvadesetak ulja na platnu uglavnom ravničarskih, slavonskih motiva i umanjenom skulpturom Svetoga Trojstva u patiniranom gipsu. Izložbu je otvorio gradonačelnik Davorin Bubalović.

ČAKOVEC

Na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu 24. i 25. travnja održan je dvodnevni znanstveni skup pod naslovom Međimurski filološki dani. Riječ je o prvom skupu takve vrste u Čakovcu kojemu je bilo nazočno tridesetak znanstvenika te vodstvo Matice hrvatske Čakovec, koji tematizira sva tri hrvatska narječja. Na početku skupa, uz riječi Đure Blažeke, odana je počast preminulom Zvonimiru Bartoliću. Znanstveni skup otvorio je župan Josip Posavec, o potrebi znanstvenoga sagledavanja promjena u sva tri narječja hrvatskoga jezika govorio je Ante Bežen, Mijo Lončar o istraživanju kajkavskoga narječja, Mira Menac Mihalić i Marija Munđar o novostima u tršćanskoj frazeologiji. Željku Joziću tema je bila digitalna dijalektološka kartografija, Anđeli Frančić i Ivanu Mihaljeviću hagionimi(ma) u hrvatskim pučkim popijevkama iz Međimurja. Josip Lisac govorio je o sabiranju čakavskoga narječja, Marica Čunčić o djelu Jurja Habdelića, Sanja Vulić o današnjem govoru Vrbanja na otoku Hvaru, Alojz Jembrih o Radićevoj dijalektološkoj osnovi, koja je i danas aktualna. Ivana Karlović Budja o sličnostima i razlikama kliškoga govora Makarskoga primorja, Karlo Gadanji o pučkim izrekama Keresturčana (Murski Krstur). Živko Gorjanac o svojstvima bunjevačkih govora u bajskom trokutu Republike Mađarske te Ivana Oraić o obilježjima govora Šemnice Gornje. U popodnevnim satima sudionici skupa posjetili su Gornje Međimurje. Idućega dana skup je nastavljen izlaganjima Mirjane Crnić i Ivane Nežić o romanizmima u grobničkom govoru, Erike Racz o povratnim glagolima u pomurskom kajkavskom govoru, Marka Alerića o oslanjanju normativne gramatike na primarni jezični izričaj, Dijane Turković i Perine Vuksa o generacijskim razlikama u govoru Blatnice Pokupske, Katarine Aladrović o govornim razlikama štokavskoga narječja u Požeškoj kotlini, Jelene Vignjević o prisutnosti čakavskoga narječja u šestim razredima osnovne škole, Tamare Tuirze Bogdan o kajkavskom narječju i književnosti u nastavnim programima, Jasne Horvat o kajkavskoj ikavici donjosutlanskog ikavskog dijalekta, Gordane Čosić o razlikama gramatika u osnovnoj školi, Anite Škvorc i Jasmine Tuskar o zavičajnom rječniku štrigovskog govora, Đure Blažeke o koncepciji rječnika govora Svetog Đurđa u Podravini, Ines Virč o frazeologiji govora Zasadbrega, Marije Kanižaj o osobnim imenima pomurskih Hrvata, Katarine Novak o utjecaju Belostenčeva rječnika na književni leksik Miroslava Krleže te Alojzija Tvorića o komparativnoj analizi tekstova dvaju starijih molitvenika.

Dubrovnik

Dramski ansambl Dubrovačkih ljetnih igara izvest će 24. svibnja na XI. danima Matice hrvatske u Mostaru Shakespearovu komediju San ljetne noći u režiji Dore Ruždjak Podolski. Festivalski dramski ansambl gostovat će s istom predstavom i u mađarskom gradu Debrecinu 10. lipnja 2009.

KRIŽEVCI

U Podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma 13. svibnja predstavljena je knjiga Medonosne biljke kontinentalne Hrvatske / Staništa, vrijeme cvjetanja, medonosna svojstva autora Matije Bučara, objavljena u nakladi Ogranka Matice hrvatske Petrinja i Učiteljskoga fakulteta Zagreb – Podružnice Petrinja.

KUTINA

U srce cvijeta naslov je fotoizložbe Katarine Brkić, potpredsjednice kutinskoga ogranka i članice Foto-videokluba Kutina. Otvorena je u predvorju hotelu Kutina 2. svibnja uz subotnje uobičajeno okupljanje članova kutinskog ogranka. Autorica poznata po literarnom, posebno pjesničkom iskazu, ugodno iznenađuje prvom fotoizložbom. Iako većinu čine cvjetni elementi. Njena kamera sažima i druge prirodi bliske sadržaje od pejzaža rodnoga sela Repušnice do putovanja dalekom Kanadom.

Gotovo nakon tri desetljeća od praizvedbe komedija Ante Juretića Kad pevaljka dojde oživljava na moslavačkim pozornicama. Zasluga je to Amaterskog kazališta Josip Badalić iz Križa. Nakon Križa nedavno je izvedeno u Okešincu, a onda i u Gornjoj Jelenskoj. Organizator predstave 2. svibnja bila je tamošnja Udruga Ivanje. Pisac Ante Juretić, nazočan na predstavi, redatelju Vladi Gajskom i glumcima darovao je svoju knjigu komedija Europa u selu Kruškovcu, koju je objavio Ogranak Matice hrvatske iz Kutine.

