Vijenac 355

Kolumne, Komentari

KULTURA MEDIJA - Stjepan Malović

Novinari potrošna roba?!

Samoregulacija novinarske profesije najbolja je brana protiv loših primjera u vlastitim redovima, ali i omogućuje novinarstvu da postane respektabilna profesija

KULTURA MEDIJA - Stjepan Malović

Novinari potrošna roba?!

Samoregulacija novinarske profesije najbolja je brana protiv loših primjera u vlastitim redovima, ali i omogućuje novinarstvu da postane respektabilna profesija


Jesu li novinari potrošna roba, kao što je to izrekla Gabrijela Galić, predsjednica Sindikata novinara? Otkaz »Večernjakovu« dugogodišnjem novinaru i uredniku Siniši Panteliću motivirao je sindikalne aktiviste na prosvjed. Nezadovoljni su stanjem u medijima, a pogotovo radnim uvjetima i radnim pravima novinara. Nije stoga čudna takva ocjena sindikalne čelnice, koja gorko ilustrira položaj novinara u Hrvatskoj.»Novinarska struka u Hrvatskoj sve je potlačenija, novinari su izloženi pritisku vlasnika, sve je više stranih korporacija koje krše novinarska prava i ukidaju ili ne poštuju kolektivne ugovore te tako utječu na slobodu medija i pravo novinara na rad«, ocijenila je Gabrijela Galić, predsjednica Sindikata novinara.

Ni drugdje nije bolje, ako to može malokoga utješiti. Novinari talijanske agencije ANSA štrajkaju zbog radnih uvjeta.

No, novinari su izloženi i političkim pritiscima, koji im još više otežavaju ostvarivanje prava i nezavisnosti. Slovenski novinari potpisuju peticiju kojom optužuju predsjednika vlade Janeza Janšu zbog oduzimanja medijskih sloboda. Naime, medijske slobode u susjednoj su nam državi sve ugroženije i to od izbora 2004. godine. Državna tajnica Ministarstva za gospodarstvo Andrijana Starina Kosem priznala je miješanje vladajuće stranke u rad medija, a novi zakon o RTV praktički je omogućio nadzor vladajućih nad javnom radiotelevizijom.

Slovenski se novinari boje budućnosti i upozoravaju kako će sadašanja ograničenja slobode medija biti loša poruka Europi u siječnju 2008, kada Slovenija preuzme predsjedavanje EU. Peticiju je potpisalo nekoliko stotina novinara, a dobili su i podršku međunarodne javnosti i novinarskih udruga.

Bosansko–hercegovački novinari uputili su javnu potporu slovenskim kolegama, jer, kažu, i novinari u BiH nalaze se u sličnoj situaciji i pod snažnim su pritiskom političkih i nacionalnih lobija. Udruženje BH novinari napominje kako na liniji za pomoć novinarima često dobivaju prijave o pritiscima, prijetnjama i sprečavanju novinara da obavljaju svoje profesionalne zadatke.

Crno? Ima još, nije lista iscrpljena. Francuski novinari, duboko nezadovoljni stanjem slobode medija, prosvjedovali su u Parizu. Serge Halimi, francuski novinar, upozorava da su protesti i štrajkovi novinara sve brojniji i pogađaju medije koji su se smatrali imunima na negativnosti, kao što su »Les Echos«, »La Tribune« pa čak i »Wall Street Journal«.

Prag provokacije u Francuskoj s lakoćom je prijeđen, upozorava Halimi. Bernard Arnaud, kućni prijatelj i vjenčani kum Sarkozyja i najbogatiji čovjek u državi, želi kupiti »Les Echos« i prodati »La Tribune«. A njegovo miješanje u uredničke odluke u »La Tribune« bila je javnosti poznata činjenica. Metode su se modernizirale otkad je Edouard de Rothschild postao najveći dioničar »Liberationa« te oduzeo pravo veta uredništvu na strateške odluke poduzeća. Sadašnji francuski poduzetnici zabrinuli su se nad mogućnošću da dva veoma bogata Sarkozyjeva prijatelja kontroliraju dva vodeća ekonomska dnevna lista. Tome treba dodati – ističe Halimi u poruci sudionicima skupa Oblici političke instrumentalizacije i klijentelizma u medijima koji je organizirao Mirovni institut u Ljubljani – i mediokritetstvo besplatnih novina »Direct Soir«, pa ne začuđuje što su novinari tražili od ministrice za kulturu zaštitu pluralizma i djelovanje zaštitnih mehanizama na području zapošljavanja novinara.

Novinari su nezadovoljni i traže svoja prava. Samoregulacija profesije najbolja je brana protiv loših primjera u vlastitim redovima, ali i omogućuje novinarstvu da postane respektabilna profesija, opetovano i vrlo argumentirano upozoravao je Claude–Jean Bertrand, veliki teoretičar medija, posebice novinarske etike i autor sustava NODO (način osiguravanja društvene odgovornosti) ili Media Accountability System (MAS). Bertranda nema više među nama, nakon duge i teške bolesti umro je prošli tjedan, ali njegova je poruka živa: »Potrebno je da se profesionalci i javnost pokrenu, da se organiziraju i smisle kako će djelovati.«

Vijenac 355

355 - 11. listopada 2007. | Arhiva

Klikni za povratak