Vijenac 384

Matica hrvatska

SREDIŠNJICA

SREDIŠNJICA

Dan romskoga jezika

Kali Sara, udruga za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj, i Sekcija za orijentalistiku Hrvatskoga filološkog društva predstavili su 5. studenoga u palači Matice hrvatske prvi Romsko-hrvatski – Hrvatsko-romski rječnik / Romano-kroacijako thaj Kroacijako-romano alavari autora Veljka Kajtazija te obilježili Dan romskoga jezika. O Rječniku govorili su glavna urednica Rječnika Zdravka Matišić, sociolingvist Nikola Rašić, jezikoslovac Alemko Gluhak, indolog s makedonskoga sveučilišta u Skopju Ljatif Demi i autor, a skup je pozdravio i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh.

Uzbrdo do dna

U povodu šezdeset godina života i četrdeset godina novinarsko-publicističkoga rada Ogranak Matice hrvatske Sinj i Klub Sinjana – Zagreb predstavili su 7. studenoga knjigu Bože Šimleše Gips čvršći od čelika, Uzbrdo do dna. O autoru i knjigama govorili su Dragan Milanović, Mišo Munivrana, Vlado Šakić i Antun Vrdoljak. Prihod od prodaje knjiga darovan je djeci novinara stradalih u Domovinskom ratu.

Divot-izdanje Držića

Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik predstavio je 10. studenoga u prepunoj palači Matice hrvatske divot-izdanje Držićeva Dunda Maroja, koje sadrži izvornik i prijevode na bugarski, češki, engleski, esperanto, finski, francuski, holandski, mađarski, makedonski, norveški, njemački, poljski, ruski, slovački, slovenski, švedski, talijanski, ukrajinski jezik. Knjigu je uredio i priredio Luko Paljetak, a dubrovački ogranak objavio u čast petstote godišnjice rođenja Marina Držića (1508–2008). Govorili su Ivana Burđelez, Tonko Maroević, Ana Marija Paljetak, Luko Paljetak, Slobodan Prosperov Novak i Igor Zidić. Odabrane ulomke interpretirali su Nika Burđelez i Frano Mašković, a u prigodnom glazbenom programu Magda Skaramuca, violina, i Slaven Špoljarić, gitara, izveli su Englesku suitu br. 4 Johna Duartea.

Sibeliusov koncert

Na Glazbenoj slušaonici Matice hrvatske okupljeni 11. studenoga slušali su Koncert za violinu i orkestar u d-molu, op. 47 Jeana Sibeliusa u izvedbi Hilary Hahn, violina i Simfonijskog orkestra Švedskog radija, kojim je dirigirao Esa-Pekka Salonen. Voditelj slušaonice i predavač je Krešimir Brlobuš.

Glagoljski pripovjedni tekstovi

Predavanje pod naslovom Performativnost hrvatskih glagoljskih pripovjednih tekstova održala je 12. studenoga Marija-Ana Dürigl na redovnoj Tribini Društva prijatelja glagoljice.

Predstavljen arheološki časopis

Odjel za povijest umjetnosti, arheologiju, etnologiju i arhitekturu te Institut za arheologiju u Zagrebu predstavili su 13. studenoga časopis »Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu«, vol. 24, »In honorem prof. dr. sc. Željko Tomičić«. Časopis su predstavili Kornelija Minichreiter, glavna i odgovorna urednica, Nives Majnarić-Pandžić, Marin Zaninović, Mitja Guštin, Csanád Bálint i akademik Igor Fisković.

Novozagrebačke priče

U predavanju Novozagrebačke priče: značenja grada, lokalne zajednice i urbani identiteti, održanu 13. studenoga u sklopu predavanja Salona Matice hrvatske, Valentina Gulin-Zrnić predstavila je kulturno-antropološko istraživanje grada. Supostavljanjem urbanističkih, socioloških i ideoloških diskursa propituju se konstrukcije različitih značenja grada upisanih u Novi Zagreb, a na temelju višegodišnjega terenskog istraživanja analiziraju se svakodnevne, društvene i narativne prakse kojima se odvijaju procesi izgradnje simboličke zajednice i stvaranja identitetnog mjesta u naseljima – novozagrebačkim četvrtima – postavljajući pitanja o suvremenim oblicima urbanog identiteta i mjesne pripadnosti.

Delničke obiteljske kronike

Ogranak Matice hrvatske Delnice i Udruga dr. Franjo Rački, iz Fužina predstavili su 17. studenoga knjigu Zlate Bujan Kovačević Bujani. Priče iz obiteljske kronike od 18. do kraja 20. stoljeća, objavljenu u nakladi Ogranka Matice hrvatske Delnice. Govorili su Ivo Kalinski, Stanka Lončarić, Nives Marijanović, Mladen Paver, Milan Rakovac i Ljubica Šego, a u glazbenom je dijelu programa nastupio Denis Kezele na harmonici.

Ciklus znanosti o književnosti

Akademik Ante Stamać, književni tajnik Matice hrvatske, održao je 18. studenoga drugo predavanje ciklusa Trusno tlo znanosti o književnosti.

Bogatstvo različitosti

Organizatori stručnoga skupa Različitosti su naše bogatstvo, koji je održan 17. i 18. studenoga, bili su Odjel za školstvo Matice hrvatske i Učenički dom Marije Jambrišak.

Gospodarski susreti

Gospodarski susreti Matice hrvatske, prvi gospodarski forum gospodarstvenika vodećih hrvatskih kompanija i hrvatskih ekonomskih stručnjaka, održan je u Varaždinu 18. i 19. studenoga u organizaciji Odjela za gospodarstvo Matice hrvatske. Marijan Kostrenčić, pročelnik Odjela za gospodarstvo, naglasio je da je cilj rada Odjela okupljanje vodećih hrvatskih ekonomskih stručnjaka i gospodarstvenika kako bi se objektivno analizirala situacija i stvorile neutralne preporuke za poboljšanje stanja u hrvatskom gospodarstvu, a projekt održavanja godišnjih skupova pod naslovom Gospodarski susreti Matice hrvatske jedna je od prvih aktivnosti u ostvarivanju tog cilja. Na prvom susretu pod naslovom Hrvatska ekonomska politika u integracijskom procesu – pogledi gospodarstvenika na primjerenost dosadašnjeg modela predavanja su održali vodeći ljudi važnih hrvatskih kompanija i poznati ekonomski stručnjaci poput Dine Ivana Dogana (VIPnet), Antona Kovačeva (HBOR), Srđana Mladinića (SMS) i Slavka Kulića (Ekonomski institut, Zagreb). Na okruglom stolu sudionika i studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilišta VERN i Zagrebačke škole ekonomije i managementa sudjelovali su lobist Natko Vlahović i Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Paraziti u pasa i mačaka

Paraziti u pasa i mačaka prenosivi na čovjeka naslov je predavanja akademika Teodora Wikerhausera, održana 19. studenoga na redovitoj znanstvenoj tribini Odjela za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske.


A. Č-K.

Vijenac 384

384 - 20. studenoga 2008. | Arhiva

Klikni za povratak