Vijenac 384

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

IZ OGRANAKA

DUBROVNIK

Predstavljanjem hrvatskoga izdanja knjige Sveti Pavao, apostol brodolomac u dvorani Znanstvene knjižnice u Dubrovniku od 10. do 14. studenoga održan je znanstveni skup Ignjat Đurđević i svetopavlovski brodolom u vodama otoka Mljeta. Skup su organizirali Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik, Biskupija dubrovačka, Dubrovačko sveučilište, Centar za mediteranske studije Zagrebačkog sveučilišta i dubrovačke knjižnice. Dubrovački ogranak predstavio je 12. studenoga u Križevcima knjigu, osamnaest prijevoda Dunda Maroja Marina Držića, koju je uredio Luko Paljetak.

FAŽANA

U velikoj dvorani Doma branitelja fažanski ogranak organizirao je 6. studenoga predavanje Zdravka Tomca pod naslovom Moje političko i vjersko obraćenje.

GRUDE

45. Šimićevi susreti pod naslovom Vinkovci Šimiću održani su od 7. do 16. studenoga. U sklopu susreta otvorena je izložba učeničkih radova Šimićevi portreti, predstavljen je »Godišnjak« Ogranka Grude, nastupila je klapa Bratovština, otvorena je izložba akademskoga slikara Božidara Kopića. U HNK u Mostaru 14. studenoga dodijeljene su nagrade A. B. Šimić književnicima Antunu Lučiću i Rajku Glibi, a u Drinovcima je 16. studenoga služena sveta misa za Antuna i Branka Šimića te otvorena izložba akademskog slikara Marka Nosića i akademskog grafičara Želimira Fišića. Također su održana predavanja Marka Landeke i Ružice Pšihistal pod naslovom Šimićeva molitva na putu. Na kraju su dodijeljene nagrade za najbolja pjesnička ostvarenja studentima Sveučilišta u Mostaru i učenicima osnovnih i srednjih škola.

KONAVLE

Ogranak Matice hrvatske Konavle 30. listopada u samostanu Svetoga Vlaha u Pridvorju predstavio je zbirku pjesama Petra Obada Nešto sugredom, nešto s ožicom. Knjigu su predstavili Vlaho Bogišić, potpredsjednik Matice hrvatske, i autor.

KORČULA

Korčulanski ogranak predstavio je početkom studenoga dvije knjige Miljenka Foretića, zbornik izabranih djela Dubrovnik u povijesnim i kulturnim mijenama te Bibliografiju radova o Petru Kanaveliću. Knjige i njihova sugrađanina koji je preminuo 2003. predstavili su Anica Kisić, Vinicije B. Lupis, Vesna Milović i Ivica Žile.

KUTINA

Uz 10. studenoga, prvi datumski poznati pisani spomen imena Kutina (1256), koji je na prijedlog kutinskoga ogranka 1991. postao Danom grada, naglašeno se predstavlja upravo Matica hrvatska. Ovogodišnji program počeo je 3. studenoga tribinom kutinskog ogranka s temom beatifikacije fra Bonifacija Pavletića (1864–1897) u njegovu rodnom selu Zbjegovači. U prepunoj dvorani tamošnje škole sudionici su filmom Život za dobro upoznati s likom i djelom fra Bonifacija, koji je kao izučeni postolar postao redovnik skrbeći se posebno o napuštenoj djeci i teško bolesnima.

Zajedno s Knjižnicom i čitaonicom, kutinski je ogranak 6. studenog predstavio Sabrana djela Williama Shakespearea, kapitalni nakladnički projekt Matice hrvatske, u prijevodu Mate Marasa.

NAŠICE

Ogranak Matice hrvatske Našice, Udruga voćara i vinogradara Našice i Knjižara i papirnica PIN organizirali su predavanje Ive Miljkovića o Trendovima voćarske proizvodnje u Hrvatskoj i svijetu.

U sklopu Planinarskoga tjedna, kojega je i suorganizator, našički ogranak predstavio je knjigu Rijetke i ugrožene vrste Parka prirode Papuk – priručnik za prepoznavanje.

ORAHOVICA

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i u povodu sedamnaeste obljetnice pada Vukovara Ogranak Matice hrvatske Orahovica i Srednja škola Stjepana Ivšića organizirali su susret s hrvatskim herojem, vukovarskim ratnim zapovjednikom Milom Dedakovićem Jastrebom, koji je govorio o događajima iz 1991. i predstavio knjigu Bitka za Vukovar.

