Vijenac 373

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

IZ OGRANAKA
BEČ
U Hrvatskom centru u Beču u organizaciji bečkog ogranka Matice hrvatske predstavljen je 28. svibnja novi roman Ludwiga Bauera Zapisi i vremena Nikice Slavića. Roman je predstavila književnica i književna kritičarka Lidija Dujić. Baueru je ovo već četvrti nastup pred bečkom publikom koja sa zanimanjem prati njegov rad. Kako je u uvodu naglasila predsjednica Ogranka Ana Stojević, riječ je o srednjoeuropskom piscu koji tematikom i podrijetlom povezuje Hrvatsku i Austriju. Osim predstavljanja novih romana Matica je organizirala i izvođenje Bauerove monodrame Anđela prodaje dušu Bogu.
ČITLUK
Knjiga Nevenke Vežić-Mlinarević Slutnja, objavljena u nakladi čitlučkoga ogranka, predstavljena je 9. svibnja.
U sklopu obilježavanja dana općine i 702. obljetnice najstarijega poznatog pisanog dokumenta u kojem se spominje ime Brotnja čitlučki je ogranak priredio predstavljanje dviju knjiga. Knjigu Lidije Pehar Psihološke posljedice reforme osnovne škole, o kojoj su govorili tajnik mostarskoga ogranka Ivan Sivrić, recenzent knjige Mladen Bevanda i Dragan Prašina, direktor Službenog lista BiH, u čijoj je nakladi tiskan i roman Magnum Nade Grgić, objavljen u nakladi čitlučkoga ogranka, koji su predstavili Andrija Stojić, Mate Grbavac i Krešimir Šego.
Izdavačka djelatnost Ogranka Matice hrvatske Sarajevo predstavljena je u Čitluku, s posebnim naglaskom na ediciju Hrvatska književnost BiH u 100 knjiga. O tom projektu govorili su akademik fra Petar Perica Vidić, predsjednik sarajevskoga ogranka, i don Ivica Mršić, dopredsjednik i ravnatelj Katoličkog školskog centra sv. Josipa u Sarajevu. Iste večeri u galeriji Kluba Matice hrvatske u Čitluku otvorena je 25. samostalna izložba slika Franje Primorca, koja je privukla velik broj kulturnih i javnih djelatnika te ljubitelja i poznavatelja likovne umjetnosti iz cijele Hercegovine. O izloženim slikama govorili su Andrija Stojić i čitlučki načelnik Ivo Jerkić, koji je izložbu otvorio, te sam autor.
DUBROVNIK
U poslijediplomskom središtu u Dubrovniku dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je knjigu Franka Oreba Otok Korčula u doba austrijske uprave. Riječ je o knjizi koja je prvi cjelovit prikaz korčulanskog otočnog društva u 19. stoljeću i njegova prijelaza prema suvremenom društvu.
KARLOVAC
Karlovački je ogranak u okviru svoje djelatnosti posebnu pozornost posvetio najboljim učenicima karlovačkih srednjih škola, koji su se tijekom ove školske godine iskazali na brojnim poljima. U Knjižnici za mlade predsjednik Ogranka Ivan Peraja darovao je knjige Grad Karlovac opisan i orisan najboljim srednjoškolcima završnih razreda, kazao im da su oni naša budućnost te izrazio žaljenje što se nisu odazvale sve škole.
KUTINA
Na izvještajno-izbornoj skupštini 5. lipnja kvalitetnim je ocijenjen prvi od obnove Ogranka (1990) četverogodišnji mandat. Na četrdesetak zapaženijih zbivanja, organiziranih u pet samostalnih i više suradničkih projekata, podsjetio je predsjednik Mladen Mitar. Uz sadržaje dao je i zanimljivu statistiku da je izravno događaje pratilo više od pet tisuća zainteresiranih. Među njima, uz stručna predavanja i pučku ponudu, svake godine u drugom mjestu Parka prirode Lonjsko polje, osobito je, do državne razine, poznat skup Budućnost na rubu močvare. U tom kao i drugim projektima naznačio je dobre organizacijske programske veze s podružnicom u Popovači i njegovim predsjednikom Draženom Kovačevićem. Među važnijima Mitar je spomenuo Zavičajni teatar Ive Serdara u Gornjoj Jelenskoj, Kutinske dane znanosti i umjetnosti, u kojima svoju istraživačku nadarenost pokazuju učenici srednjih škola. Tu su Dani hrvatskog jezika i Dani kutinske Matice hrvatske. Ogranak je prije dvije godine uz 750. obljetnicu imena Kutine bio i realizator ideje postave ambijentalne skulpture u prostoru kutinskoga trga skulpture Vila kutinska (rad kipara Ivana Branka Imrovića). Tijekom mandata održano je više stručnih izleta u zemlje gdje žive Hrvati.
Za novoga predsjednika kutinskoga ogranka u idućem četverogodišnjem mandatu izabran je Dragutin Pasarić, dopredsjednica je Katarina Brkić, a tajnica Zdenka Moguš. Prihvaćen je i prijedlog da Ogranak pokrene postupak za dodjelu godišnje nagrade Matko Peić za najbolju monografiju iz područja likovnih umjetnosti.
