Vijenac 352

Likovne umjetnosti

LIKOVNI GLOBUS

27. grafički bijenale

LIKOVNI GLOBUS

27. grafički bijenale

slika

Ljubljana U Ljubljani se od 6. rujna do 28. listopada održava 27. grafički bijenale u organi-

zaciji Međunarodnoga grafičkog likovnog centra. Bijenale nam ovaj put daje osam pogleda na grafiku, kojima je zajednička nit – reproduktivnost. Uz središnju izložbu te izložbu pobjednika prošlog, ovaj bijenale upotpunjen je sa šest posebnih izložbi koje organiziraju ljubljanske galerije. Karakterizira ga iznimna širina izlagačkog prostora, od muzeja i galerija do prostora poput javnog prijevoza, medijskog ili gradskog prostora. Ostalo na www.mglc-lj.si.


Ivana Franke u Labinu

slika

Labin U Gradskoj galeriji Labin otvorena je izložba Ivane Franke, na kojoj je izložen rad Centar. Objekt je sačinjen od kvadratične konstrukcije od inoksa, čeličnih sajli te ručno ispletenih i osvijetljenih niti ribarskoga najlona. Svaka nit prolazi kroz centar instalacije pa nastaje umrežena struktura radijalno povezanih niti. Iako transparentan, statičan i posve linijski građen, objekt, zahvaljujući sustavu osvjetljenja, djeluje sferično, voluminozno i dinamično, kaže u tekstu Nataša Ivančević. Rad je posuđen iz zbirke poduzeća Filip Trade, a možete ga vidjeti do 7. rujna.


Polkeova retrospektiva

slika

Beč Sa više od stotinu i sedamdeset radova, u beč-kom MUMOK-u predstavljen je Sigmar Polke. Retrospektiva njegovih djela donosi nam radove iz triju zbirki – Friedera Burde, Josefa Froehlicha i Reinera Specka, a jedna je od najvećih Polkeovih izložbi unatrag nekoliko godina, svakako najveća ikad održana u Austriji. Uz šezdesetak djela velikoga formata, postavljeni su i brojni radovi na papiru koje određuju tematska raznolikost i stilistički pluralizam. Eine Retrospektive Sigmara Polkea možete u MUMOK-u pogledati do 7. listopada te na www.mumok.at.


Sherman u Berlinu

slika

Berlin U berlinskom Martin-Gropius-Bauu otvorena je izložba američke umjetnice Cindy Sher-man. Retrospektivu je organizirao pariški Jeu de Paume u suradnji s Kunsthausom iz Bregenza, dan-skim Louisiana Museum of Modern Art iz Humlebaeka te berlinskim domaćinom, a na njoj možete vidjeti njezine radove nastale između 1975. i 2005. godine. Parodična, groteskna i ponekad brutalna djela prokazuju spektar figura zasnovanih na kulturnim i socijalnim stereotipima. Izložba Cindy Sherman otvorena je do 10. rujna. Više na www.berlinerfestspiele.de.


Picassova okolina

slika

Edinburgh Velika internacionalna izložba Picasso: Fired with Passion otvorena je u National Museums of Scotland u Edinburghu. Predstavljeno je više od stotinu Picassovih radova nastalih u razdoblju između 1947. i 1961. godine, tijekom njegova boravka u Cannesu i Vallaurisu. Postavljena djela, slike, keramika, grafike i metalne skulpture te fotografije i dokumentaristika pokazuju vrijeme u kojem je Picasso crpao energiju iz obitelji i prijatelja poput Braquea, Cocteaua, Lee Miller i Penrosea. Izložba je otvorena do 28. listopada. Ostalo na www.nms.ac.uk.


Prekinute veze

slika

Sarajevo Muzej prekinutih veza, u svijetu jedinstveni umjetnički projekt Dražena Grubišića i Olinke Vištica, gostuje u Galeriji MAK sarajevskog Muzeja pozorišne umjetnosti i književnosti do 18. rujna. Nakon predstavljanja u Zagrebu, Splitu, Ljubljani i Mariboru muzej će posjetiti Berlin, Stockholm, Beograd i Skopje. Sarajevsko gostovanje dio je projekta Museum of Broken Relationships – Broken Hearts in a Broken Territory, pod pokroviteljstvom Europske kulturne fundacije. Pogledajte www.brokenships.com.


Marko Kružić

Vijenac 352

352 - 13. rujna 2007. | Arhiva

Klikni za povratak