Vijenac 384

Ja tako mislim

Yes Zgb kontra Yes IDS

Yes Zgb kontra Yes IDS

Dobro je kada se pojavi, makar i na osobnoj razini (s dozom omalovažavanja), sučeljavanje mišljenja oko koncepcije, organizacije i popratnih sadržaja neke manifestacije, kakvo su na stranicama »Vijenca« izazvali Međunarodni multikulturalni susreti nazvani Jesen u Zagrebu. Univerzalna istina ne postoji, i svatko se, iznoseći svoja mišljenja, vrlo lako posklizne, što će se, ovim mojim prilogom, vjerojatno dogoditi i meni.

Je li nešto plagijat? Ima li nešto palanački karakter? Isprazno značenje nekog slogana – pitanja su s kojima se svakodnevno susrećemo. U marketinškoj poplavi i sve agresivnijem traženju prikladnih dizajnerskih ili brendovskih rješenja teško je biti originalan.

U većini slučajeva naručitelj poseže za angažmanom poznatih svjetskih dizajnera. To se dogodilo i organizatorima zagrebačkih međunarodnih multikulturalnih susreta Jesen u Zagrebu, kada su angažirali svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića za grafičko oblikovanje svojih propagandnih materijala. Njegovo rješenje za Jesen u Zagrebu – Yes Zgb sve je samo ne originalno. Podsjećam da se najjača hrvatska regionalna stranka Istarski demokratski sabor kao jednim od svojih slogana godinama koristi sloganom Yes IDS. Možda će netko reći da ni to nije originalno, ali je simpatično, ako ništa drugo, a ono zbog rime.

No bez obzira na originalnost, važno je istaknuti da u ovom slučaju jedan slogan nije naštetio drugomu ili pak to govori kako je rješenje koje su dali autori, neovisno jedan o drugome, ono pravo. Dakle, za Međunarodne multikulturalne susrete lokalno multidizajnersko rješenje.


Branko Blažina,

službenik za informiranje u Istarskoj županiji

Vijenac 384

384 - 20. studenoga 2008. | Arhiva

Klikni za povratak