Vijenac 384

Likovne umjetnosti

LIKOVNI GLOBUS

Oltari avangarde

LIKOVNI GLOBUS

Oltari avangarde

slika


Zagreb U Galeriji Klovićevi dvori otvorena je izložba Oltari avangarde, a predstavlja radove dvadesetoro umjetnika koji podrijetlom i mjestom boravka iscrtavaju put od Baltičkoga mora do Jadrana. Više od dvjesto radova umjetnika kao što su Braco Dimitrijević, Andrej Filippov, Irwin, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Oleg Kulik, Igor Makarevich, Vlado Martek, Dmitri Prigov, Mladen Stilinović možete pogledati do 11. siječnja. Autor je koncepcije izložbe Jadran Adamović, a kustosica Marina Viculin.

Meštrovićeve litografije

slika


Zagreb U Kabinetu grafike HAZU, u povodu 125. obljetnice rođenja, izložena je Meštrovićeva mapa koju je 1923. tiskalo umjetničko udruženje Proljetni salon. Mapa litografija lijep je primjer Meštrovićeva nastojanja za sintezom vlastitih likovnih dostignuća, kao i najave budućih tema i idioma kojima će se poslije baviti, a uz samu mapu postavljeno je dvanaest crteža Ivana Meštrovića kao i dvije skulpture. Autor izložbe je Dalibor Prančević, a Meštrovićeve litografije pogledajte do 13. prosinca te na www.hazu.hr

Gustini u Bužančiću

Zagreb Galerija Vladimir Buzančić novozagrebačkoga Centra za kulturu ugostila je slike Igora Gustinija. Za izložbu priređen je kratak presjek njegova rada, koji obuhvaća razdoblje od 2000. naovamo, a ona se sastoji od radova koji stalno izazivaju našu percepciju da odlučuje između zbiljskoga i iluzivnoga, aktivirajući uz to istraživanje odnosa pikturalnoga i taktilnoga, strukturalnoga i materičkoga, asocijativnoga i vizualno-emotivnoga, kako u predgovoru kataloga piše Višnja Slavica Gabout. Ostalo na www.czk-novi-zagreb.hr.

Apsolutno. Apstraktno

slika


München Lenbachhaus, u suradnji s pariškim Beaubourgom i njujorškim Guggenheimom, predstavlja nam izložbu Kandinsky – Absolute. Abstract. Devedesetak djela Kandinskog iz muzeja koji posjeduju njegove najbolje radove predstavljaju opus od faze Plavog jahača i ruske revolucije do Bauhausa i pariških radova. Izložba je u Münchenu otvorena do 22. veljače 2008, a poslije odlazi u Pariz i New York. Prvi se put nakon 1996. i obilježavanja stote obljetnice rođenja ta djela ponovno mogu vidjeti na istoj izložbi. Više na www.kandinsky-muenchen.de.

Italics u Veneciji

slika


Venecija Izložba Italics. Arte italiana fra tradizione e rivoluzione 1968–2008 otvorena je u venecijanskoj Palazzo Grassi u suradnji s čikaškim Muzejem suvremene umjetnosti. Kustos Francesco Bonami otvara nam nove poglede na talijansku umjetnost, ne osvrćući se samo na Burrija, Fontanu, Arte Povera ili Transavanguardiju, nego nam, putem dvjesto i pedeset djela više od stotinu umjetnika, daje uvid u talijansku umjetničku produkciju unatrag četrdesetak godina. Izložba traje sve do 22. ožujka 2009. Ostalo na www.palazzograssi.it.

Braque u Beču

slika


Beč U bečkom Kunstforumu otvorena je izložba Georgesa Braquea. Prva je to autorova retrospektiva u srednjoj Europi nakon dvadesetak godina, a obilježava 45 godina od Braqueove smrti. Izložbu čini osamdesetak slika i grafika koje predstavljaju Braquea kao začetnika moderne mrtve prirode, izumitelja tehnike papier colléa i lirskoga konstruktora, a radovi obuhvaćaju sve faze njegova opusa, od fovizma do kasnih djela. Braqueova izložba bit će otvorena sve do 1. ožujka dogodine, a informacije potražite na www.bankaustria-kunstforum.at.


Marko Kružić

Vijenac 384

384 - 20. studenoga 2008. | Arhiva

Klikni za povratak