Vijenac 366

Matica hrvatska

SREDIŠNJICA

SREDIŠNJICA

Šokadija i šokci


slika


Dvadeset i sedmoga veljače predstavljene su knjige Šokadija i šokci 1–5, objavljene u nakladi zavičajne edicije Sla-vonske naklade Privlačica iz Vinkovaca. Producent je knjiga Martin Grgurovac. Knjige Podrijetlo i naseljavanje, Život i običaji, Šokadija i šokci u književnoj riječi, Šokadija danas i Veliki i poznati šokci predstavili su Katica Čorkalo Jemrić, Stjepan Damjanović, Krešimir Nemec, Tihana Petrović, Ante Sekulić i Josip Užarević, a moderator je bila dramska umjetnica Nada Subotić, koja je i čitala stihove sa šokačkim temama.


Evolucija vs. inteligentni dizajn


Salon Matice hrvatske organizator je predavanja Damjana Franjevića Evolucija vs. inteligentni dizajn, koje je održano 28. veljače. Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo sve češće uporabe pojma inteligentni dizajn. Što je inteligentni dizajn? Kada je, kako i gdje nastala ta teorija te koje su njezine razlike u shvaćanju svemira i razvoja života naspram teorije evolucije? Dok inteligentni dizajn naučava da određena svojstva svemira i živih bića mogu biti objašnjena jedino inteligentnim uzročnikom, evolucija naučava da su promjene u nasljednim osobinama vođene isključivo prirodnim silama i procesima.


Liturgijska glazba


Odjel za povijest Matice hrvatske predstavio je 29. veljače knjigu Emila Čića Liturgijska glazba u Hrvatskoj nakon II. vatikanskog sabora, objavljenu u Nakladi Čić iz Zagreba. O knjizi su govorili Krešimir Galin, Izak Špralja i autor. Voditelj je bio Željko Holjevac, pročelnik Odjela.


Stella maris Dalmacije


Udruga Sveta glazba i Društvo prijatelja glagoljice organizatori su projekcije znanstveno-obrazovnog filma Stella maris Dalmacije, I. dio: hrvatska marijanska duhovna baština u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i Hvarskoj biskupiji u sklopu projekta pod naslovom Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine, koji je, pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora, te Odjela za kulturu Hrvatske biskupske konferencije 5. ožujka prikazan u Matici hrvatskoj. Pozdravne su govore održali Narcisa Potezica, predsjednica Društva prijatelja glagoljice, Petar Selem, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora, Želimir Puljić, biskup dubrovački, predsjednik Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije i Vlado Košić, pomoćni biskup zagrebački, predsjednik Hrvatskog mariološkog instituta pri KBF-u Sveučilišta u Zagrebu, a prigodno predavanje održao je akademik Josip Bratulić. Projekt su predstavili Hrvojka Mihanović-Salopek, viša znanstvena suradnica Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, scenaristica i voditeljica projekta i Alojzije Prosoli, producent i direktor izdavačke kuće Sveta glazba.


Dubrovački dijalekt


I pola tisućljeća nakon rođenja Marina Držića Dubrovnik još pokazuje jasne tragove kulturne i jezične posebnosti. No, na jezičnom se planu štošta promijenilo i mnogi Dubrovčani, bilo stari bilo mladi, danas teško čitaju Marinove komedije. Jezik je nepostojane naravi i nikada ne miruje. Koje su se sve promjene zbile od posljednjeg opisa dubrovačkoga dijalekta, koji je načinio Pero Budmani 1883, okupljeni su mogli čuti na predavanju Orsata Ligorija »Dubrovački dijalekt« 150 godina poslije, održanu 6. ožujka u sklopu predavanja Salona Matice hrvatske.


Taras Ševčenko


Predavanjem Taras Ševčenko i njegova komedija S A N – proročanstvo o propasti imperija, koje je 7. ožujka održao Jevgenij Paščenko, Matica hrvatska, Katedra za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj i Ukrajinska zajednica grada Zagreba obilježili su obljetnicu rođenja Tarasa Ševčenka (Morynci, Ukrajina 9. ožujka 1814 – Petrograd, 10. ožujka 1861). Uvodno je pozdravio veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Markijan Lubkivskij, Fikret Cacan pročitao je Uvod u poemu, a u glazbenom su dijelu programa sudjelovali Orest Shourgot, violina, i Mirna Shourgot, klavir.


Svjetlost slobode


Odjel za povijest Matice hrvatske i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskoga rata predstavili su 10. ožujka izdavačku djelatnost Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Predstavljene su knjige: Željko Gašparović, Svjetlost slobode, fotomonografija, Zagreb, studeni 2007, Damir Fabijanić, Plodovi zla, fotomonografija, Zagreb, studeni, 2007, Davor Marijan, Oluja, Zagreb, rujan 2007. O izdanjima su govorili Ante Nazor, Željko Gašparović, Damir Fabijanić i Davor Marijan, a voditelj programa bio je Željko Holjevac.


Hrvati za narodnih vladara


Ogranak Matice hrvatske Novalja 11. ožujka predstavio je u Središnjici knjigu Nikole Crnkovića Hrvati za narodnih vladara / Puti i stranputice. O knjizi su govorili Juraj Kolarić, Franko Mirošević i Nikola Crnković.


Glazba Jurja Stahuljaka


Glazbena slušaonica Matice hrvatske organizirala je predavanje Krešimira Brlobuša Juraj Stahuljak. Okupljeni su 11. ožujka slušali Stahuljakove sklabe u izvedbi Zagrebačkoga kvarteta te Vladimira Krpana i Ide Gamulin na glasoviru.

Vijenac 366

366 - 13. ožujka 2008. | Arhiva

Klikni za povratak