Kutinski ogranak Matice hrvatske te Knjižnica i čitaonica Kutine ove su godine obilježili 120. obljetnicu rođenja Josipa Badalića. U kutinskoj knjižnici 5. lipnja prikazan je dosad neobjavljen videozapis razgovora s Josipom Badalićem, autora Ivana Pavlovića Ripa, snimljen prije 24 godine. Otvorena je i izložba fotografija snimljenih za Badalićeva boravka u Moslavini. Gost večeri bio je Đuro Vidmarović, koji je skup pozdravio u ime Glavnoga odbora Matice hrvatske, a predstavljene su i njegove knjige Horus u krletci i Paprat i lišaji.
OPATIJA
Opatijska čitanka – tragovima naše prošlosti naslov je knjige Antuna Onsee, koja je, u organizaciji opatijskoga ogranka, 9. svibnja predstavljena u opatijskoj Villi Angiolini. Voditeljica predstavljanja knjige bila je Mirjana Ivančić Martić, a knjigu su predstavili Katica Ivanišević, Nevio Šetić, glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić i autor. Svečanost su uveličali učenici Hotelijersko-turističke škole iz Opatije Luka Linker, Damjan Dražul, Stela Vidas i Daria Ivančić, koji su recitirali pjesme Vladimira Nazora, Mije Mirkovića, Drage Gervaisa, Zvane Črnje i Josipa Marčenića.
OSIJEK
Osječki ogranak i Galerija likovnih umjetnosti Osijek predstavili su 30. svibnja knjigu Kristine Bajto Kristalna čaša. U Galeriji likovnih umjetnosti predstavili su je Mirta Bijuković i autorica, a odabrane ulomke čitala je dramska umjetnica Anita Schmidt.
Knjigu Zvonka Benašića Kako je vino osvojilo svijet osječki je ogranak predstavio 5. lipnja u Club galeriji Magis. Sudjelovali su Stjepan Sršan, Bogdan Mesinger, Marinko Zirdum, predsjednik đakovačkoga ogranka, i autor.
SINJ
U Sinju je predstavljen katalog Arheološke zbirke Franjevačkog samostana autora fra Mirka Martića, Branimira Župića, Igora Uranića, Nenada Cambija, Eme Višić Ljubić, Anamarije Kurilić, Ive Radića, Angele Babić, Remze Koščevića i Miroslava Topića, koji su zajednički izdali Franjevački samostan čudotvorne Gospe Sinjske i sinjski ogranak. Riječ je o knjizi na čijim je stranicama u četiri cjeline prikazan sadržaj arheološke zbirke sinjskih franjevaca od njezina utemeljenja 1860. do danas s izvrsnim fotografijama Zorana Alajbega. U dvorani Franjevačkoga samostana predstavili su ga akademik Nenad Cambi, Joško Belamarić, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu, Miroslava Topić, urednica i fra Mirko Marić, kustos zbirki Franjevačkoga samostana u Sinju, voditelj projekta i predsjednik sinjskoga ogranka. U prigodnom je programu nastupila klapa Sinj.
SLAVONSKI BROD
U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod, Kulturno-prosvjetnoga društva Ukrajina i Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda 29. svibnja u Galeriji Ružić gostovao je Jevgenij Paščenko, docent na katedri za ukrajinistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, koji je održao predavanje o kulturnoj baštini Ukrajine. Uvodno je govorila povjesničarka Jesenka Miškiv, a u programu je sudjelovao mješoviti pjevački zbor brodskoga književno-prosvjetnog društva Ukrajina.
STOLAC
slika
Trodnevni sadržaji Stolačkoga kulturnog proljeća okupili su ljubitelje pisane riječi i umjetnosti. Manifestacija je započela 17. svibnja sv. misom u Radimlju, u Aladinićima su Zdravko Dizdar, Ivo Lučić i don Milenko Krešić predstavili knjigu Crkva i država u NDH 1941–1945. Učenički radovi predstavljeni su u župnoj dvorani 20. svibnja, a na završnoj večeri u Stolcu u restoranu Sam Pjer 27. svibnja predavanje Hrvatski jezik bosansko-hercegovačkih Hrvata održao je Mirko Peti. Stjepan Sučić, dopredsjednik Matice hrvatske, govorio je o djelovanju Matice hrvatske, a u prigodnom je programu nastupio HKUD Dubrave iz župe Aladinići kod Stolca. Zbornik radova Stolačko kulturno proljeće 2008 predstavio je Pero Marijanović, glavni urednik.
ZADAR
Zadarski ogranak predstavio je 5. lipnja zbirku pjesama Mile Klarića Razapeti život. O knjizi su govorili Joja Ricov, Pavao Despot i Zrinka Dobra-Opačić, a stihove je kazivala dramska umjetnica Milena Dundov.
VUKOVAR
U službi domovine naslov je knjige Hrvoja Kačića, koju je vukovarski ogranak predstavio 3. lipnja u Pastoralnom centru Sveti Bono. O knjizi su, osim autora, govorili Stjepan Šulek i Dražen Živić.

A. Č. K.

Vijenac 373

373 - 19. lipnja 2008. | Arhiva

Klikni za povratak