Vijenac 360

Likovne umjetnosti

Izložba francuskoga dizajna / predmeta za svakodnevnu uporabu, Mediateka, Francuski institut u Zagrebu, studeni–prosinac 2007.

Duhovito posuđe

Izložba francuskoga dizajna / predmeta za svakodnevnu uporabu, Mediateka, Francuski institut u Zagrebu, studeni–prosinac 2007.

Duhovito posuđe


slika


Usporedno s putujućom izložbom Promatrač dizajna, koja u suradnji s Francuskim institutom upravo gostuje u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU, a predstavlja vrhunska djela francuskoga industrijskog dizajna, u izlogu Instituta u Zagrebu, Nina Fiolić i Nina Murtić postavile su izbor dizajnerskih predmeta iz ponude dućana Modus. Riječ je o proizvodima francuskih proizvođača i dizajnera inventivna oblikovanja i kreativno zaokružene funkcionalnosti.

Jedan od odabranih autora, dizajner Philippe Patrick Starck, poznat i po opremanju privatnih odaja Françoisa Mitterranda u Elizejskoj palači početkom osamdesetih godina, poveznica je s izložbom u Gliptoteci. Tamo je izloženo duhovito posuđe za jednokratnu uporabu, koje potpisuje njegova agencija Starck Studio, dok su u Institutu pokazani njegovi manje znani predmeti iz linije za kućnu, odnosno kuhinjsku uporabu iz 1996. nazvane Faitoo (i francuskoj verziji Fait tout, kao Učini sve): porculanske posude (šalice, tanjuri), koji se zbog neočekivane rupice mogu vješati. Čak i bez toga, rupica ostaje duhovit, zanimljiv detalj. Izložen je i Starckov Dr. Skud iz 1998. – zabavna mlatilica za muhe, samostojeća skulptura koja kad se pomiče pokazuje ljudsko lice.

Predočen je i dio kolekcije ENO (Édition Nouveaux Objets). Izloženi su i drveni i porculanski uporabni predmeti te stolić u posljednje vrijeme veoma hvaljena dizajnera Arika Levyja. Uključen je njegov Meteor, predmet koji se može rabiti kao stolić ili stolac, a odlikuje ga snažna i istovremeno pomaknuta elegancija.

Jasno, u ovaj je pregled uključen i mirisni dio: kultni Diptique s prepoznatljivom bijelom ambalažom i crnom grafikom te profinjen i zavodljiv Esteban.


Barbara Vujanović

Vijenac 360

360 - 20. prosinca 2007. | Arhiva

Klikni za povratak