Vijenac 394

Glazba

MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ

Andrija Roko Vušković i Filip Merčep

Zlatko Stahuljak

MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ

Andrija Roko Vušković i Filip Merčep

Početnim koncertom posljednje trećine sezonskog ciklusa, 6. travnja, Goran Končar, umjetnički voditelj i Mirko Cvjetko, organizator koncerata Mladih glazbenika, pozvali su u dvoranu Matice hrvatske saksofonista Andriju Roka Vuškovića i udaraljkaša Filipa Merčepa, obojicu polaznike Srednje glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru.

Temeljna znanja o saksofonu Andriji Roku Vuškoviću prenio je glazbenik i pedagog Goran Merčep, a školovanje je nastavio kod Tomislava Žužaka. Vušković je dobitnik triju prvih nagrada na hrvatskim regionalnim, te dvije prve i jedne druge nagrade na državnim natjecanjima.

slika Andrija Roko Vušković (Foto: Mirko Cvjetko)

Uz pouzdanu glasovirsku pratnju Tine Klak, profesorice glasovira i korepeticije GŠ Ferdo Livadić, prije umjetničke suradnice Muzičke akademije u Zagrebu i diplomantice u razredu Sretne Meštrović, Vušković je izveo četiri skladbe za saksofon skladatelja Dariusa Milhauda (Scaramouche), Rya Noda (Improvizacija I za saksofon, solo) Davora Bobića (Prolaznosti) i Pedra Iturralda (Pequeńa czárdás).

Pokazao je veliku tehničku sigurnost na saksofonu, vrlo popularnu glazbalu, već pri izvedbi djela Dariusa Milhauda. Osobito je to došlo do izražaja u izvedbi skladbe za solo saksofon Ryja Noda, koja zahtijeva posebna tonska oblikovanja, tražeći dodatna suvremena znanja pri izvedbi. Uspješno sviranje nastavljeno je i u vrlo dobro pisanu djelu iskusnog hrvatskog skladatelja Davora Bobića, dok je posebnom tonskom ljepotom zrcalila izvedba Čardaša Pedra Iturraldea. Oduševljena publika izmamila je dodatak.

U drugom dijelu koncerta nastupio je udaraljkaš Filip Merčep, učenik Gorana Goršea. Merčep je nagrađen posebnim priznanjem ministra znanosti, obrazovanja i športa 2006. i 2008, a osvajao je nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima. Osvojio je i dvije druge nagrade na međunarodnim natjecanjima, Euritmia u Povolettu, 2007. u Italiji i glazbene mladeži Lions Grand Prix, 2008. u Rijeci. U Opatiji 2008. osvaja prvu nagradu u kategoriji komornih sastava. Sudjelovao je i u međunarodnom simfonijskom orkestru Jeunesse Leibnitz, 2008. Snimao je za HTV. Sudjeluje u radu niza seminara za udaraljkaše u domovini i inozemstvu. Dobitnik je stipendije grada Samobora.

slika Filip Merčep (Foto: Mirko Cvjetko)

Filip Merčep izveo je na marimbi ove skladbe: Suitu za violončelo br. 2, BWV 1008 Johanna Sebastiana Bacha, 4. rotaciju Erica Sammuta, Tafate, varijacije na narodnu temu naše poznate udaraljkašice Ivane Bilić i Dream of the Cherry Blossams Keiko Abe.

Odvjetak druge generacije glazbene obitelji Merčep, udaraljkaš Filip, predstavio se u drugoj polovici recitala rijetko viđenom marimbom opsega pet oktava. Već pri izvedbi Bachove suite bili smo iznenađeni novim zvukom poznate skladbe toga za sve obradbe prikladna skladatelja, posebice izražajnošću zvukovlja, koje je do nas, iznenađene, jasno dopiralo prvorazrednom izvedbom Preludija, Sarabande, Mennueta I. i II. i Gigue na marimbi. Ugoda zvučno i tehnički izražajne svirke nastavila se i u Rotacijama E. Sammuta te posebice u Temi i varijacijama I. i V. u djelu višestruko nadarene Ivane Bilić, u izvedbi s pregrštom palica i načina njihove uporabe. San u cvatu trešanja japanske skladateljice Keiko Abe bila je skladba završetka vrlo uspješna, zanimljiva i posjećena dvojnog recitala. Sjaj izvedbe zaključne zvukovnosti burnim je pljeskom mlade publike izmamio dodatak topla ugođaja.

Zlatko Stahuljak

Vijenac 394

394 - 9. travnja 2009. | Arhiva

Klikni za povratak