Vijenac 390

Znanost

Dani dr. Franje Tuđmana. Hrvati kroz stoljeća, zbornik radova stručno-znanstvenog skupa.

Povijest obuhvaćena istinom

Dani dr. Franje Tuđmana. Hrvati kroz stoljeća, zbornik radova stručno-znanstvenog skupa.

Povijest obuhvaćena istinom


slika


U izdanju Općine Veliko Trgovišće objavljen je prvi zbornik radova stručno-znanstvenog skupa održana 16. svibnja 2008. u Velikom Trgovišću.

Stručno-znanstveni skup Dani dr. Franje Tuđmana. Hrvati kroz stoljeća održan je uoči devete godišnjice njegove smrti sa svrhom i nastojanjem određivanja njegova mjesta u hrvatskoj, a i u svjetskoj povijesti, jer nas svaka godišnjica njegove smrti potiče na razmišljanje o njemu i njegovu djelu kao znanstvenika povjesničara i iznimna političkog kreatora u borbi za samostalnu i međunarodno priznatu državu Hrvatsku.

Osjetivši činjenicu pada Berlinskog zida kao povoljan povijesni trenutak, dr. Tuđman je, samo sebi svojstvenim postupcima, stao na čelo hrvatskoga naroda i utemeljene samostalne, slobodne i demokratske Hrvatske.

Iako se problem znanstvene objektivnosti u razmatranjima povjesničara može povezati sa svjetonazorskim idejno-političkim zamislima budućnosti u borbi ovladavanja sadašnjosti i budućnosti prema vlastitim zamislima, svako istraživanje povijesti mora odbaciti od sebe usklađivanje s politikom, jer temelj svakog istraživanja povijesti mora se obuhvatiti istinom. U tom se smislu vrednuju povijesni izvori, provjerava autentičnost dokumenata, s naglaskom da je povijest znanost o istini u prošlosti.

Kako je upravo predsjednik Tuđman ostvario uvijek nazočnu povijesnu viziju slobode i samostalne Hrvatske, postoje objektivni razlozi utemeljenja stručno-znanstvenih susreta Dani dr. Franje Tuđmana. Hrvati kroz stoljeća, jer upravo ti susreti trebaju pridonijeti stvarnom razvoju političke misli i hrvatske državnosti, kao i ulozi dr. Tuđmana u ostvarenju samostalne Hrvatske.

Ratno iskustvo iz mladih dana spojilo se u Tuđmanovoj osobi s poznavanjem tajnih planova jugodržave, tako da se, usprkos svim nepovoljnim uvjetima: zabrani uvoza oružja, blokadi gospodarstva, okupaciji saobračajnica, rušenju mostova, željezničkih pruga, rušenju gradova i seoskih naselja i okupaciji velikog dijela državnih prostora, dogodila Hrvatska, osvijetljena pobjedama nad srpsko-crnogorskim agresorom u vojno-redarstvenim operacijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja.

Svi sudionici tih prvih susreta jedinstveni su u izlaganjima da treba promicati etičke i duhovne vrijednosti Hrvatske, da treba promicati nadu i povjerenje u bolju budućnost, jer, kako je kazao dr. Tuđman: »Spoznaja povijesne istine otkriva uzročnost sadanje zbilje i uvjetovanosti budućih povijesnih kretanja.«

U radu skupa sudjelovali su: Stjepan Matković, Đuro Vidmarović, Jure Krišto, Petar Strčić, Ivan Balta, Mate Artuković, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, Anđelko Mijatović, Zlatko Matijević, Željko Karaula, Mate Kovačević i fra Andrija Nikić.


Milan Vuković

Vijenac 390

390 - 12. veljače 2009. | Arhiva

Klikni za povratak