Vijenac 384

Matica hrvatska

Gospodarski susreti Mh 2008. u Varaždinu

Razgovori o krizi

Gospodarski susreti Mh 2008. u Varaždinu

Razgovori o krizi


U organizaciji novog Odjela za gospodarstvo Matice hrvatske, u palači Herzer u Varaždinu, od 18. do 20. studenoga, održan je dvodnevni forum gospodarstvenika vodećih hrvatskih kompanija i hrvatskih ekonomskih stručnjaka. Raspravljalo se o temi Hrvatska ekonomska politika u integracijskom procesu – pogledi gospodarstvenika na primjerenost dosadašnjeg modela, a na forumu su bili i najbolji studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Veleučilišta Vern i Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Dan ranije, studente te predstavnike Organizacijskog odbora skupa, na čelu sa Zorislavom Lukićem, tajnikom, Marijanom Kostrenčićem, pročelnikom Odjela, u društvu Ernesta Fišera, predsjednika Matice hrvatske Varaždin, u varaždinskoj Gradskoj vijećnici primio je Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, te ih upoznao s varaždinskim gospodarskim uspjesima, kojima je pridonijela i politika Grada, rekao je gradonačelnik.

Na početku skupa Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, u pozdravnom je govoru istaknuo da Matica hrvatska već od osnutka 1842, zahvaljujući svojem osnivaču grofu Janku Draškoviću, znatnu pozornost posvećuje i ekonomskim pitanjima.

– Kriza je postala izrazita. Mnogi su već prije nekoliko mjeseci ili godina vidjeli njezine konture, no sad je ona očita i danas Hrvatskoj treba suradnja svih pametnih i odgovornih ljudi na svim područjima, a ovdje je riječ o temeljnom, gospodarskom području – smatra Zidić te poručuje da se i takvim skupovima i razmjenama mišljenja inteligentnih i odgovornih stručnjaka može utjecati na boljitak i razvoj društva.

Nakon što su skup pozdravili Ivan Čehok i Marijan Kostrenčić, o ekonomskim učincima pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji govorio je Oskar Benedikt, predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj, koji ulazak Hrvatske u EU smatra potrebnim i pozitivnim korakom, unatoč aktualnoj svjetskoj gospodarskoj krizi. Pregovaračku poziciju Hrvatske iznijela je Martina Dalić, predstavnica pregovaračkog tima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Hrvatska je, rekla je Dalićeva, u pregovorima s EU zatvorila 21 poglavlje, uskoro će zatvoriti još šest, a slijedi joj dobivanje financijske omotnice s točno definiranim prihodima i rashodima u procesu integracije.

O koncepciji i sustavu gospodarskih odnosa s posebnim osvrtom na ekonomsku politiku u integracijskim procesima govorio je Slavko Kulić, direktor Ekonomskog instituta iz Zagreba, a Anton Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj iznio je svoja razmatranja glede pripreme hrvatskoga gospodarstva za ulazak u EU.

U nastavku predavanja su održali i brojni drugi stručnjaci – Dino Ivan Dogan, član uprave Vipneta, govorio je o dobrim i lošim stranama u eurointegracijama na primjeru telekomunikacija, Leo Dolezi iznio je energetsku strategiju Hrvatske, a Srđan Mladinić izvijestio o mogućnostima da Hrvatska ima liderski proizvod ili uslugu. Andrej Galogaža govorio je o tržištima kapitala i približavanju Hrvatske EU, a Mirjana Šlat o ulozi ljudskih potencijala u hrvatskoj ekonomskoj politici.

Skup je završen okruglim stolom sudionika i studenata s temom gospodarskih aktualnih odnosa i prevladavanja krize te integracijskim procesima koji su u tijeku.

Vijenac 384

384 - 20. studenoga 2008. | Arhiva

Klikni za povratak