Vijenac 382

Kazalište

TEATROSKOP

Sam svoja žena na Sceni Lea Deutsch

TEATROSKOP

Sam svoja žena na Sceni Lea Deutsch

slika


Zagrebačka Židovska općina otvorit će Scenu nazvanu po tragično stradaloj dječjoj glumačkoj zvijezdi Lei Deutsch 23. listopada hrvatskom praizvedbom Pulitzerom i Tonyjem nagrađene monodrame Douga Wrighta Sam svoja žena. Ispovijed Berlinca Lothara Berfeldea, koji je većinu života proveo kao Charlotte von Mahlsdorf, u režiji Branka Ivande igra Duško Valentić.

Nagon u Požegi

Komad Nagon njemačkoga dramatičara, glumca i redatelja Hansa Xavera Kroetza hrvatsku će praizvedbu imati u Kazalištu Požega u režiji slovenskoga gosta Matjaža Latina. Pučku komediju s elementima drame premijerno će 24. listopada izvesti Antonija Stanišić, Jelena Vukmirica, Ljubo Zečević i Ivan Vukelić.

Zlatna zemlja u Splitu

Pripovijetka Zvonimira Baloga Zlatna zemlja poslužila je redatelju Draženu Ferenčini i dramaturginji Ladi Martinac Kralj kao predložak za razvijanje lutkarske igre u novoj predstavi Gradskoga kazališta lutaka Split. S nekoliko novih likova i prizora premijerno će je 24. listopada odigrati Andreja Majica, Belmondo Miliša, Ivica Beatović, Srđan Brešković i drugi s lutkama Mojmira Mihatova.

Noć kazališta u Dubravi

Od sljedeće godine velik bi broj europskih kazališnih kuća otvorenim vratima i besplatnim programima 25. listopada trebao obilježiti Noć kazališta. Francuska redateljica i dramska pedagoginja Eleonora Rossi osmislila je projekt i izabrala Dječje kazalište Dubrava za nositelja pilot-izdanja u Hrvatskoj. U Cerskoj ulici 1 tako će se od ranih večernjih do kasnih noćnih sati izmjenjivati predstave za djecu i odrasle, od Kalifa Štrka ljubljanskoga Mini teatra do Judith French Vlatke Vorkapić.

S ljubavlju, Janis u Komediji

Glazbena biografska drama o životu Janis Joplin, jedne od najpopularnijih, najzanimljivijih i najutjecajnijih pjevačica svih vremena, prva je ovosezonska premijera zagrebačkoga Kazališta Komedija i na rasporedu je 25. listopada. Napisali su je Randal Myler i Laura Joplin, a sa Zdenkom Kovačić ili Marijom Borić u naslovnoj ulozi postavio ju je Lawrence Kiiru.

Normanovska osvajanja u koprivničkom Ludensu

Koprivnički Ludens teatar 25. listopada u Domu mladih predstavlja svoju prvu dramsku premijeru – Normanovska osvajanja čuvenoga britanskog komediografa Alana Ayckbourna. U režiji Franke Perković Gamulin, u karakterističnom kolopletu bračnih parova i njihovih suputnika snaći će se Iva Visković, Anita Matić-Delić, Jelena Hadži-Manev, Petar Leventić, Ozren Grabarić i Igor Kovač.

Djeca s CNN-a u Histrionskom domu

Komad Amira Bukvića Djeca sa CNN-a u središtu ima dvije sudbine koje je obilježio rat, a poznatima, barem na trenutak, učinili mediji. On i ona, iz Vukovara i Srebrenice, danas pokušavaju pronaći svoj put u Zagrebu, ali ne mogu i ne žele zaboraviti ono što ih čini drukčijim od ostalih vršnjaka. Predstava u režiji Aide Bukvić premijeru ima u Histrionskom domu 29. listopada.

Teretni čovjek u Teatru &TD

Legenda hrvatskoga performansa i off-kazališta Damir Bartol Indoš 5. studenog istodobno će otvoriti No Jazz Festival u Studentskom centru i odraditi drugu ovosezonsku premijeru Teatra &TD naslovom Teretni čovjek. Grupni glazbeni performans utemeljen na radu davne i kratkotrajne zagrebačke punk-jazz grupe Deep Throat Indoš autorski potpisuje s Tanjom Vrvilo. U polukružnoj dvorani Teatra &TD Teretnog čovjeka, pored autora, izvode i Damir Prica Kafka, Sven Buić, Igor Pavlica, Andreja Košavić, Ivan Marušić Klif i Emil Matešić.


Igor Ružić

Vijenac 382

382 - 23. listopada 2008. | Arhiva

Klikni za povratak