Vijenac 384

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Goncourt Atiqu Rahimiju

KNJIŽEVNI GLOBUS

Goncourt Atiqu Rahimiju

Francuska Najpoznatija francuska književna nagrada, Prix Goncourt 2008, otišla je francusko-afganistanskom autoru Atiqu Rahimiju za roman Syngué Sabour. La pierre de patience (Kamen strpljenja).

To je četvrta knjiga autora rođena 1962. u Kabulu, koji od 1985. živi u Francuskoj. Roman, prvi toga pisca pisan na francuskom, opisuje bojazni Afganistanke čiji je muž teško ozlijeđen u ratu. Nagradu svake jeseni predaje Académie Goncourt najboljem djelu tekuće književne sezone na francuskom jeziku. Nagrada, koja nosi ime braće Edmonda i Julesa de Goncourta, dotirana je sa simboličnih deset eura.

Renaudot Tiernu Monénembou

Francuska Kao i Goncourt, i druga francuska književna nagrada koja se predaje svake jeseni, Prix Renaudot, otišla je useljeniku – Tiernu Monénembou, za roman Le roi de Kahel (Kralj Kahela).

Pisac rođen 1947. u zapadnoafričkoj Gvineji pobjegao je od diktature Sékoua Touréa 1969, putujući pješice do Senegala. U Francusku je stigao 1973, a prvi je roman objavio šest godina poslije. U nagrađenom romanu Monénembo opisuje životnu priču istraživača i pustolova Aiméa Oliviera Vicomte de Sandervala (1840–1919). Monénembo danas živi u Francuskoj i smatra se jednim od vodećih predstavnika mlađe afričke književnosti.

Ana María Matute dobitnica nagrade Quijote

Španjolska Spisateljica Ana María Matute dobila je ovogodišnju nagradu Quijote za španjolsku književnost, vrijednu 15.000 eura, koja se dodjeljuje piscima za životno djelo.

Rođena 1925. u Barceloni Ana María Matute smatra se jednim od najosobnijih glasova suvremene španjolske književnosti. Dobitnica je brojnih nagrada. Autorica je više od četrdeset djela, među njima i Los hijos muertos (Mrtvi sinovi) te Primera memoria (Prvo sjećanje). Osamnaestoga prosinca u španjolske knjižare stiže njezin novi roman Paraíso inhabitado (Nenaseljeni raj), djelo koje je nastajalo osam godina.

Nobelov žiri pozvao Saviana i Rushdieja

Švedska Pisci Roberto Saviano i Salman Rushdie prihvatili su poziv švedskoga žirija koji predaje Nobelovu nagradu da prisustvuju priredbi s temom slobode mišljenja.

Saviano, koji živi skriven od objavljivanja knjige o napuljskoj mafiji Gomorrha, te Rushdie, kojemu još od Sotonskih stihova prijete islamski fundamentalisti, doći će u Stockholm kako bi govorili o temi Slobodna riječ i nasilje. Pozivom dvojici pisaca švedska akademija promijenila je dosadašnje stajalište, nakon što je potkraj osamdesetih godina odbila javno se solidarizirati s Rushdiejem. Dvojica od osamnaest članova žirija tada su u znak prosvjeda dali ostavke na položaj. Slične pozive za javnom podrškom Savianu stalni tajnik akademije Horace Engdahl isprva je također odbijao, čime se okrenuo protiv više nobelovaca koji su izrazili solidarnost s piscem u opasnosti, među njima Güntera Grassa, Orhana Pamuka i Darija Foa.

Umro autor uspješnica Michael Crichton

SAD Američki autor bestselera Michael Chricton, najpoznatiji po romanu Jurassic Park (Jurski park), umro je u dobi od 66 godina u Los Angelesu.

U cijelome je svijetu Chrichton prodao više od stotinu milijuna primjeraka knjiga prevedenih na više od trideset jezika, a bio je i autor popularne TV-serije Hitna služba. Prvi roman, Andromeda, Chrichton je objavio 1969, za vrijeme studija medicine na sveučilištu Harvard, čime je platio školarinu. Taj prvenac, u kojemu se američki znanstvenik bori protiv izvanzemaljskog virusa, Crichtonu je otvorio vrata Hollywooda, a dvije godine poslije po Andromedi je snimljen film. Dvadesetak godina poslije objavio je Jurassic Park.

Monika Rinck dobila vrijednu pjesničku nagradu

Njemačka Berlinska pjesnikinja Monika Rinck dobila je Nagradu Ernsta Meistera za liriku, koju predaje grad Hagen, a koja je dotirana s visokih 13.000 eura.

Grad Hagen nagradom koja nosi ime hagenskog pjesnika Ernsta Meistera (1911–1979) odaje počast »odgovornosti za jezik i poeziju te trudu na njihovu živu razvoju primjerenu vremenu« u djelu nekog autora. Nagrada je u prošlom izdanju dodijeljena također berlinskom pjesniku Janu Wagneru.


Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 384

384 - 20. studenoga 2008. | Arhiva

Klikni za povratak