Vijenac 373

Matica hrvatska

SREDIŠNJICA

SREDIŠNJICA
Povijest Mađarske
slika
Odjel za povijest Matice hrvatske 4. lipnja predstavio je knjigu Lászlá Kontlera Povijest Mađarske / Tisuću godina u Srednjoj Europi. O knjizi su govorili Neven Budak, Ivo Banac, László Kontler i voditelj Željko Holjevac.
Uspostava jedinstva Crkve
Hrvatska predreformacijska i reformacijska baština naslov je predavanja Roberta Holjevca, održana 5. lipnja u sklopu Salona Matice hrvatske. U predavanju je bilo riječi o nastojanjima triju hrvatskih povijesnih ličnosti iz 15. i 16. stoljeća oko uspostave jedinstva Crkve. Dubrovački dominikanac Ivan Stojković putovao je u Carigrad kako bi u ime Baselskog koncila pokušao privoljeti predstavnike Istočne, Grčke crkve da prihvate uniju sa Zapadom. Nakon neuspjeha misije raskida s papom Eugenom IV. i staje uz protupapu Feliksa V. Andrija Jamometić nastoji obnoviti težnje Baselskog koncila za jedinstvom Crkve, no došavši u sukob s papom Sikstom IV. tragično skončava. Markantun de Dominis, senjski biskup i potom splitski nadbiskup, u potpuno novim povijesnim prilikama reformacije, a zbog svojeg shvaćanja odnosa Crkve i države, također dolazi u sukob s tadašnjim papom Pavlom V. U Rimu za vrijeme pape Urbana VIII. umire zatočen u Anđeoskoj tvrđavi, a Inkvizicija nad njim izriče osudu.
Monografija kipara
slika
Udruga za potporu bačkim Hrvatima i Matica hrvatska predstavili su 6. lipnja Monografiju Nesto Orčić. Djela kipara predstavili su Tonko Maroević, Andrija Kopilović, Marija Šercer i Naco Zelić. Otvorena je prigodna izložba skulptura, a u glazbenom su programu Krešimir Ivančić na violini i Mario Šoša na glasoviru izvodili Ciganske napjeve Pabla de Sarasatea.
Trivijalno i popularno
Salon Matice hrvatske organizator je predavanja Maše Kolanović Od trivijalnog do popularnog: hrvatski intelektualci i popularna kultura u drugoj polovici 20. stoljeća održana 9. lipnja. U dva desetljeća nakon Drugoga svjetskog rata Hrvatska se otvara spram Zapada i kapitalizma pa tako i njegove popularne i potrošačke kulture. Javljaju se i prva znanstvena promišljanja popularne kulture i književnosti, koja čine heterogeni glasovi domaćih intelektualaca na državno-partijskim (Stipe Šuvar i dr.), akademskim (Zdenko Škreb, Viktor Žmegač, Stanko Lasić, Milivoj Solar) i izvaninstitucionalnim (Igor Mandić, Branimir Donat) pozicijama. Nakon raspada socijalizma popularnu kulturu promišlja nova generacija intelektualaca, različitih teorijskih polazišta. U tom kontekstu mora se zajedno s američkim teoretičarom Andrewom Rossom ustvrditi kako povijest popularne kulture uvijek mora biti i povijest intelektualnoga pozicioniranja prema popularnom, njegove definicije i uspostavljanja granica spram visoke kulture.
Koprivnica 17. stoljeća
Knjige Šopron autora Nikole Benčića, Dragutina Feletara, Andrása Krischa, Franje Pajrića, ifj. Sándora Sarkadyja, Imre Tótha i Koprivnica u 17. stoljeću Hrvoja Petrića predstavio je 10. lipnja Odjel za povijest Matice hrvatske. O knjigama su govorili Dragutin Feletar, Mira Kolar, Franjo Pajrić i Hrvoje Petrić. Voditelj je bio Željko Holjevac, pročelnik Odjela.
Stručni kolokvij
Odjel za filozofiju Matice hrvatske organizator je stručnoga kolokvija Globalisierung als Herausforderung an die Philosophie održana 10. lipnja. Uvodno je predavanje održao Toru Kashima sa Sveučilišta Waseda u Tokiju.
O Beethovenu
Predavanje Krešimira Brlobuša o Ludwigu van Beethovenu održano je 10. lipnja u organizaciji Glazbene slušaonice Matice hrvatske. Posjetitelji redovite slušaonice slušali su ulomke iz Posljednjih gudačkih kvarteta u izvedbi Melos Quartetta.
Raseljena Hrvatska
Matica hrvatska i izdavačka kuća Meditor i lros predstavili su 12. lipnja knjigu Šime Đodana Raseljena Hrvatska / Uzroci i posljedice. O knjizi su govorili predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, Hrvoje Markovinović, Đuro Njavro, Petar Vučić. U glazbenom dijelu Muški vokalni ansambl Petrinjski slavuji Hrvatskog pjevačkog društva Slavuj iz Petrinje izveo je Prosto zrakom ptica leti Vatroslava Lisinskog, Živila Hrvatska Ivana pl. Zajca i Svijetliš u tmini Josipa Degl’Ivellija.
Premijera dokumentarca
U povodu osamdeset godina života i šezdeset godina političkoga i znanstvenog rada Hrvoja Šošića Alineja d.o.o., Udruga branitelja i udovica Domovinskoga rata Podravka i Matica hrvatska 16. lipnja u palači Matice hrvatske organizirale su svečanu premijeru dokumentarnoga filma Mladena Pavkovića Dr. Hrvoje Šošić (snimatelj Vedran Šamanović, montaža Berislav Godek, produkcija: Alineja d.o.o. (UBIUDR Podravka). Sudjelovali su Stjepan Adanić, Juraj Kolarić, Stjepan Soldo, Mate Marčinko, Barica Zlatunić, Mladen Pavković i Hrvoje Šošić.

A. C.-K.

Vijenac 373

373 - 19. lipnja 2008. | Arhiva

Klikni za povratak