Vijenac 373

Glazba

GLAZBOSKOP

Početak ljeta u Zagrebu

GLAZBOSKOP
Početak ljeta u Zagrebu
slika

Zagrebačke ljetne večeri nastavak su zagrebačke koncertne sezone, u ponešto ležernijemu stilu. Od 1. do 31. srpnja u znamenitim prostorima Gornjega grada, Atriju Klovićevih dvora, Preporodnoj dvorani Narodnoga doma i na sceni Gradec, bit će predstavljeno tridesetak umjetničkih događanja. Od klasične glazbe do popularnih koncerata, među kojima će razni domaći i strani sastavi izvesti, među ostalim, tradicijsku glazbu Irske, Norveške, Južne Amerike, Islanda, bit će jazz-glazbe, ali i gostovanje popularne Joan Baez. Ipak, na samu početku istaknimo otvaranje festivala nastupom vrhunskoga španjolskog ansambla za ranu glazbu Hesperion XXI, koji će 1. srpnja u Atriju Klovićevih dvora predvoditi Jordi Savall, njihov utemeljitelj i umjetnički voditelj od 1974. Dvije večeri poslije na istome mjestu nastupit će ansambl Guitarrissima, koji čini pet mladih gitaristica podrijetlom iz Austrije, Mađarske i Njemačke. Svirat će raznovrstan program u obradama za taj specifični instrumentalni sastav. Svi koncerti započinju u 21 sat.
Završetak sezone zagrebačkog HNK
Prošlosezonska iznimno uspješno realizirana premijera opere Razgovori karmelićanki Francisa Poulenca, prvi put izvedena u Hrvatskoj nakon praizvedbe daleke 1957. u Parizu, imat će još jednu izvedbu do završetka tekuće sezone zagrebačkoga Hrvatskoga narodnoga kazališta. Bit će to 26. lipnja s početkom u 19.30 sati. Potom će se ansambl Opere HNK iz Zagreba uputiti izvan matičnoga grada te gostovati 28. lipnja u Rijeci i 10. srpnja na festivalu u Ljubljani.
Svjetski dan glazbe na Bundeku
U povodu Svjetskoga dana glazbe 21. lipnja u 21 sat na otvorenoj pozornici na jezeru Bundek svirat će Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem šefa dirigenta Vjekoslava Šuteja. Na koncertu pod naslovom Rock classic bit će izvedene najpoznatije skladbe rock-grupa iz šezdesetih godina (Beatles, Rolling Stones, Beach Boys, Moody Blues, Mama’s and Papa’s, Procol Harum, Who, Simon i Gurfunkel), koje je za simfonijski orkestar obradio Ranko Rihtman. Koncert se održava u produkciji Grada Zagreba i Zagrebačke filharmonije, a ulaz je slobodan.

Mirta Špoljarić

Vijenac 373

373 - 19. lipnja 2008. | Arhiva

Klikni za povratak