Vijenac 396

Glazba

MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ

Kvintet perspektivnih glazbenika

Zlatko Stahuljak

MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ

Kvintet perspektivnih glazbenika

U ponedjeljak, 27. travnja 2009. nastupio je u palači Matice hrvatske Glasovirski kvintet Glazbene škole Pavla Markovca, koji vodi Nenad Merle, mentor profesor, nastavnik s dugogodišnjim iskustvom i uspjesima. Program koncerta sastojao se od stavaka poznatih djela skladatelja. Na početku iz Glasovirskog kvinteta op. 56, br. 6 Luigija Boccherinija zvučna naslova Variazioni sulla Ritirata Notturna di Madrid, a nakon stanke iz Glasovirskog kvinteta u Es-duru, op. 44 Roberta Schumanna. Između su bili stavci iz Gudačkog kvarteta u d-molu, KV 421 Wolfganga Amadeusa Mozarta i Američkog u F-duru, op. 96 Antonína Dvořáka. Konac koncerta činio je Finale iz Koncertantne suite za glasovir i gudački kvartet La Création du Monde Dariusa Milhauda.

slika Glasovirski kvintet

Početak rada Glasovirskog kvinteta GŠ Pavla Markovca seže u rujan 2007, kada je započeo rad mladih glazbenika pod stručnim vodstvom Nenada Merlea. To komorno tijelo, rijetko zastupljeno u okvirima glazbenih škola, sastavljeno je od učenika koji i samostalno bilježe zapažene nastupe i osvojene nagrade na brojnim natjecanjima. U njihovu sastavu uz glasoviračicu Luciju Dogan možemo zapaziti nastavke naših glazbenih obitelji. Tako prvu violinu i violončelo sviraju Margareta i Jakov Kunjko, drugu violinu Val Bakrač, a violu Martina Pustički.

Pri izvedbi je Glasovirski kvintet Glazbene škole Pavla Markovca donio na početku temu stavka Boccherinijeva Glasovirskog kvinteta vrlo suzdržano, no uskoro nakon toga zvukovi su se sustavno otvarali u Varijacijama i ljepoti same glazbe. Slijedili su uvodni stavci gudačkih kvarteta W. A. Mozarta u d-molu, gdje su mladi glazbenici iskazali njegovan smisao za stil i uzajamno komorno glazbeno uvažavanje. Sva ljepota glazbe došla je ubrzo do izražaja. Bilo u vrlo delikatnu Mozartu, kao i kod prekrasnog američkog kvarteta napisana u srodnom duru, a pedagoški očito ne slučajno izabrana, s poznatim romantično raspjevanim solima započetim u violi vrlo poznata i često izvođena djela svekolike kvartetske literature, puna prekrasne melodike, kako one iz Novog svijeta, tako i u jedinstvu s glazbom Starog kontinenta i nama bliskom melodikom srodne Češke.

Nakon stanke odraslo donesenom zvučnošću odlikovala se izvedba uvodnog stavka Schumannova kvinteta s vrlo zahtjevnim glasovirom i raspjevanim gudačima, a zatim, u slijedu još jednog stavka, suprotnošću mračne atmosfere nogostupa, donesene izvedbeno vrlo uvjerljivo, dobro glazbeno postavljene sa širinom dinamičkih razlika, gdje su se pojedinačno istaknuli svi sudionici izvedbe, mladi glazbenici koji obećavaju. Za kraj je izabrana, zvukovljem jazza dosadašnjem rasporedu suprotna glazba Finala baleta Dariusa Milhauda u originalu nazvana Poljubac muškarca i žene. Nakon programa oduševljeni je pljesak publike izazvao dodatak.

Na kraju treba kazati kako je posebna ugoda pozdraviti pojavu glasovirskog kvinteta u srednjem glazbenom obrazovanju te istaknuti njegov odgoj, uspjehe i djelovanje. Nedostatak je nažalost u tome što je izostala jedna od otisnutih ideja ciklusa koncerata, gdje bi mlada publika slušala vrijedna djela svjetskih i hrvatskih skladatelja na koncertima.

Zlatko Stahuljak

Vijenac 396

396 - 7. svibnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak