Vijenac 360

Glazba, Naslovnica

HNK u Varaždinu: Rudolf Matz, Božićna priča, red. Dunja Tot Šubajković, dir. Anđelko Igrec

Darivanje ljubavi

Božićna priča ili Miško i Janica daruju malog Jezušeka, prikazana toplo, jednostavno i iskreno, završava sretno, uz ganutljivu božićnu pjesmu u izvedbi svih sudionika uključujući zadovoljnu dječju i odraslu publiku

HNK u Varaždinu: Rudolf Matz, Božićna priča, red. Dunja Tot Šubajković, dir. Anđelko Igrec

Darivanje ljubavi

slika


Božićna priča ili Miško i Janica daruju malog Jezušeka, prikazana toplo, jednostavno i iskreno, završava sretno, uz ganutljivu božićnu pjesmu u izvedbi svih sudionika uključujući zadovoljnu dječju i odraslu publiku


U božićno vrijeme posebno su dragocjeni darovi koji nisu ovisni samo o materijalnim dobrima, nego iskazuju blagost, dobrotu, vjeru i ljubav. Upravo je takva Božićna priča, koju varaždinsko Hrvatsko narodno kazalište daruje ovih dana uz pomoć brojnih sponzora djeci Varaždina, Čakovca i Vinkovaca. Ta glazbena igra uglednoga hrvatskog skladatelja Rudolfa Matza iz 1931. zaživjela je ponovno na sceni i to u pravo vrijeme, kako bi raznježila mala i velika srca ganutljivom pričom o vjeri, nadi, dobročinstvu, običajima, tradiciji, ali i čudima, koja se događaju u siromašnoj obitelji maloga zagorskog sela.

Autor je prema vlastitom libretu stvorio glazbenu priču u narodnom duhu s prepoznatljivim božićnim napjevima, znalački i profinjeno utkanim u sugestivan i za ono vrijeme moderan glazbeni izričaj. Djelo je nakon uspješne praizvedbe 20. prosinca 1931. na sceni zagrebačkog Malog kazališta doživjelo još nekoliko obnova do 1940, a onda je nakon duge stanke iz dobro poznatih političkih razloga, 20. prosinca 1991, točno na svoju 60. godišnjicu, ponovno zaživjelo na pozornici zagrebačkoga HNK. Tom je prigodom scenu zajedno s Ivanom Lackovićem Croatom osmislio Aleksandar Augustinčić.

Taj mag scenskoga ugođaja sudjelovao je u scenografiji i dizajnu svjetla i u ovoj varaždinskoj predstavi zajedno sa Slavenom Edvinom Botom i Željkom Prstecom. Prigodnom izložbom Augustinčić je ujedno proslavio 40. obljetnicu svoje prve scenografije u varaždinskom HNK-u. Prikladne kostime kreirala je Diana Kosec-Bourek, a lutke Zlatko Bourek. Time je stvoren vrlo lijep i funkcionalan okvir za taj mali mjuzikl u nepreuzetnoj režiji Dunje Tot Šubajković, koja je vjerno slijedila priprostost i jednostavnost predloška.

Više se svidio glazbeni dio priče pod ravnanjem sposobnoga mladog varaždinskog skladatelja i kantora Anđelka Igreca s odličnim Dječjim zborom Štigleci, koji je uvježbala Rajka Grabar, i vrlo dobrim Varaždinskim komornim orkestrom. VKO je ostvario sočnu i sugestivnu tonsku sliku te nimalo jednostavne partiture, koja osim profinjenih aranžmana božićnih napjeva sadrži i efektne instrumentalne ulomke poput prikaza oluje u prvoj slici i u uvodu treće slike.

U glavnim ulogama nastupili su pjevački i glumački uvjerljiv Saša Ivaci (Seljak Slavić i Sveti Josip), nježna i plaha Blanka Tkalčić Breglec (Maruša, njegova žena), vrlo dobri Toma i Paula Ilčić (njihova djeca Miško i Janica), velikodušni i grleni susjedi Imbro i Bara u sugestivnu tumačenju Berislava Tomičića i Ivanke Boljkovac (rođene glumice), zatim solidni Eva Maria Marschall (Marija, Majka Božja), Jelena Štefanić (Anđeo Gabriel), zatim Zoran Kelava, Zdenko Brlek, Davor Dokleja. U izvedbi je sudjelovao i Mješoviti zbor varaždinskoga HNK, koji je za tu prigodu okupila i uvježbala Darija Hreljanović, te dječji polaznici Udruge klasičnog baleta Vindija s Plesom anđela u decentnoj koreografiji Sonje Kastl.

Božićna priča ili Miško i Janica daruju malog Jezušeka, prikazana toplo, jednostavno i iskreno, završava sretno, uz ganutljivu božićnu pjesmu u izvedbi svih sudionika uključujući zadovoljnu dječju i odraslu publiku, koja je idiličnu predstavu ispratila dugim pljeskom i ovacijama.

Višnja Požgaj

Vijenac 360

360 - 20. prosinca 2007. | Arhiva

Klikni za povratak