Vijenac 352

Glazba

GLAZBOSKOP

Rachlin i prijatelji u Dubrovniku

GLAZBOSKOP

Rachlin i prijatelji u Dubrovniku

slika

Od 5. do 16. rujna prostorima staroga grada Dubrovnika proći će niz gostujućih, a ipak već uobičajenih, svjetski priznatih glazbenika. Riječ je o 7. festivalu Julian Rachlin i prijatelji, koji je u srijedu, 5. rujna na večer u Atriju Kneževa dvora otvorila već uobičajena festivalska trojka, violinist Julian Rachlin, pijanist Itamar Golan i violončelist Mischa Maisky. Između brojnih gostiju, organizatori su posebno najavili dolazak triju istaknutih imena. Prvi od njih je hornist Radovan Vlatković, koji je nastupio na koncertu otvorenja te 9. rujna interpretirajući komorna djela Brahmsa i Mozarta. Zatim je riječ o londonskoj Kraljevskoj filharmoniji, koja će pod ravnanjem Danielea Gattija svečano zatvoriti festival. Uz orkestar, nastupit će na početku spomenuta trojka koja će sudjelovati u izvedbi Beethovenova Koncerta za glasovir, violinu, violončelo i orkestar u C–duru op. 56. Naposljetku, kruna čitavoga festivala bilo je rezultat Rachlinove suradnje s Vangelisom, grčkim glazbenikom najpoznatijim kao skladateljem filmske glazbe. Vangelis je pristao za tu prigodu načiniti novu verziju skladbe Mythodea nea, koja je premijerno izvedena 8. rujna u Kneževu dvoru. Spomenimo da je od ove godine organizaciju Festivala preuzela agencija Dubrovnik PartneR inicirajući formiranje Ustanove u kulturi Festival Julian Rachlin i prijatelji, čija je ravnateljica Snježana Banović. Namjera novoosnovane ustanove, uz kvalitetnu organizaciju Festivala, bit će razne godišnje aktivnosti, među kojima i organiziranje majstorskih tečajeva tijekom zimskoga razdoblja.


Iz ciklusa Orgulje Heferer

U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i Umjetničke radionice Heferer, već četrnaestu godinu za redom ljubiteljima orguljske glazbe ugledni hrvatski glazbenici predstavljaju svjetsku i hrvatsku orguljsku baštinu, i to na orguljama diljem hrvatskih mjesta. Festival Orgulje Heferer započeo je 22. srpnja, a do 10. studenoga bit će održano osamnaest koncerata, pri čemu u prvi plan dolaze orgulje izrađene ili restaurirane u radionici Heferer. U okviru festivala prikazan je dokumentarni film Ponizni graditelj orgulja don Petar Nakić u produkciji HRT–a, koji govori o znamenitom šibenskom graditelju orgulja iz 18. stoljeća. U sljedećem razdoblju očekuju nas koncerti sopranistice Ivanke Boljkovac i orguljašice Hvalimire Bledšnajder u Valpovu (15. rujna) i Oprisavcima (16. rujna).


Barokni festival u Rovinju

Treće izdanje Festivala barokne glazbe u Rovinju započelo je 22. kolovoza pod naslovom Tragovima Venecije. Programskom koncepcijom Festival nastoji istražiti i iznova produbljivati veze koje je istarsko područje njegovalo sa susjednom Italijom, posebice bliskom Venecijom, za koju je poznato da je u doba baroka bila jedno od ključnih talijanskih i europskih glazbenih središta. Svih osam programa pripremljenih za ovogodišnji festival, koji će trajati do 20. rujna u ambijentu rovinjske crkve sv. Frane, bit će usmjereni talijanskim i istarskim glazbenim snagama, te uvelike nastojati oživotvoriti zvuke onodobne talijanske glazbe ili, pak, glazbe nastale pod talijanskim utjecajima, i to u baroku i njemu bliskim razdobljima. Do kraja festivala na koncertu posvećenom Domenicu Scarlattiju 13. će se rujna predstaviti talijanska čembalistica Andrée Darras. Pretposljednji koncert 16. rujna održat će trio Musica Renovata s vokalnom i instrumentalnom sakralnom glazbom 17. stoljeća, dok će festival završiti 18. rujna nastupom ansambla Responsorium s programom barokne glazbe iz Istre i Dalmacije, među kojima djela Pulitija, Cecchinija, Komnena i Romana. Manifestacija će završiti 20. rujna u kazalištu Gandusio projekcijom videouratka austrijskoga vizualnog umjetnika Clausa Bruna Schneidera nazvanoga Completely Different, u okviru projekta kojemu je namjera ugostiti umjetnike koji na nov način promišljaju i tumače staru glazbu.


Mirta Špoljarić


Bogata jesen u Tvornici

Tvornica je i ove sezone pripremila zanimljiv program te tako dokazala vodeću poziciju na zagrebačkoj klupskoj sceni. Iz jesenskog programa izdvajamo: Teresa Selgueiro (ex Madredeus) i Lusitania Ensamble s programom La Serena (17. rujna), veliki koncert kultnoga slovenskog sastava Buldožer koji će nastupiti u istoj postavi kao prije 25 godina u klubu Kulušić (29. rujna), slavni solist nekadašnje skupine Japan s mnoštvom hrvatskih poklonika, David Sylvian (14. listopada), Jura Stublić i Film (27. listopada), zatim tradicionalni nastupi Gustafa za Martinje, ovaj put dvije večeri (9. i 10. studenoga) te koncert Električnog orgazma s nikad izvođenim repertoarom iz osamdesetih (23. studenoga). Najavljuju se još i nastupi Partibrejkersa, Arsena Dedića i Gina Paolija, Zorana Predina uz pratnju Gipsy Swing Orchestra i skupine E.N.I. (prvi put s cjelokupnim repertoarom na hrvatskom) i još mnogo toga.


Velimir Cindrić

Vijenac 352

352 - 13. rujna 2007. | Arhiva

Klikni za povratak