LASTOVO

Posudionica snova naslov je zbirke pjesama Nikole Šimića Tonina, objavljene u nakladi Ogranka Matice hrvatske Lastovo.

MAKARSKA

Ogranak Matice hrvatske Makarska predstavio je 8. svibnja u Hotelu Park knjigu i grafičku mapu autora Marite Staničić i Igora Igoriusa Dragičevića Adrion i kralj. O autorima i djelima govorili su Ante Škrabić, Radojka Divić i Ljubomir Urlić, tekstove je čitala dramska umjetnica Marija Kohn uz glazbenu pratnju Ljerke Kovačević i Aleksandra Srzića.

NOVI MAROF

Stare škrinje i svadbeni običaji naslov je izložbe koju su organizirali Ogranak Matice hrvatske Novi Marof i Etnoudruga Greben iz Madžareva u prostorijama Mjesnog odbora Madžarevo. Posjetitelji su mogli razgledati pedesetak škrinja i rekonstruiranu žensku svadbenu odjeću s početka protekloga stoljeća.

NOVSKA

U nakladničkoj djelatnosti Ogranka u Novskoj predstavljena je 7. svibnja knjiga Anđeo života, autobiografski zapisi Duška Lončara. Knjigu su predstavili Milka Jauk Pinhak i Josip Silić.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ante Jagar 14. svibnja predstavljena je zbirka poezije Višnje Lovrić-Mencej Bugine tužbalice. Knjigu je predstavio Duško Lončar, recenziju je napisala Božica Jelušić te će je predstaviti u Bjelovaru u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru.

OSIJEK

U organizaciji osječkoga ogranka Matice hrvatske i Knjižare Nova 12. svibnja predstavljen je roman Adama Rajza Zvonik Eve Šimunove, objavljen u nakladi Društva hrvatskih književnika. O romanu su, uz autora, govorili Vlasta Markasović i Mirko Ćurić, a ulomke je čitala dramska umjetnica Anita Schmidt.

RIJEKA

Ogranak Matice hrvatske Rijeka i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka organizatori su izložbe Sanje Ipšić Randić, dobitnice Godišnje nagrade HDLUR-a za 2008, otvorene 28. travnja u Galeriji Državnoga arhiva.

Razred za povijest riječkoga ogranka predstavio je 4. svibnja u velikoj dvorani Filodrammatice knjigu Odnosi Katoličke crkve u Istri i jugoslavenske državne vlasti 1945 – 1954. autora Štipana Trogrlića. Knjigu su predstavili fra Emanuel Hoško, Goran Crnković, Ilija Jakovljević i autor.

ŠIBENIK

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić 8. svibnja Ivo Šimunović i Anđelko Akrap predstavili su knjigu Stanovništvo Primoštena u 19. stoljeću autora Vinka Matošina, objavljenu u nakladi šibenskoga ogranka.

TROGIR

U Knjižnici Marka Marulića u Splitu Ivo Babić i don Drago Šimundža, uz pratnju klape Rašpe, predstavili su antologiju Duša Geića, Trogirskog pisništva mali izbir od XI. do XX vika, objavljenu u nakladi trogirskoga ogranka.

VARAŽDIN

U biskupskom ordinarijatu u Varaždinu 24. travnja Ogranak Matice hrvatske Varaždin i HKD Napredak Varaždin predstavili su tri knjige novinara i publicista Ivice Mlivončića Zločin s pečatom, Al-Qaida se kalila u BiH i Muslimanski logori za Hrvate u BiH u vrijeme rata od 1991. do 1995. godine. O Mlivončićevim djelima govorili su fra Bono Zvonimir Šagi, i Ivan Bošnjak, predsjednik varaždinskoga Napretka.

VINKOVCI

Tamburaški orkestar Ogranka Matice hrvatske Vinkovci nastupio je 30. travnja u dvorani Gradskoga kazališta Joza Ivakić na tradicionalnom koncertu instrumentalne tamburaške glazbe 10. tamburaški memorijal Hrvoja Majića, koji je održan u sjećanje na tog glazbenika.

Knjigu Halo mama predstavila je 11. svibnja u dvorani vinkovačkoga ogranka Matice hrvatske Anica Marić. Knjigu, u kojoj su objavljeni dnevnički zapisi iz ratnoga Vukovara i progonstva, uz autoricu su predstavili Danijel Rehak i Dražen Živić.

VIŠKOVO

Na parkiralištu Milihovo u Viškovu 3. svibnja održana je prva po redu Majevica, nova manifestacija na kojoj su predstavljeni stari običaji, zanati i kuhinja. Na cjelodnevnoj manifestaciji predstavile su se i tradicionalne udruge viškovskoga kraja, među kojima i Ogranak Matice hrvatske Viškovo.

VUKOVAR

U Gradskoj knjižici Vukovar predstavljen je Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa Lik i djelo Josipa Jurja Strossmayera u čast njegove 175. obljetnice rođenja i 85. obljetnice smrti. Predstavili su ga urednik profesor emeritus Stanislav Marijanović, akademik Ante Stamać, monsinjor Andrija Šuljak i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić.

ZADAR

Ogranak Matice hrvatske Zadar 7. svibnja organizirao je predavanje Mate Artukovića Jesmo li ravnodušni prema istini o Domovinskom ratu?

A. Č.-K.

Vijenac 397

397 - 21. svibnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak