Vijenac 360

Kulturni info

KULTURNI INFO

Nagrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci

KULTURNI INFO

Nagrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci

Rijeka, 14. prosinca Na svečanosti u HNK Ivana pl. Zajca dodijeljene su nagrade za najbolja dramska ostvarenja u prošloj sezoni te za najbolja baletna ostvarenja u protekle tri sezone.

Najboljom dramskom predstavom žiri u sastavu Nikola Petković, Maja Brala i Valnea Žauhar proglasio je Poligraf, čiji je tekst dvojca Lapage – Brassard prevela dramaturginja Magdalena Lupi, kojoj je i uručena nagrada Dr. Đuro Rošić. Mirko Soldano dobio je nagradu Raniero Brumini za najbolju mušku ulogu u predstavi Talijanske drame Kuća cvijeća koje leti, a Olivera Baljak nagradu Zlata Nikolić za najbolju žensku ulogu.

Tijekom tri posljednje sezone najboljom baletnom predstavom u cjelini ocijenjen je Cirkus primitif balet, autorska predstava Staše Zurovca, nagrađena Borisom Papandopulom. Nagrada Olga Orlova za najbolju žensku ulogu pripala je Sabini Voinei i to za ostvarenja u predstavama Tango, Ljubav i samoća, Tri pjesme i Marquezomanija, a nagradu Olga Orlova za najbolju mušku ulogu dobio je Andrei Koeteles za uloge u istim predstavama.

Žiri u sastavu Diana Grgurić, Ljerka Žic i Žak Valenta dodijelio i posebno priznanje Boris Papandopulo predstavi Tri pjesme, koju su zajednički realizirali Balet HNK Ivana pl. Zajca, Muzički biennale Zagreb i Balletto Teatro di Torino iz Italije.

Dodijeljene književne nagrade Kiklop

Pula, 12. prosinca U sklopu 13. izdanja Sa(n)jam knjige u Istri, u pulskom rock-klubu Uljanik dodijeljene su godišnje knjižne nagrade Kiklop. Nagrada Kiklop (brončana statua, rad kipara i slikara Josipa Diminića), koja je utemeljena prije četiri godine sa svrhom godišnjega vrednovanja nakladničke struke i sveukupnog rada na knjizi, dodijeljena je u dvanaest kategorija.

Kiklop za hit godine, koji se dodjeljuje autoru i nakladniku iz Hrvatske na osnovi podataka o prodaji i čitanosti knjiga, ove je godine pripao Slavenki Drakulić za knjigu Frida ili o boli.

Nagrada Kiklop u kategoriji proznog djela godine pripala je Daši Drndić za knjigu Sonnenschein u izdanju Frakture, dok je Kiklop za debitantsku knjigu godine pripao Zrinki Pavlić za knjigu Svijet i praktična žena u izdanju naklade Jesenski i Turk.

Za pjesničku zbirku godine Kiklop je dobila Sanja Lovrenčić za knjigu Rijeka sigurno voli poplavu u izdanju Autorske kuće, za knjigu eseja godine nagradu je dobio Inoslav Bešker za knjigu Filološke dvoumice u izdanju naklade Jesenski i Turk, dok je Kiklop u kategoriji publicističke knjige godine pripao Slavku Goldsteinu za knjigu 1941. godina koja se vraća u izdanju izdavačke kuće Novi Liber.

Nagradu Kiklop za znanstvenopopularnu knjigu godine dobio je Viktor Žmegač za knjigu Od Bacha do Bauhausa u izdanju Matice hrvatske, za prijevod godine Ante Stamać za prijevod knjige Faust Johanna Wolfganga Goethea u izdanju Školske knjige, dok je za oblikovanje knjige godine Kiklop dobio Dean Žilić za knjigu Japan Vladimira Devidea u izdanju Školske knjige.

Kiklop za dječju knjigu godine dobili su Luko Paljetak i Svjetlan Junaković za knjigu Mali veliki svijet u izdanju Algoritma, za knjigu inozemnog autora izdavačka kuća Vuković&Runjić za knjigu Snijeg Orhana Pamuka, u prijevodu Marte Andrić, dok je Kiklop za biblioteku godine dodijeljen Ireni Lukšić za knjigu Na tragu klasika u izdanju izdavačke kuće Disput i Hrvatskoga filološkog društva. Ove je godine za knjižnu nagradu Kiklop prijave poslalo pedeset nakladničkih kuća, a nominirano je 196 naslova i autora.

