Vijenac 395

Iz Matice

Središnjica

Razvojna uloga fiskalne politike kao prinos javnoj raspravi o gospodarskim problemima Hrvatske u vrijeme recesije

Nina Kolman

Razvojna uloga fiskalne politike kao prinos javnoj raspravi o gospodarskim problemima Hrvatske u vrijeme recesije

Odjel za gospodarstvo Matice hrvatske, u utorak 7. travnja, bio je domaćin okruglog stola pod naslovom Razvojna uloga fiskalne politike. Posebnu važnost te teme u vrijeme globalne recesije naglasili su predavači, ekonomski stručnjak i konzultant Ante Babić te Slavko Kulić s Ekonomskog instituta u Zagrebu. Pročelnik Odjela za gospodarstvo MH Marijan Kostrenčić, ujedno moderator skupa, istaknuo je da je Hrvatska u dubokoj strukturalnoj krizi mimo svjetske recesije te da se ne možemo oslanjati samo na pomoć međunarodnih institucija jer one ne mogu riješiti probleme u Hrvatskoj. Babić je istaknuo kako ukupni javni rashodi države iznose 40 posto BDP-a ili 125 milijardi kuna, što je u uvjetima krize neodrživo. Nužni su razvojni programi za izvoznike te za malo i srednje poduzetništvo, jer od sedam tisuća poduzeća u ovim iznimno nepovoljnim uvjetima opstalo je svega tisuću izvoznika.

Slavko Kulić istaknuo je kako je najveći problem što domaće banke u stranom vlasništvu plasiraju novac koji Hrvatska skupo plaća. Naglasio je da se fiskalna politika mora temeljiti na koncepciji rasta i razvoja, na stvaranju novih i dodanih vrijednosti, a ne samo na ubiranju poreza. Hrvatska ima devet milijardi eura državnih pričuva; je li taj novac na raspolaganju nama ili stranim bankama, zašto ga država ne iskoristi, nego ovisi o stranom, skupljem novcu, pita se Kulić. Budemo li se uzdali u međunarodne financijske ustanove, podsjetio je Kulić, moramo biti svjesni da će negdje ograničiti davanja, ponajprije za stvaralaštvo, obrazovanje i inovacije. Da bi se to spriječilo, znanstvena i akademska zajednica te čitavo društvo ne smiju šutjeti i sve prepustiti odlukama izvršne vlasti. O tako važnu pitanju nužno je donijeti nacionalni konsenzus, i to u Saboru. Političari moraju biti više osviješteni i javno odgovorni.

Zaključeno je kako je nužno što prije spriječiti opadanje društvene i političke svijesti i odgovornosti te redefinirati fiskalnu i gospodarsku politiku, racionalizirati administraciju te smanjiti potrošnju.

Nina Kolman

Vijenac 395

395 - 23. travnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak