Vijenac 382

Film

Nagrađivani novi hrvatski film: Rastanak / Ti meni, ja tebi!, red. Irena Škorić

Gospodari Svemira

Nagrađivani novi hrvatski film: Rastanak / Ti meni, ja tebi!, red. Irena Škorić

Gospodari Svemira


slika


Mlada filmska redateljica Irena Škorić snimanjem se bavi od 1998. i autorica je čak dvadeset kratkometražnih i srednjometražnih igranih te dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Sudjelovala je na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima (Francuska, Italija, SAD, Austrija, Češka, Švicarska, Rumunjska, Makedonija, Španjolska, BiH, Slovenija, Njemačka, Portugal i Madžarska), gdje je osvojila i brojne nagrade. Najnovije odnose se na kratki igrani film Rastanak, koji je dobitnik nagrade za najbolji kratki film u međunarodnoj konkurenciji na Libertas Film Festivalu u Dubrovniku 2008. odnosno specijalnog priznanja žirija na Motovunskom filmskom festivalu, u konkurenciji Motovun online; te na dokumentarni film Ti meni, ja tebi! nagrađen nagradom za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji na Luksuz Film Festivalu u Krškom u Sloveniji, potom Nagradom publike na Liburnia film festivalu održanu u kolovozu u Ičićima, baš kao što je i dobio prvu nagradu za najbolji studentski film na mostarskome Festivalu kratkog filma; te također ušao u Top 10 za nagradu publike na ovogodišnjem Zagrebdoxu, a uvršten je i u službeni program Norveškoga dokumentarnog filmskog festivala, čija je glavna svrha prikazati i promovirati dokumentarne filmove autora iz cijeloga svijeta, pogotovo mladih autora.

Kratkometražni osmominutni Rastanak bit će prikazan i u programu Međunarodnog festivala mediteranskog filma, koji se održava od 24. listopada do 2. studenoga u Montpellieru u Francuskoj, a kojemu je svrha prikazati i promovirati igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove autora iz mediteranskih zemalja, od Portugala do Crnog mora. Film bez teksta, mahom fokusiran na geste i grimase Ivana Brkića i Asima Ugljena, kao i eksperimentiranje zvukovnim, uspijeva postići napetost i atmosferu iščekivanja zbivanja, zbližavanja dvaju početno suprotstavljenih (otac – sin) protagonista te ponuditi optimističan i simpatičan završetak u djelu koje govori o vremenima prošlim i budućim, vezanosti i odvezivanju, obitelji i starim automobilima…


slika


Ti meni, ja tebi! tridesetominutni je uradak koji se gleda u dahu. Neobičan izbor teme – mali oglasi, redateljica pretvara u dinamične životne priče neobičnih pojedinaca i njihovih čudnih sudbina. Filmski arhivist i povjesničar filma Daniel Rafaelić tako sakuplja figurice likova iz serije akcijskih igračaka Masters of the Universe, zasnovanih na osamdesetih godina prošlog stoljeća iznimno popularnom animiranom serijalu He-man i Gospodari Svemira te upravo putem oglasa traži lik demonskog bića Skeletora. Nevoljni branitelj pak traži bilo kakav posao, pa makar to bila vožnja kamiona u Iraku. Samohrana majka potražuje besplatnu plastičnu bačvu za kišnicu kako bi mogla održavati vrt. Dobronamjerni umirovljenik u potrazi je za životnom družicom kojoj nudi kuću u ostavštinu, iako je ista u dugovima. I konačno, bivši tonski snimatelj, urednik filmova, direktor Studija za crtani film u Zagreb filmu, čovjek koji je čitav život proveo uz filmsku kameru i fotoaparat, snimajući za knjige, monografije, filmove, TV-emisije, festivale i izložbe – legendarni Kruno Heidler, kameru super 8 mijenja za bolji mini DV. Pet izvrsnih i posebnih priča tako svaka za sebe blagonaklono govori o davateljima oglasa. Autentičan zapis o stanju suvremenoga hrvatskoga društva govori i o autoričinoj socijalnoj osviještenosti, a redateljičino intimističko-refleksivno-angažirano viđenje svijeta oko sebe Ti meni, ja tebi! pretvara u film za svaku preporuku.


Katarina Marić

Vijenac 382

382 - 23. listopada 2008. | Arhiva

Klikni za povratak