Vijenac 355

Glazba

GLAZBOSKOP

Festival komorne glazbe u Glazbenom zavodu

GLAZBOSKOP

Festival komorne glazbe u Glazbenom zavodu

slika

Drugi Međunarodni festival komorne glazbe ponovno će u dvorani Hrvatskoga glazbenoga zavoda u Zagrebu ugostiti niz istaknutih glazbenika s različitih strana svijeta, koji će u pet tematski osmišljenih večeri od 12. do 21. listopada pokazati ljepotu komornoga muziciranja. Neki od prošlogodišnjih glazbenika ponovno će doći na festival, poput pijanista Iana Fountaina, klarinetistice Alexandre Gruber, violončelistice Monike Leskovar i kontrabasista Bože Paradžika. Nakon male festivalske turneje novooblikovanoga Zagrebačkog festivalskoga trija u travnju, opet će se u Zagreb vratiti pijanistica Milana Chenyavska da bi zajedno s Monikom Leskovar i Sussanom Yoko Henkel nastupila na dvama posljednjim festivalskim koncertima.

Domaćoj publici dobro poznati violinist Stefan Milenković također će se pridružiti festivalskim sudionicima. Zagrebačkoj publici nova, ali međunarodno već renomirana umjetnica, mlada je kineska violončelistica Jing Zhao, koja je 2005. pobijedila na uglednom natjecanju ARD-a u Münchenu. Već prije gost Muzičkoga biennala u Zagrebu, ali prvi put na ovome festivalu, pojavit će se izraelski violist Guy Ben-Ziony. Prvi put u Zagreb dolazi i američka violončelistica Elena Cheah, koja osim što nastupa kao solo violončelistica pod ravnanjem Daniela Barenboima, svira i u šansonijerskom triju Grand Cru.

Festival su osmislili i organizirali umjetnička ravnateljica Susanna Yoko Henkel i direktor Dalio Despot, a četiri festivalske večeri i jedna prijepodnevna matineja bit će u znaku Kontrasta (djela Kodályja, Bártoka i Messiaena), Brahmsa i Schumanna, Mozartove matineje, Slavenske noći (djela Janáčeka, Smetane, Papandopula i Dvořáka) te tematske večeri Beč I & II (djela Haydna, Beethovena, Mahlera i Schönberga).


Inva Mula opet u Zagrebu

slika

Jedna od najistaknutijih i svakako najpopularnijih sopranistica današnjice, Inva Mula, ponovno će gostovati u Zagrebu, ali ovaj put ne kao operna pjevačica, nego kao solistička i komorna glazbenica. U okviru ciklusa Forte fortissimo gostovat će 23. listopada u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, uz pijanisticu Kiru Parfeevets i gudački kvartet. Kira Parfeevets rođena je u Minsku, gdje je završila studij. Godine 1996. seli u Francusku, gdje već iduće godine postaje nastavnicom u Opernom studiju Pariške nacionalne opere. Često nastupa samostalno, ali i kao klavirska pratnja uglednih pjevača poput Inve Mula. Komorni sastav Le Quatour Gaudi čine četvorica mladih glazbenika, koji su se sastali u Parizu i odlučili svoju glazbenu budućnost posvetiti zajedničkom muziciranju. U posljednje vrijeme veliku pozornost javnosti privlače suradnjom s Invom Mula.


Večer glazbene moderne

slika

Pod ravnanjem Philippea Herreweghea u Lisinski 18. listopada dolazi svirati Orkestar Champs-elysees. Koncert će biti održan u okviru ciklusa Lisinski subotom u 19.30 sati, a oblikovan repertoarom takozvane glazbene moderne, koju su na prijelazu 19. u 20. stoljeće označili Gustav Mahler i Richard Strauss. Ove večeri bit će izvedena Mahlerova 4. simfonija te niz simfonijskih pjesama iz Straussovih ciklusa op. 68, 36, 37 i 43, koje će interpretirati sopranistica Carolyn Sampson.


Praizvedba Kelemenova djela

slika

Majstorski ciklus 20. će listopada donijeti praizvedbu djela Milka Kelemena, Mon image, koji će interpretirati pijanistica Katarina Krpan te Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem Nikše Bareze. A nakon koncerta zanimljiv razgovor o interpretu kao poticaju za novo djelo vodit će Milko Kelemen, Nikša Bareza i Katarina Krpan. Uz spomenuto, na koncertu će biti izvedene 2. simfonija Roberta Schumanna te Rapsodija za alt, muški zbor i orkestar, op. 53, Johannesa Brahmsa, pri izvedbi koje će se pridružiti mezzosopranistica Dubravka Šeparović-Mušović.

Pripremila Mirta Špoljarić

Vijenac 355

355 - 11. listopada 2007. | Arhiva

Klikni za povratak