Vijenac 396

Druga stranica

Nagrada Dušan Lopašić

Klasje naših ravni

Nagrada Dušan Lopašić

Povjerenstvo za nagradu Dušan Lopašić koja se dodjeljuje časopisu u izdanju ogranka Matice hrvatske nagradu je dodijelilo časopisu Klasje naših ravni koji izdaje Ogranak Matice hrvatske iz Subotice. Kako stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva koje je radilo u sastavu: Anica Kisić, Mira Pehar i Josip Cvenić zadatak je bio težak jer su časopisi ogranaka vrlo različiti. Mnogi od njih izlaze samo jednom godišnje, drugi imaju dugu tradiciju, a svi zajedno imaju različite koncepcije uređivanja. Ipak, zajedničko im je promicanje hrvatske pisane riječi, hrvatske baštine, kulture i umjetnosti, ma gdje oni izlazili, a među predloženim su časopisima i oni koji izlaze u ograncima u drugim državama, u Bosni i Hercegovini te u Vojvodini (Srbija).

Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da je časopis Klasje naših ravni, časopis za književnost, umjetnost i znanost koji objavljuje Ogranak Matice hrvatske u Subotici, u proteklom razdoblju 2007–2008. najkvalitetnije prezentirao svoj urednički rad, objavljujući ne samo priloge umjetnika iz svoga subotičkog kruga nego i kvalitetne tekstove iz drugih hrvatskih prostora. Suvremeni časopis Klasje naših ravni (utemeljen davne 1935) uređuju Lazar Merković, Milovan Miković, Petko Vojnić Purčar i Stipan Stantić.

Povjerenstvo se nada i vjeruje da će nagrada Dušan Lopašić uredništvu Klasja naših ravni dati poticaj za dalji rad i još bolju suradnju sa Središnjicom Matice hrvatske. Odluku o nagradi obrazložilo je i potpisalo povjerenstvo u sastavu: Anica Kisić, Mira Pehar i Josip Cvenić.

Vijenac 396

396 - 7. svibnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak