Vijenac 384

Kazalište

TEATROSKOP

Bog masakra u Splitu

TEATROSKOP

Bog masakra u Splitu

slika


Šokantni naslov novijega teksta kraljice bulevarskog kazališta, kako Francuzi vole zvati Yasminu Reza, ne krije nasilje slično takozvanoj novoj europskoj drami, ali Bog masakra ipak govori o nemogućnosti da se spirala uzroka i posljedice sukoba miroljubivo zaustavi. Iako je riječ o produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, predstava u režiji Nenni Delmestre premijeru je imala 18. studenog u Gradskom kazalištu lutaka Slit, gdje će je Snježana Sinovčić Šiškov, Trpimir Jurkić, Nives Ivanković i Elvis Bošnjak i dalje igrati.

I konje ubijaju… u HNK

Iako je roman Horacea McCoya manje poznat od filma Sydneyja Pollacka s Jane Fonda, slavna priča o Depresiji i depresiji u pozadini onoga što bismo danas nazvali reality show-programom danas je aktualna možda i više nego kad je napisana. I konje ubijaju, zar ne? tako u Hrvatsko narodno kazalište dolazi, nažalost, kao naručena, u vrijeme kad se mnogi sjećaju američke 1929. Redateljica Ivica Boban ujedno je i dramatizirala roman, a u predstavi igra cijeli ansambl središnje nacionalne kazališne kuće, pojačan brojnim gostima među, kojima su Maja Posavec, Mislav Čavajda, Nera Stipičević, Damir Poljičak, Iva Mihalić. Premijera je 21. studenoga.

Argentina u Teatru &TD

Teatar &TD za 21. studenoga u takozvanom Studentskom eksperimentalnom kazalištu, točnije sobi iza garderoba, najavljuje premijeru novoga projekta jednostavna naslova Argentina. Iza njega se krije priča o ksenofobiji, homofobiji i ostalim strahovima i mržnji koja rezultira zločinom, a Hrvatskoj sve to nije strano. Doda li se i da se priča o Argentincu u Hrvatskoj vrti oko drugoligaškoga nogometnog kluba, predstava u režiji Renate Carole Gatica i Hane Veček već ima dovoljno sastojaka da postane mali alternativni hit, pogotovo s obzirom da u njoj igraju Tvrtko Jurić, Dean Krivačić, Nikša Marinović, Janko Popović Volarić i Damian Cortes Alberti. Ansamblu predstave putem videa pridružit će se i Saša i Živko Anočić, Bojan Navojec, Janko Rakoš i Rakan Rushaidat.

Nagrada hrvatskoga glumišta

Studeni je jedan od važnijih mjeseci za domaće kazalište, jer se 24. studenog tradicionalno u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu dodjeljuje takozvani domaći teatarski Oscar. Unaprijed se sa sigurnošću zna tek da će ove godine nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje dobiti primadona Nada Ruždjak i redatelj Božidar Violić, dok će Dubrovačke ljetne igre dobiti i posebno priznanje za obilježavanje petstote obljetnice rođenja Marina Držića. Za najbolju dramsku predstavu bore se Kauboji Teatra Exit, Metastaze Satiričkog kazališta Kerempuh te Riva i druxi ili Stižu drugovi, koprodukcija riječkoga HNK i pulskog INK. U kategoriji najbolje dramske režije nema iznenađenja, jer su nominirani upravo oni zaslužni za te tri predstave, dakle redom Saša Anočić, Boris Svrtan i Lary Zappia. Oliver Twist iz Trešnje, Romeo (i Giulietta) Gradskoga kazališta lutaka Rijeka i Zločestobija zagrebačke Žar ptice borit će se za naslov najbolje lutkarske predstave ili predstave za djecu i mladež. U opereti i mjuziklu sličnu će nagradu odnijeti Briljantin iz Kazališta Komedija, Ljepotica i zvijer iz Kazališta Trešnja ili Nunsense riječkog HNK. Kako je prije dvije godine uveden i ples kao kategorija u nagradama hrvatskog glumišta, ovaj put u nominacijama su, za najbolju predstavu u cjelini, Out of Service Plesnoga centra Tala, Ogoljeno Zagrebačkog plesnog ansambla i Promjene BADco., dok će koreografsku nagradu odnijeti Snježana Abramović Milković, Rajko Pavlić ili Selma Banich.

Seviljski brijač u Splitu

Iako je istoimena opera daleko poznatija, i dramski tekst Pierrea Beaumarchaisa Seviljski brijač i dalje je zanimljiv čak i bez glazbe, ili barem tako smatra uprava HNK u Splitu i slovenski redatelj Rene Maurin, koji ga je zajedno s Dubravkom Lampalov i preradio prema prijevodu Slavka Batušića. U predstavi o međugeneracijskim i međustaleškim sukobima igraju Vicko Bilandžić, Nenad Srdelić, Andrea Mladinić, Mijo Jurišić, Špiro Guberina, Ante Čedo Martinić, Ivo Perkušić i Zdeslav Čotić. Premijera je najavljena za 27. studenoga.

Pijanistica u Teatru &TD

slika


Vjerojatno najpoznatiji roman austrijske ekscesne nobelovke Elfriede Jelinek u polukružnoj dvorani Teatra &TD postavit će Dario Harjaček 25. studenog. Originalno čitanje ne uključuje muški lik, nego je radnja svedena na nastup triju glumica: Nataše Dangubić, Jelene Miholjević i Marine Nemet. Osim tkiva romana, u predstavi su i ulomci iz drugih djela Elfriede Jelinek, kao i iz njezina govora, uvjetno rečeno zahvale, po primitku najveće književne slave. Pijanistica je nastala u koprodukciji Teatra &TD i organizacije KUFER.

Izumitelj u Vidri

slika


Nova komedija gotovo kućnog autora Satiričkog kazališta Kerempuh je monodrama, i možda baš zato premijeru neće imati na pozornici u Ilici, nego u Kazalištu Vidra. Izumitelj je priča o prisilno umirovljenu nepotrebnom čovjeku, koji iz nepotrebnosti smišlja jednako nepotrebne izume, sve dok mu na pamet ne padne i spasonosna ideja. U režiji Borisa Kovačevića u glavnoj i jedinoj ulozi predstavu će premijerno 27. studenog igrati jednako iskusan u humoru kao i u monodrami – Željko Koenigsknecht.


Igor Ružić

Vijenac 384

384 - 20. studenoga 2008. | Arhiva

Klikni za povratak