Vijenac 373

Likovne umjetnosti

LIKOVNI GLOBUS

Novi listovi Nevenke Arbanas

LIKOVNI GLOBUS
Novi listovi Nevenke Arbanas
slika

Zagreb U zagrebačkoj Galeriji Kaj, u Ilici 34, u sklopu Kajkavskog spravišča, otvorena je izložba grafika Nevenke Arbanas. Na izložbi je postavljeno deset recentnih grafika naše priznate grafičarke nastalih tijekom ove godine. Grafike su mahom tiskane u kombiniranoj tehnici akvatinte, bakropisa, linoreza i suhe igle. Frane Paro, autor teksta u katalogu, piše kako je Nevenka Arbanas neumorna istraživačica likovne magije... Nove listove Nevenke Arbanas pogledajte do 24. lipnja.
Bakić u Grazu
Graz Grazer Kunstverein u Palači Thinnfeld, Mariahilferstraße 2, ugošćuje izložbu radova Vojina Bakića. Izložba, prošloga ljeta postavljena u zagrebačkoj galeriji Nova, sastoji se od izbora iz ostavštine Bakićeve obitelji, koji obuhvaća skulpture manjeg i srednjeg formata, makete, modele spomenika, studije i crteže. Među radovima nalaze se brojne antologijske skulpture, a neki se od njih prvi put predstavljaju javnosti izvan Hrvatske. Kustosice izložbe, koja je otvorena do 24. kolovoza, naše su WHW (Ivet Ćurlić, Ana Dević, Nataša Ilić, Sabina Sabolović). Ostalo na www.grazerkunstverein.org.
Léger u Beyeleru
slika

Basel Fondation Beyeler ugošćuje veliku retrospektivu Fernanda Légera s radovima koji su nastali u svim njegovim fazama, od Pariza do New Yorka, od kubističke do kolorističke faze. Djela utjecajnoga francuskog umjetnika postavljena na izložbi predstavljaju najrazličitiju tematiku kojom se Léger bavio, od mrtvih priroda do apstrakcije, a upotpunjuju je radovi koji su u Americi snažno utjecali na umjetnike poput Lichtensteina, Rauschenberga ili Kellyja. Retrospektiva je otvorena do 7. rujna te na www.beyeler.com.
Naši u Švedskoj
Avesta U organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti i Avesta Kommun na bijenalnoj izložbi suvremene umjetnosti Avesta Art 2008, u švedskom gradu Avesti, postavljena je izložba Croatia First Minute, u koncepciji kustosica Jasne Jakšić i Vesne Meštrić. Izložba kreće od predodžbe Hrvatske kao poželjna turističkog odredišta i u radovima dvanaest umjetnika mlađe generacije poput Ane Hušman, Alema Korkuta, Kristine Lenard, Damira Očka, Lale Raščić, Zlatana Vehabovića i Silvija Vujičića. Croatia First Minute traje do 31. kolovoza.
Čeranić u Forumu
slika

Zagreb U Galeriji Forum u Teslinoj ulici otvorena je izložba crteža Tomislava Čeranića. Izloženo je dvadesetak crteža, od kojih je polovica dio serije nazvane Discordia. Ivica Župan piše kako je Čeralić autor unikatnog ikonografskog, stilskog i tehnološkog ustroja koji stvara u uvjerenju da se i najrazličitija iskustva vizualnih medija mogu pretopiti u novu slikovnu sintezu. Crteže Tomislava Čeranića možete pogledati do 21. lipnja te na www.kic.hr.
Rein u Rijeci
Rijeka U okviru međumuzejske suradnje između Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku i riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Malom salonu na riječkom Korzu do 26. lipnja otvorena je izložba Pariška paleta umjetnika Ivana Reina, kojom je obuhvaćeno pedeset radova u tehnici ulja, akvarela, pastela i crteža nastalih u doba njegova boravka u Parizu između 1929. i 1940. Ovom se izložbom njegovo slikarstvo prvi put predstavlja riječkoj javnosti. Autorica je izložbe Jelica Ambruš, a njezina je koordinatorica Ljubica Dujmović Kosovac. Više na www.mmsu.hr.
Grafike Zdenke Pozaić
slika

Karlovac Likovna umjetnica Zdenka Pozaić predstavlja se do 20. lipnja izložbom Grafike u Galeriji Zilik u Karlovcu. Deset višebojnih grafičkih otisaka u tehnici drvoreza i linoreza, kako piše u predgovoru povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže, nazivima se ne pozivaju na određena Satiejeva djela (uobičajeno luckasto ili barem pomaknuto naslovljena, s instrukcijama u istome duhu), već navodeći posvetu osobi (Hommage ŕ Satie) upućuju na opći karakter njegove glazbe. U djelima izvedenim »vršcima misli« – kako bi naveo na uputi za izvođenje svoje skladbe sam Eric Satie – ali i vršcima istanačana senzibiliteta, Zdenka Pozaić potvrđuje ne samo iznimnu sposobnost uživljavanja u stvaralaštvo drugoga nego i potpunu autorsku individualnost u svojim jedinstvenim realizacijama, zaključuje Albaneže.

Marko Kružić

Vijenac 373

373 - 19. lipnja 2008. | Arhiva

Klikni za povratak