Vijenac 384

Glazba

GLAZBOSKOP

Talijanski barok

GLAZBOSKOP

Talijanski barok

Hrvatski barokni ansambl nastavlja koncertni ciklus prepoznatljivim izričajem talijanskoga baroka. U goste im 23. studenoga u Hrvatski glazbeni zavod dolazi koncertni majstor čuvene Accademije Bizantine Stefano Montanari, koji muzicira s najznamenitijim svjetskim imenima autentične interpretacije baroka. U suradnji s Hrvatskim baroknim ansamblom i Laurom Vadjon, predstavit će publici djela Vivaldija te Corellijevih učenika Locatellija i Geminianija.

Gosti iz Bremena

Njemačka komorna filharmonija iz Bremena mlad je orkestar koji je 1980. okupio skupinu studenata s namjerom podupiranja mladih glazbenih umjetnika u osobnom i profesionalnom napredovanju. Ove sezone, točnije 25. studenoga, dolaze u Zagreb i priredit će koncert u KD Vatroslava Lisinskoga pod ravnanjem violinista i dirigenta Floriana Donderera, koji je ujedno orkestrov koncertni majstor. Pored skladbi Musique pour Lisbonne Dariusa Milhauda i Simfonije u g-duru Josepha Haydna, pri izvedbi Beethovenovoga 1. klavirskog koncerta pridružit će im se pijanist poljsko-mađarskih korijena Piotr Anderszewski.

Deset godina Kvarteta Porin

Ova koncertna sezona jubilarna je za Gudački kvartet Porin, jer obilježava deset godina djelovanja, od početaka pri kolegiju za komornu glazbu na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Mladena Sedaka, dosad već treće koncertne sezone, od toga druge u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. I ovu sezonu činit će ukupno četiri koncerta, a prvi očekujemo 25. studenoga u malom Lisinskom, s programom Šostakovičeva i Mozartova gudačkog kvarteta, ali i Prvoga gudačkog kvarteta Jurja Stahuljaka, koji je djelo napisao 1932. Tek 1950. praizveden je u okviru programa tadašnjega Radija Zagreb. To pak znači da je ovo današnje njegovo izvođenje od posebne važnosti, jer je riječ o prvoj javnoj izvedbi djela.

Orkestar Hrvatske vojske

Drugi koncert u ovoj sezoni Orkestar Hrvatske vojske priredit će 27. studenoga u Hrvatskome glazbenom zavodu. Pod ravnanjem Tomislava Fačinija izvest će vrlo zanimljiv program s djelima Paula Hindemitha, Emmanuela Chabriera u obradi Jeana Francaixa te hrvatskoga skladatelja mlađe generacije Vjekoslava Nježića. Orkestar Hrvatske vojske svakom novom sezonom kroči sve boljim putovima i tvori solidan i postojan ansambl.


Mirta Špoljarić

Vijenac 384

384 - 20. studenoga 2008. | Arhiva

Klikni za povratak