Vijenac 395

Iz Matice

Središnjica

Vijesti iz središnjice

Haulik u vremenu

Matica slovačka u Zagrebu, predstavnik slovačke nacionalne manjine grada Zagreba i Društvo hrvatsko-slovačkoga prijateljstva u Zagrebu, u povodu 140. godišnjice smrti kardinala Jurja Haulika (Trnava, 1788 – Zagreb, 1869), organizirali su predavanje Haulik u svom i našem vremenu, koje je 14. travnja u palači Matice hrvatske održao Ivan Biondić. U glazbenom programu sudjelovao je Mješoviti pjevački zbor Industrogradnja s nekoliko izvedbi na hrvatskom i slovačkom jeziku.

Ilustrirani Pijev život

Tomislav Torjanac održao je 16. travnja u sklopu Salona Matice hrvatske predavanje Sprega riječi i slike u knjizi za odrasle: ilustrirani Pijev život. Tradicija veze između riječi i ilustracije za odrasle duga je, no posljednjih nekoliko desetljeća polako blijedi: spretna izmjena riječi i slika kao da se događa isključivo unutar korica literature za djecu, udžbenika i stripova. Je li samo ekonomija ono što nas lišava uživanja u radovima nasljednika Gustavea Doréa i Williama Blakea? Što uopće znamo o ilustraciji, procesu njezina nastajanja i njezinu značenju? Ilustrirano izdanje Pijeva života – romana namijenjena odrasloj publici dosad je objavljeno u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Njemačkoj, Mađarskoj, Tajvanu/Kini, Izraelu te, uskoro, u Hrvatskoj i Sloveniji. Predavanje popraćeno slikom na tom je konkretnom primjeru pokušalo pružiti uvid u proces i problematiku ilustriranja knjige za odrasle.

Modruški zbornik

Odjel za povijest Matice hrvatske, u suradnji s Katedrom za staru povijest Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Katedrom Čakavskog sabora Modruše, predstavio je 17. travnja zbornike Povijest u kršu i Modruški zbornik. O zbornicima su govorili Tomislav Raukar, Bruna Kuntić-Makvić, Ivor Karavanić, Sanja Vulić, Boris Olujić i Zvonko Trdić. Voditelj je bio Željko Holjevac.

Vijenac 395

395 - 23. travnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak