Vijenac 393

Druga stranica

Nagrada za najbolju novu riječ

Govor dr. Drage Štambuka povodom primanja prve nagrade Dr. Ivan Šreter za novu hrvatsku riječ

Nagrada za najbolju novu riječ

U Pakracu, rodnom mjestu dr. Šretera, 16. ožujka dodijeljena je nagrada Dr. Ivan Šreter za najbolju novu hrvatsku riječ.

Već treći put zaredom Zaklada Dr. Ivan Šreter dodijelila je, u sklopu Dana hrvatskoga jezika, nagrade na natječaju časopisa Jezik za najbolju novu hrvatski riječ. Zaklada Dr. Ivan Šreter pokrovitelj je istoimenoga natječaja koji se od 1993. redovito raspisuje u časopisu Jezik. Idejni je začetnik natječaja akademik Stjepan Babić.

Zaklada dodjeljuje Nagradu za prve tri najbolje riječi, u novčanom iznosu: prva nagrada – 10.000 kn, druga nagrada – 5.000 kn i treća nagrada – 3.000 kn. Povjerenstvo natječaja: predsjednik Stjepan Babić, članovi Sanda Ham i Mile Mamić (urednici časopisa Jezik) te Zvonimir Jakobović, Vladimir Loknar i Igor Čatić ove su godine odabrali tri nove riječi. Prvu nagradu osvojio je književnik, liječnik i veleposlanik Drago Štambuk, iz Zagreba, za riječ proširnica, koja zamjenjuje riječ stent (žilni potporanj). Drugu nagradu dijele Ivana Šimić i Vedran Primužić, iz Zagreba, za riječ daljinac koja zamjenjuje daljinski upravljač, a treću nagradu osvojila je Branka Pičuljan s Raba, za riječ pretjecajnik kao zamjena za pretjecajni trak na cesti.

Ove je godine prvi put dodijeljena i posebna nagrada, za riječ brozno. Autor ove riječi Ante Kuštre kreirao je tu riječ kao originalni i duhoviti odgovor na pitanje: »Kako je bilo živjeti u Jugoslaviji?« Nagrađeni su ove godine dobili na dar i statuu posvećenu dr. Šreteru, rad mladoga kipara Tonka Fabrisa.

Broj sudionika u ovom jedinstvenom natječaju iz godine u godinu raste. Primjerice 2006. na natječaj se prijavilo 110 predlagatelja s približno 300 prijedloga, a 2007. sudjelovale su 134 osobe s ukupno 603 prijedloga. Ove godine pak u natječaju je sudjelovalo više od tisuću predlagatelja s otprilike četiri tisuće riječi. U prethodne dvije godine nagrađivane su riječi: uspornik – ležeći policajac, smećnjak – kontejner za smeće, raskružje – kružni tok prometa, naplatnica – naplatna kućica, opuštaonica – wellness, borkinja – žena borac. Natječajem se želi poticati pozitivno ozračje za stvaranje i prihvaćanje novih hrvatskih riječi te jačanje svijesti o uporabi hrvatskih riječi umjesto tuđica.


Govor dr. Drage Štambuka povodom primanja prve nagrade Dr. Ivan Šreter za novu hrvatsku riječ

Zbog veleposlaničkih obveza umjesto govora gospodin Štambuk poslao je pismo u kojem je napisao:

Nakon uvoda zahvaliti mi je žiriju na povjerenju i nagradi za novu hrvatsku riječ, no sjetit mi se i Brodnjakova Razlikovnog rječnika u kojemu je navedena moja ranija, novohrvatska medicinska kovanica – kopnica, koju sam skovao baveći se znanstveno i klinički bolešću zvanom sida ili AIDS u Londonu od 1985. do 1991. Tada sam se poveo za kliničkom slikom bolesnika koji su kopnili i naglo gubili tjelesnu težinu, a nastavio na stara hrvatska imena bolesti, poput sušice i padavice. Od imena sida zazirao sam znajući da je ista riječ i žensko ime poznate hrvatske pjesnikinje Side Košutić.

Kazat mi je i da bi jezičnu inicijativu poput ove u Pakracu Francuzi doživjeli kao uobičajenu, dok u Hrvatskoj, čujem, podiže čak političku prašinu, što mi nije lako razumjeti. Jer briga za jezik uljudbena je tekovina i znak društvene sofisticiranosti i napretka.

Svjestan toga utemeljio sam 1991, s početkom agresije na Hrvatsku, na svom rodnom otoku Braču, u mjestu Selca, pjesničku manifestaciju Croatia rediviva, koja je proizišla iz ideje trojstvenosti hrvatskoga jezika i njegovih koineizacijskih potencijala. Nazvao sam je i ča-kaj-što naglašavajući tripartitnost, razvedenost i bogatstvo hrvatskoga jezika u kojemu sve tri dionice, i čakavska i kajkavska i štokavska, jednako slatko zvone.

Gore srca, sursum corda!

Pakrac, 16. ožujka 2009.

R.

Vijenac 393

393 - 26. ožujka 2009. | Arhiva

Klikni za povratak