Kazalište u Vinkovcima prelazi na profesionalnu produkciju

Vinkovci, 8. prosinca Svečana proslava devedeset godina kazališta u Vinkovcima održana je u Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci. Tom prigodom otvorena je izložba 90 godina kazališta, a potom su premijerno prikazane predstave Ise Velikanovića Prosci i Ferde Ž. Milera Začarani ormar u režiji Himze Nuhanovića. U predstavi su nastupili studenti glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku i glumci dramskog amaterskog ansambla Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Usvajanjem novog Statuta to kazalište prelazi isključivo na profesionalnu produkciju. U prosincu davne 1917. osnovano je Diletantsko kazalište u Vinkovcima i to upravo izvedbom dviju jednočinki, Prosci Ise Velikanovića i Začarani ormar Ferde Ž. Milera. Kazalište neprekidno radi sve do 1991, a u njemu su prve glumačke pokrete učinili velikani hrvatskoga glumišta kao što su Vanja Drach, Nada Subotić, Ivo Fici, Rade Šerbedžija i Ivo Gregurević. Godine 1991. zbog ratnih događanja, te stradanja i same zgrade kazališta, ono prestaje s radom i tek nakon dvanaest godina, u siječnju 2003. godine, praizvedbom Tomislava Zajeca Svinje, otvara se ponovno kao Gradsko kazalište.

Cijela 2007. bila je posvećena obilježavanju te obljetnice mnogobrojnim događanjima u Kazalištu. U veljači je premijerno izvedena predstava izraelske spisateljice Anat Gov Najbolje prijateljice, a u svibnju održana praizvedba predstave Dubravka Matakovića Iz Kabula s ljubavlju koja je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju glavnu žensku ulogu Prcmilke Gmižić u interpretaciji Tatjane Bertok-Zupković.

Državna potpora skladateljima

Zagreb, 5. prosinca 2007. Na osnovi Javnog poziva za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva završen je izbor skladbi pristiglih na posebni natječaj Ministarstva kulture. Na natječaju su mogli sudjelovati autori ili skupine autora s djelima iz područja suvremene umjetničke glazbe nastalim u 2006. godini. Između 56 prijavljenih skladbi Stručno povjerenstvo odabralo je dvanaest skladbi unutar šest kategorija. Fond poticajnih sredstava iznosi 191.000,00 kuna. Stručno povjerenstvo radilo je u sastavu: akademik Anđelko Klobučar, predsjednik, Zoran Juranić, Zlatko Tanodi, Dragan Sremec i Tomislav Fačini, članovi.

Izabrana su orkestralna djela: Željko Brkanović: Diptih za bajan i orkestar i Sanja Drakulić: Licem u lice za gudački orkestar; vokalno-instrumentalna djela: Marko Ruždjak: La frontera, poema en varios metros, idiomas y estilos za sopran i komorni orkestar; Anđelko Igrec: Pashalne slike, oratorij za sole, dječji zbor, mješoviti zbor i simfonijski orkestar; komorna djela: Tomislav Uhlik: 2. gudački kvartet, Frano Đurović: Dolorosa za komorni ansambl; Vjekoslav Nježić: Edo 2006 – Triangulum za komorni ansambl; Bruno Vlahek: Sonata za dva glasovira; djela za solističko glazbalo: Sanda Majurec Zanata: Etida za klavir; Davor Bobić: Košuta-djevojka za djevojački zbor a capella; Frano Đurović: Mnom za alt-saksofon i elektroniku; Skupina autora: Impronedjeljci no. 2 (Anna Ghalo, Kruno Jošt, Igor Pavlica, Franjo Glušac, Damir Prica, Miro Manojlović, V. Laboš, Vid Jeraj, Dragan Pajić Pajo).

Shlomo Mintz potpisao ugovor sa Zagrebačkom filharmonijom

Zagreb, 4. prosinca 2007 Violinist i dirigent Shlomo Mintz, jedan od najvećih glazbenika današnjice, četiri će sljedeće sezone – u dvostrukoj ulozi solista i dirigenta – biti redoviti gost Zagrebačke filharmonije i zagrebačke koncertne publike. Maestro Shlomo Mintz i direkcija Zagrebačke filharmonije potpisali su ekskluzivni ugovor o umjetničkoj suradnji za četiri sljedeće koncertne sezone. Suradnja je predstavljena na konferenciji za medije na kojoj su sudjelovali maestro Shlomo Mintz, maestro Vjekoslav Šutej, šef dirigent Zagrebačke filharmonije, i Miljenko Puljić, ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

Već u osamnaestoj godini zvjezdanoj violinističkoj karijeri Shlomo Mintz je pridodao i respektabilnu dirigentsku karijeru. Među inim maestro Mintz bio je umjetnički voditelj Izraelskoga komornog orkestra, s velikim je uspjehom ravnao koncertima Engleskog komornog orkestra te je četiri sezone u svojstvu stalnoga gosta dirigenta umjetnički vodio Simfonijski orkestar grada Maastrichta (Nizozemska).

Vijenac 360

360 - 20. prosinca 2007. | Arhiva

Klikni za povratak