OSIJEK

Predstavljanjem knjige Jezikoslovni pogledi Ilije Abjanića autora Ante Selaka 4. studenoga na Filozofskom fakultetu u Osijeku počeli su Peti dani Matice hrvatske osječkoga ogranka. U sklopu programa, 7. studenog u Knjižari Nova, Vanja Fuštar, specijalistica interne medicine i kardiologije, održala je predavanje Kako sačuvati srce. Djelo ovogodišnjega dobitnika prve nagrade na natječaju za najbolju prozu osječkog ogranka Matice hrvatske Gumeni galeb Željka Špoljara predstavljeno je 7. studenoga u klubu knjižare A. G. Matoš. Predstavljen je Leksikon podunavskih Hrvata, Bunjevaca i Šokaca i knjiga Divani iz Sonte, a Hrvatsko kazalište iz Pečuha izvelo je 10. studenoga u Arheološkom muzeju predstavu Slawomira Mrožeka Emigranti, u režiji Želimira Oreškovića.

PROZOR / RAMA

»Suvremena pitanja«, časopis za prosvjetu i kulturu Matice hrvatske Mostar, predstavljen je 6. studenoga u Prozoru. Predstavili su ga Josip Grubić i Ivan Sivirić.

PULA

Knjiga Svilena Magdalene Krklec Banić, objavljena u sunakladi Ogranka Matice hrvatske Pula i Grada Pule, predstavljena je 7. studenoga u Gradskoj knjižnici i čitaonici, u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige. Knjigu je predstavio urednik Mate Ćurić.

SINJ

U dvorani Franjevačkoga samostana u Sinju 11. studenoga u organizaciji sinjskoga ogranka i Gradskoga poglavarstva održana je glazbeno-pjesnička večer pod naslovom Grad posvećena Siniši Glavaševiću. Odabrane tekstove interpretirao je dramski umjetnik Rene Medvešek uz gitarističku pratnju Čede Antolića.

SLAVONSKI BROD

U Mjesecu hrvatske knjige Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod i Gradska knjižnica Slavonski Brod predstavili su 13. studenoga knjigu Marka Samardžije Hrvatski jezik, pravopis i jezična politika u NDH. O knjizi su govorili Ivan Medved, Stjepan Damjanović, Anita Šikić i autor. Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod i Gradska knjižnica Slavonski Brod predstavili su 19. studenoga u dvorani Gradske knjižnice knjigu Adolfa Bele Izbavi nas iz pakla droge, Gospodine. O tom autobiografskom romanu o spasenju sina iz ralja smrti govorili su vlč. Nedjeljko Pintarić, direktor Glasa Koncila, vlč. Ivan Jurić iz Osijeka, don Ivan Filipović iz Italije, Ivica Šola, kolumnist »Glasa Slavonije« i autor.

SPLIT

Šesnaesti dani Ogranka Matice hrvatske Split otvoreni su 11. studenoga u kapelici Nadbiskupskoga sjemeništa sv. misom za preminule članove Matice hrvatske. Dvanaestoga studenoga u dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa održan je kolokvij o romanu fra Bernardina Škunce Mirotvorac u Bolonji. Knjigu Davora Runtića Vukovar i istočno bojište – knjiga 1. predstavili su 17. studenoga Josip Jović, Joško Čelan i Marko Duvnjak. Događaj nazvan I u mom gradu Vukovar svijetli splitski ogranak svake godine priređuje s udrugom Homo homini homo. I ove godine 18. studenoga zapaljene su svijeće uzduž Vukovarske ulice na spomen na mučeničku žrtvu vukovarskih domoljuba, a u isto doba, u sustolnoj crkvi Sv. Petra, počinje molitva krunice i sv. misa zadušnica za sve poginule branitelje, a osobito branitelje i građane Vukovara. U dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa 19. studenoga organizirano je predstavljanje knjige Damira Borovčaka Vjera u sjeni politike, 3. knjiga. Sudjelovali su Branimir Lukšić i pisac.

TUZLA

Dani Matice hrvatske u Tuzli nastavljeni su 7. studenoga u Amfiteatru KŠC Sv. Franjo predstavljanjem djelatnosti Ogranka Matice hrvatske iz Vinkovaca.

Večer tuzlanskih zborova, na kojoj su nastupili zborovi Srednje muzičke škole, Behram-begove medrese, Gimnazije Meša Selimović, Gimnazije Ismet Mujezinović, KŠC Sv. Franje i Tuzlanke Iskre, održana je u dvorani Teatra Kabare 21. studenoga, a časopis »Gradovrh« predstavljen je u Međunarodnoj galeriji portreta 26. studenoga.

