Vijenac 373

Kazalište

TEATROSKOP

Psima ulaz zabranjen u Dubravi


TEATROSKOP

Psima ulaz zabranjen u Dubravi
slika

Premijera predstave Psima ulaz zabranjen, koju je prema knjizi Melite Rundek režirala Lana Bitenc, održat će se 19. lipnja u Dječjem kazalištu Dubrava. Koprodukcija s Kazališnom družinom Pinklec iz Čakovca priča je o dječaku koji uz pomoć psa znakovita imena Tom Sawyer otkriva svijet i lektiru. Predstavu izvode Karolina Horvat, Davor Dokleja, Miljenka Androić Marić, Željko Mavrović i Igor Baksa.
Ogulinski festival bajke
Nastao kao posveta Ivani Brlić Mažuranić, Ogulinski festival bajke i ove godine, od 13. do 22. lipnja, predstavlja brojna umjetnička ostvarenja iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu festivala gostovat će i predstava Stari čarobnjak i djeca iz programa Berlinskih dana bajki, najvećega svjetskog festivala toga tipa. Ostatak bogata kazališnog dijela programa čine gostovanja Dječjega kazališta Tvornice lutaka, skupine Bembo i Tigar Teatra iz Zagreba, Dječjeg kazališta iz Osijeka, Lutkarskog kazališta iz Mostara i drugih.
Međunarodni Dječji festival u Šibeniku
Međunarodni multimedijalni festival dječjeg i stvaralaštva za djecu održava se od 1958, a u bogatom programu 48. izdanja, koje će se održati od 21. lipnja do 5. srpnja, nudi i velik broj domaćih i gostujućih uličnih performansa, plesne, dramske i lutkarske predstave u produkciji kazališnih kuća i neovisnih grupa. Festival otvara Čokolada, plesna predstava Gradskoga kazališta Trešnja iz Zagreba.
Zlatni lav u Umagu
Devetom međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav umjetnički ravnatelj Damir Zlatar Frey dao je naslov Snaga uma, a otvara ga 27. lipnja Grk Zorba u koreografiji i režiji Lorca Massine i produkciji Baleta SNG Maribor. Do 6. srpnja Umag će vidjeti i riječke Turbofolk, Nunsense i Riva i Druxi, virovitički Život u sjeni banane, kranjsku Gospođicu Juliju, velikogorički Pir malograđana, sisačkoga Kosa...
Riječke ljetne noći
I ovogodišnje izdanje Riječkih ljetnih noći, festivala koji je osnovala bivša intendantica Mani Gotovac kako bi produljila sezonu Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, ali i otkrila nove izvedbene prostore u tome gradu, otvara ulično kazalište. Ovaj put to je francuska Compagnie Transe-Express, koja će na Gatu Karoline Riječke 27. lipnja izvesti predstavu Oslobađanje violina. Pored brojnih gostovanja, središnji dio programa čine praizvedba koprodukcije Riječkog baleta i baletne trupe CeDeCe iz Portugala s koreografijama Penelopa Luisa Souse i Pjesma nad pjesmama Staše Zurovca na glazbu Marjana Nećaka te Strindbergova Gospođica Julija, koju, u suradnji Riječkih noći i sarajevskog festivala MESS, postavlja Damir Zlatar Frey. U njoj igraju Tanja Smoje, Jasmin Mekić i Anastazija Balaž Lečić.
PUF u Puli
slika

Osnovan 1994, pulski Međunarodni kazališni festival PUF ostao je mjesto kazališnih susreta bez podjela na profesionalce i amatere ili srednju struju i alternativu. I ove godine od 1. do 5. srpnja u Puli će se naći kazalištarci iz Njemačke, Češke, Poljske, Australije, Francuske, Izraela i Hrvatske, koji svojim predstavama pomiču granice izvedbenih umjetnosti. Festival već tradicionalno otvara koprodukcija Anno Domini, koju s inozemnim gostima ostvaruje sam festival, točnije jedan od njegovih nositelja Kazalište Dr. Inat iz Pule.

Igor Ružić

Vijenac 373

373 - 19. lipnja 2008. | Arhiva

Klikni za povratak