Vijenac 391

Druga stranica

Obilježen 70. rođendan akademika Josipa Bratulića

Obilježen 70. rođendan akademika Josipa Bratulića

U čast 70. rođendana akademika Josipa Bratulića, u organizaciji Matice hrvatske i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 20. veljače u Velikoj dvorani Matice hrvatske održan je jednodnevni znanstveni kolokvij. Pozdravne riječi, uz moderiranje Davora Dukića, izrekli su predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, pročelnica Odsjeka za kroatistiku Mira Menac-Mihalić i umjesto odsutnog dekana Filozofskog fakulteta, prodekan za nastavu Dalibor Blažina.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić pozdravio je Josipa Bratulića rekavši, među ostalim, kako je »ovo prilika da mu zahvali jer je sigurno, ne jednom, za nas učinio nešto što smo mi sami morali napraviti«, podsjetivši i kako je za vrijeme Bratulićeva mandata, među mnogim dobrima za Maticu i za hrvatsku kulturu u cijelosti, izgrađena i dvorana u kojoj se upravo održava znanstveni kolokvij.

Slavljenički znanstveni kolokvij je podijeljen u četiri sesije u kojima je tridesetak sudionika govorilo o različitim područjima u koja je tijekom života Josip Bratulić ulagao svoju neiscrpnu radnu energiju. Vrhunski intelektualac, »markantna pojava kulturne scene i kulturalnog krajobraza« (Radoslav Katičić), polihistor, filolog koji svoj »posao doživljava kao poslanje« (Katičić) i danas u svojim javnim govorima i istupima neprekidno podsjeća na »ono što smo mi dužni učiniti još danas« (Stjepan Sučić). Prvi dio izlaganja vodili su Sanja Roić i Josip Lisac, a drugom su predsjedavali Stjepan Damjanović i Lahorka Plejić-Poje, trećim dijelom Milan Mihaljević i Antonija Zaradija-Kiš, a četvrtim Darija Gabrić-Bagarić i Milovan Tatarin.

Na samoj sredini znanstvenoga kolokvija izveden je prigodni progam u čast slavljenika. U glazbenu čestitku iz Istre nazočne je uveo Elmo Cvek, a program su svojim nastupom uveličali Bruno Krajcar, koji je prateći se na glasoviru otpjevao pjesmu Mate Balote Koza, tenor Zoran Tomaić s pjesmom Pozdrav unima doma. Nastupio je KUD Mate Balota iz Raklja i klapa Sv. Petar, pjesnik Danijel Načinović izgovorio je zahvalu Josipu Bratuliću u stihovima, pjesnikinja Evelina Rudan izvela je pjesnički recital. Slavljenika su pozdravili i načelnik općine Sveti Petar u Šumi, Tatjana Tomaić u ime poglavarstva grada Pule te Sergio Benich u ime Istarske županije.

Akademik Josip Bratulić, uza stalno promicanje hrvatskoga kulturnog iden-titeta te profesorski rad na Filozofskom fakultetu, velik je dio radne i intelektualne energije uložio u obnavljanje Središnjice i ogranaka Matice hrvatske, kojom je predsjedavao od 1996. do 2002. koju je vodio na »kolegijalan i tolerantan način, poštujući sve njezine urednike i pisce kao i sve njezine članove«, podsjetio je u izlaganju Josip Bratulić, predsjednik Matice hrvatske 1996-2002. Stjepan Sučić. Početkom devedesetih Bratulić je kao dekan Filozofskoga fakulteta pružao vjeru kolegama da i u najtežim ratnim vremenima treba predavanjima održavati kontinuitet hrvatskoga kulturnog identiteta i vlastitim angažmanom ojačao svijest o važnosti tradicije fakulteta. Vodeći Maticu radio je na obnovi kako središnjih Matičinih ustanova tako i ogranaka, bitno pridonio jačanju kulture knjige te je izravno zaslužan za osnivanje mnogih ogranaka Matice hrvatske izvan granica Hrvatske, posvuda gdje je to bilo važno za kulturni kontinuitet i preživljavanje Hrvata u inozemstvu. U nastavku kolokvija o radu i značenju rada Josipa Bratulića za hrvatsku znanost, kulturu i književnost govorili su uz akademika Radoslava Katičića, i Miroslav Bertoša, Mirko Tomasović, Stipe Botica, Milovan Tatarin, Vinko Brešić, Josip Lisac, Davor Dukić i Mateo Žagar.

Redakcija

Vijenac 391

391 - 26. veljače 2009. | Arhiva

Klikni za povratak