Vijenac 352

Glazba

11. Triglav internacionalni festival gitare, Kastav, 13–17. srpnja 2007.

Vrhunske izvedbe

Predstavivši ekskluzivan presjek međunarodne gitarističke scene, ovogodišnji je festival nastavio s atraktivnim i raznolikim programima koji istovremeno zadovoljavaju različite ukuse i visoke kriterije

11. Triglav internacionalni festival gitare, Kastav, 13–17. srpnja 2007.

Vrhunske izvedbe

slika

Predstavivši ekskluzivan presjek međunarodne gitarističke scene, ovogodišnji je festival nastavio s atraktivnim i raznolikim programima koji istovremeno zadovoljavaju različite ukuse i visoke kriterije


Ovogodišnji 11. Triglav internacionalni festival gitare, koji se od 13. do 17. srpnja održavao u sklopu Kastavskog kulturnog leta, odabrao je kastavsku Crekvinu, iznimno privlačan i poseban prostor, koji bez lažne skromnosti može konkurirati razvikanim festivalskim prostorima otvorenoga tipa, kao fantastičan dekor za serviranje pet različitih i vrlo ukusnih glazbenih uradaka iz svijeta gitare.

Festival je u petak, 13. srpnja, otvoren nastupom Luis Borda Quarteta s programom pod nazivom Tango nuevo. Vrlo dopadljiv koncert kastavskoj je publici predstavio stil koji kombinira elemente jazza i klasike s tradicionalnim argentinskim tangom, a Luis Borda, argentinski skladatelj, aranžer i gitarist koji pripada među najprestižnija imena iz svijeta tanga i nove argentinske glazbe, nastupio je uz internacionalnu skupinu glazbenika koji čine njegov kvartet. Moldavka Luciana Beleaeva–Bektesevic na violini, Nijemac Michael Dolak na bandoneónu i Nizozemka Judy Ruks na klaviru su, osim Bordinih aranžmana i autorskih skladbi, odsvirali i nekoliko tango–hitova Astora Piazzolle.

Druga večer festivala se u subotu, 14. srpnja, s otvorenoga prostora kastavske Crekvine premjestila u Crkvu sv. Jelene, također na Kastvu, gdje je održan koncert pod nazivom Zvijezde u usponu. Ove je godine publici predstavljen Petrit Çeku (Prizren, 1985), mladi umjetnik na gitari koji se predstavio vrlo ambicioznim repertoarom, dokazavši tehničku kompetenciju, visoku razinu koncentracije i stopljenosti s glazbalom te zavidnu interpretativnu zrelost, koja nadilazi njegove mlade godine. Rezultat je bio vrhunska izvedba u kojoj je svaki ton promišljen, dubok i proživljen, a kojom je mladi gitarist potvrdio status prave međunarodne gitarističke zvijezde.

U nedjelju, 15. srpnja 2007, ponovno u prekrasnu ambijentu kastavske Crekvine, održan je koncert Flamenco meets Brazil. Njemački trio Matamá predstavio je egzotičnu kombinaciju zvuka koja spaja uvijek svjež i neodoljiv šarm brazilske glazbe i ritmove flamenka. Jezgru benda čine dvojica gitarista – , brazilska gitara i vokal, i Juan – flamenko–gitara i prateći vokal, dok treći član sastava ostaje otvoren za goste koji nastupaju na perkusijama, basu, marimbi, vibrafonu, kalimbi, trubi ili violončelu. Kastavski je koncert kao trećega člana predstavio Cesára Falcóna, argentinskog udaraljkaša čije su glazbene intervencije na latino–perkusijama sudjelovale u kreaciji lagana i zabavna repertoara koji se sjajno uklopio u opuštenu atmosferu ljetne noći i raspoloženje publike u Kastvu.

Pretposljednji program festivala predstavio je umjetnika kojega su njemački kritičari nazvali Jimijem Hendrixom akustične gitare. Bio je to Uwe Kropinski, koji je nakon pet godina kastavskoj publici ponovno pokazao zašto ga svrstavaju među najinventivnije gitariste europske jazz–scene. Ono što ga izdvaja u odnosu na druge umjetnike na međunarodnoj sceni jest spoj osobne izvorne tehnike sviranja gitare, istančana osjećaja za dinamiku i perkusionističko koloriranje. Gitaristički bard, koji ove godine slavi trideset godina umjetničkog rada, na koncertu je nastupio na posebnoj, za njega konstruiranoj, gitari sa 39 polja koja je proizvodila veliki raspon najrazličitijih zvukova i ritmova. Novina njegova ovogodišnjeg nastupa u Kastvu jest upotreba vokala, tako da je Kropinski u maniri pravog virtuoza na svojoj gitari stvarao interesantne zvukovne i perkusionističke efekte koji su bili obogaćeni ništa manje neobičnim vokalnim linijama.

Program posljednjega koncerta bio je rezerviran za nastup Denise Jannah kvinteta. Jazz vokalistica surinamskoga podrijetla Denise Jannah sa svojim glazbenim kolegama u sastavu Ratko Zjača, gitara, Stanislav Mitrović, saksofon, Kém Sandór, kontrabas i Ratko Divjak, bubnjevi izvela jazz–standarde. Tako su izvedene skladbe Charlieja Parkera, Johna Coltranea, Colea Portera i Milesa Davisa, u kojima su glazbenici pokazali stilsku suverenost i improvizatorsko umijeće. Publika je uredno pratila i pljeskom nagrađivala solističke improvizacije svih glazbenika, kao i njihove zanimljive međusobne instrumentalne dijaloge. Kao što je to bio slučaj i s izvođačkim skupinama prethodnih večeri festivala, i ova je glazbena skupina okupila internacionalnu ekipu na geografskoj liniji Nizozemska, Hrvatska, Srbija, Mađarska i Slovenija. Predstavivši ekskluzivan presjek međunarodne gitarističke scene, ovogodišnji je festival nastavio svoj tradicionalni koncept, a to je predstavljanje atraktivnih i raznolikih programa koji istovremeno zadovoljavaju različite ukuse, ali i visoke kriterije.


Maša Bogojeva Magzan

Vijenac 352

352 - 13. rujna 2007. | Arhiva

Klikni za povratak