Vijenac 339

Film

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Libertas i Dobri pastir

U kinima: Libertas i Dobri pastir

slika

Zagreb Nakon višegodišnjih priprema i snimanja u zemlji i inozemstvu u domaća bi kina napokon trebao stići Libertas, novi film Veljka Bulajića. Nagrađen Zlatnim arenama za kostimografiju i masku, film je portret dubrovačkoga genija Marina Držića, čije će se slobodarstvo naći na udaru političara. U glavnoj je ulozi Sven Medvešek. Novi film ima i Robert De Niro, ali ne samo kao glumac nego i kao redatelj. Upravo prikazan u Berlinu De Nirov špijunski triler o CIA-i Dobri pastir okupio je poznatu glumačku ekipu na čelu s Mattom Damonom, Angelinom Jolie, Williamom Hurtom i samim redateljem. U kina dolazi i politička komedija Slučajni predsjednik Barryja Levinsona s Robinom Williamsom te još jedna ekranizacija stripa Ghost Rider Marka Stevena Johnsona s Nicolasom Cageom.


Filmski programi: Suvremeni iranski film

Zagreb U sklopu Filmskih programa Hrvatskoga filmskog saveza nastavlja se ciklus filmova španjolskog sineasta Luisa

Bunm uela. Tako su na rasporedu zagrebačkog kina Tuškanac redateljevi filmovi Viridiana (1. i 2. ožujka), Šimun iz pustinje (2. i 3. ožujka), Anđeo uništenja (3. i 13. ožujka), To se zove zora (3. i 13. ožujka), Djevojka (14. ožujka) i Dnevnik jedne sobarice (14. i 15. ožujka). Slijedi Ciklus suvremenog iranskog filma sa ukupno šest radova snimljenih između 2001. i 2004, od kojih je četiri režirao Seyed Reza Mir-Karimi: Dječak i vojnik (5. i 6. ožujka), Pod mjesečinom (7. i 8. ožujka), Ovdje gori svjetlo (9. i 12. ožujka) i Tako blizu tako daleko (10. i 12. ožujka). Ostala su dva filma u ciklusu Hladne suze (7. i 8. ožujka) i Iza zavjese od magle (9. i 10. ožujka). Prvomu je autor Aziz Allah Hamidnejhad, a drugomu Parviz Sheikh Tadi.

TV-preporuke: Takeshi Kitano

slika

Zagreb Filmofili ni sljedeća dva tjedna ne bi trebali propustiti poslijeponoćne filmske termine Hrvatske televizije utorkom i srijedom. U Ciklusu festivalskih filmova na rasporedu je hvaljena drama jednog od najsvestranijih suvremenih japanskih filmaša Takeshija Kitana. To je film o gluhonijemom zaljubljeniku u surfanje Ano natsu, ichiban shizukana umi s Kuroudom Makijem u glavnoj ulozi, pobjednik Festivala u Yokohami i dobitnik dviju nagrada Japanske filmske akademije (HTV 1, 14. ožujka, 00.15). Tjedan prije na rasporedu je drama Biti Julia u režiji Istvana Szaba, čija je glavna glumica Annette Bening za svoj nastup nominirana za Oscara (HTV 1, 7. ožujka, 23.55). Od europskih filmova vrijedi izdvojiti belgijski triler Pošteni trgovac Philippea Blasbanda (HTV 1, 6. ožujka, 00.00) te britansku kriminalističku dramu Frances Tuesday redatelja Jona Sena (HTV 1, 13. ožujka, 00.15).

Italija: Morriconeovi projekti

slika

Rim Ovogodišnji dobitnik Oscara za životno djelo, talijanski skladatelj Ennio Morricone, i dalje neumorno stvara. I to upravo za redatelje čiji su mu filmovi donijeli dosadašnje nomi-nacije za nagradu Američke filmske akademije. Sa svojim sunarodnjakom Giuseppeom Tornatoreom, redateljem filmova Malena i Cinema Paradiso, priprema povijesnu dramu Lenjingrad o opsadi naslovnoga grada u Drugom svjetskom ratu i junačkoj obrani njegovih stanovnika. S američkim filmašem Brianom De Palmom Ennio Morricone radi pak na nastavku kriminalističke drame Nedodirljivi, koja govori o usponu gangstera Ala Caponea u Chicagu. Oba filma trebala bi doživjeti premijeru sljedeće godine, a nije isključeno da legendarni glazbenik ovaj put osvoji i regularnog Oscara.

SAD: Lustig ponovno sa Scottom

slika

Los Angeles Od rodnog Osijeka do radnog Hollywooda producent Branko Lustig ostvario je impresivnu filmsku karijeru, čiji su vrhunci dva Oscara osvojena za filmove Schindlerova lista i Gladijator. Posljednjih godina Lustig isključivo surađuje s redateljem Ridleyjem Scottom, a rezultat su te suradnje filmovi Hannibal, Pad Crnog jastreba, Kraljevstvo nebesko i Dobra godina. U ulozi izvršnoga producenta Branko Lustig naći će se i u novom Scottovu filmu. To je kriminalistička drama American Gangster o krijumčarenju heroina u Harlemu tijekom 1970-ih uz pomoć lijesova američkih vojnika poginulih u Vijetnamu. U glavnoj je ulozi redateljev kućni glumac Russell Crowe, a partneri su mu Denzel Washington, Cuba Gooding Jr., Josh Brolin i Carla Gugino. Premijera filma zakazana je za studeni 2007.


Boško Picula

Vijenac 339

339 - 1. ožujka 2007. | Arhiva

Klikni za povratak