Vijenac 393

Glazba

MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ

Josip Kvetek

Zlatko Stahuljak

MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ

Josip Kvetek

Rođen 1992. u Njemačkoj, violinist Josip Kvetek osnovnu je glazbenu školu polazio u Osijeku i Zagrebu u razredu Ines Ane Romić. Školovanje je nastavio kod iste nastavnice na Srednjoj glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, gdje je polaznik trećeg razreda. Nastupao je na brojnim koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Usavršava se na seminarima priznatih pedagoga. Dobitnik je brojnih nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima. Tako je na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Varaždinu osvojio dvije 1. nagrade 2004. i 2008. te 2. nagradu 2006. Na međunarodnom natjecanju osvojio je nagradu već 2003. u talijanskoj Goriciji, a u domovini na Međunarodnom natjecanju Mladi virtuozi – etide i skale u Zagrebu 1. nagradu i posebnu za najbolju izvedbu zadane skladbe 2005. te 2. nagradu 2007, dok na Međunarodnom gudačkom natjecanju Rudolf Matz u Dubrovniku osvaja 1. nagradu 2006. te posebnu nagradu 2008. Vrlo se uspješno natjecao i u kategorijama dua i komornih sastava na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2007. i 2008.

Na rasporedu recitala violinista Josipa Kveteka u ponedjeljak, 9. ožujka 2009, u dvorani Matice hrvatske, bili su na početku izvedeni stavci Loure i Gigue iz Partite br. 3 za violinu solo Johanna Sebastiana Bacha. Zatim je uz glasovirsku pratnju izveden virtuozni Bolero našega tragično preminulog sjajnog guslača Franje Krežme, pa znamenita Chaconne Tomasa Vitalija, zatim nezaobilazna Sonata za violinu i glasovir u G-duru, br. 1, op. 78, biser duo discipline za violinu i glasovir Johannesa Brahmsa, a na kraju virtuozitetom bogata, vrlo poznata Introdukcija i Tarantela, op. 43, znamenita španjolskoga guslača Pabla de Sarasatea.

slika Josip Kvetek, snimio Mirko Cvjetko

Vrlo uspješno sudjelovanje u recitalu Josipa Kveteka ostvarila je glasoviračica Branka Pollak, umjetnička suradnica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i korepetitorka GŠ Pavla Markovca na odjelu za gudače i harfu, svojedobna diplomantica redovite profesorice Zvjezdane Bašić.

Laganijim opterećenjem u desnoj ruci, koje nas podsjeća na eleganciju svojedobnih nastupa Henryka Szerynga i njegov interes u posebnoj redakciji za sonate i partite J. S. Bacha za violinu solo, započelo je sviranje Josipa Kveteka. Izvedba virtuoznoga Bolera našeg Krežme pokazala je mogućnosti Josipa Kveteka pri tehnički najzahtjevnijoj literaturi za violinu, na što se nadovezala široka melodioznost ukrašena violinističkim zahtjevnostima u zatim izvedenoj Vitalijevoj Chaconni, pri čemu je dopadljiv temperament izraza mladoga Josipa Kveteka izronio iz dubine njegova umjetnički bogata habitusa te sigurnosti precizne izvedbe. Prva sonata J. Brahmsa, posvećena velikom guslaču i pedagogu Josephu Joachimu, dobru poznavatelju našeg Franje Krežme u Berlinu, plijenila je toplinom izvedbe i širinom pjevnosti gusto pisane strukture djela. Koncert je vrlo uspješno završio blistavo izvedenom Tarantelom i Introdukcijom P. de Sarasatea, uz glasno odobravanje brojne publike.

Zlatko Stahuljak

Vijenac 393

393 - 26. ožujka 2009. | Arhiva

Klikni za povratak