Vijenac 393

Druga stranica

Petru Selemu francusko odličje

Redakcija

Petru Selemu francusko odličje

Petar Selem, povjesničar umjetnosti, kazališni redatelj, književnik, prevoditelj, profesor i saborski zastupnik, primio je Odličje časnika reda umjetnosti i književnosti, najviše francusko odličje na području kulture, kojim ga je odlikovala francuska ministrica kulture i komunikacije.

Selemu je odličje uručio francuski veleposlanik u Hrvatskoj, François Saint-Paul.

Veleposlanik je u prigodnom govoru istaknuo Selemove zasluge na svim poljima njegova djelovanja, posebno ističući područja francuske kulture i jezika, kao i njegovu ulogu u osnivanju Teatra &TD, gdje je prikazao svoje prve samostalne dramske režije djela francuskih suvremenih pisaca Paula Claudela, Jean-Paul Sartrea i Alberta Camusa.

Selem je režirao scensku verziju romana Pascala Brucknera Gorki mjesec, čija se svjetska praizvedba održala u Teatru &TD u Brucknerovoj nazočnosti, stoji u priopćenju.

Podsjetio je i na rad Petra Selema u direkciji Théâtre de l’Europe – Odéon u Parizu s Giorgiom Strehlerom.

Zahvalivši veleposlaniku na od-li-čju, Selem je rekao da ga je fran-cuska kultura i književnost odredila kao umjetnika. Prisjetio se i osjećaja sreće i ponosa kad je Francuska prepoznala neovisnu Hrvatsku te zahvalio veleposlaniku na osobnom zalaganju i na ulozi Francuske u podupiranju ulaska Hrvatske u EU.

REDAKCIJA

Vijenac 393

393 - 26. ožujka 2009. | Arhiva

Klikni za povratak