UMAG

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u oprtaljskoj osnovnoj školi predstavljena je najnovija knjiga Zlatana Varelije Tote j’ bolje stati, u izdanju umaškoga ogranka Matice hrvatske. Učenicima su o knjizi legenda i priča s područja Bujštine govorili Daniel Načinović i Stelio Prodan, a nekoliko legendi pročitala je Vedrana Vidović.

VINKOVCI

Dani Matice hrvatske Vukovarsko-srijemske županije nastavljeni su 21. listopada u Mirkovcima, književnim susretom s Vladimirom Bakarićem i predstavljanjem biblioteke za djecu i mladež Grafiti. U Vinkovcima je predstavljena knjiga Ane Šebalj Uspomene iz mladosti rane, 22. listopada otvorena je izložba Grupe 1999, prikazan je dokumentarni film Darka Radelića Živa rana Vukovar (amaterski snimci iz Vukovara i vukovarske bolnice u jesen 1991), predstavljene su knjige fra Grge Martića Prigodnice biskupu Strossmayeru i Adama Filipovića Heldentalskog Život biskupa Mandića, održan je koncert Kvarteta saksofona Donna Lee. Msgr. Tadija Pranjić služio je 26. listopada misu za sve preminule članove Ogranka MH Vinkovci, predstavljene su knjige pjesama Frane Vlatkovića Vrtlozi bumeranzi i Zaprašivanje oznaka, kuharica Tomislave Albertović Terorizam na slavonski, a 28. listopada održan je koncert Mladi u klasičnoj glazbi na kojem su nastupili učenici klavirskoga i pjevačkog odjela Srednje glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima.

VUKOVAR

U sklopu Četvrtih dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji (17 – 31. listopada) predstavljena je knjiga Antologija hrvatskog pjesništva akademika Ante Stamaća, Ogranak iz Vukovara gostovao je 19. listopada u crkvi Sv. Ivana Kapistrana u Iloku i predstavio knjige fra Zlatka Špehara U sjeni južnoga križa i Govorom do istine iz Vukovara, koje su izašle u nakladi Ogranka. U pastoralnoj dvorani Gospe Fatimske u Vukovaru u Borovu naselju, 20. listopada predstavljena je knjiga poezije Vlatka Cira Za Vas i Vladimira Živaljića Vjetrovi s Dunava objavljenih u nakladi vukovarskoga ogranka. Otvorena je i izložba umjetničkih slika Vladimira Živaljića, a cjelokupan događaj glazbeno je popratio crkveni zbor Sv. Cecilije župe Gospe Fatimske iz Vukovara. Vukovarskoj publici predstavio se Ogranak Matice hrvatske iz Varaždina. Gosti iz Varaždina – Ernest Fišer, predsjednik Ogranka, književnica Pavica Pahić-Grobenski i Dragutin Novaković-Šarli, šansonijer i kantautor, održali su u prostorijama Ogranka, u rodnoj kući Lavoslava Ružičke, literarnu večer. Središnji događaj Dana Matice hrvatske u Vukovaru svakako je bilo predstavljanje Vukovarskog zbornika, br. 3, održano 24. listopada. Zbornik je izašao u nakladi Ogranka i zasigurno je vrlo važan zbornik radova u vukovarskim krugovima. U OŠ Dragutina Tadijanovića i OŠ Antuna Bauera u Vukovaru 28. listopada organiziran je književni susret za djecu s dječjim piscem Božidarom Prosenjakom, a istoga dana u Gimnaziji Vukovar održano je predavanje o glagoljizmu Milana Mihaljevića. U Pastoralnom centru Sv. Bono u Vukovaru predstavljena je knjiga Tomislava Mišira »Novo doba« u Vukovaru. Kronika jednog Vukovara, knjiga treća.

ZABOK

Ogranak Matice hrvatske Zabok i Hrvatska udruga Muži zagorskog srca predstavili su 4. studenoga u Dvorcu Gjalski u Gredicama zbirku stihova Miljenka Jerneića Pjesme nedopjevane. Knjigu su predstavili Božidar Brezinšćak Bagola, Stjepan Šulek, Darko Raškaj i autor, a odabrane stihove govorila je Matija Novački.

ZADAR

Šestog studenoga predstavljena je knjiga Glista na asfaltu, neformalna biografija akademskog slikara Ivana Tomljanovića, objavljena u izdanju zadarskoga ogranka. Osim Božidara Šimunića govorili su fra Ante Badurina i autor. Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i zadarski ogranak organizatori su predavanja Duška Kraljeva pod naslovom Kakvu klimu očekujemo u budućnosti održana 13. studenoga u dvorani Matice hrvatske.


A. Č-K.

Vijenac 384

384 - 20. studenoga 2008. | Arhiva

Klikni za povratak