Vijenac 339

Multimedija

Kultura na internetu: www.braca–hrvatskoga–zmaja.hr

Pro aris et focis

Kultura na internetu: www.braca–hrvatskoga–zmaja.hr

Pro aris et focis

slika

Nedavno primanje (zazmajenje) zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića (Zmaja od Kamenitih vrata IV) u Družbu Braća hrvatskoga zmaja potaknulo me je da potražim internetske stranice te »izrazito hrvatske i domoljubne udruge slobodne od svake politike« (bila je to želja s kojom su osnivači Emilij Laszowski i Velimir Deželić Stariji 1905. osnovali Družbu). Barem dio razgranate djelatnosti Družbe (primjerice brojne spomen–ploče koje su postavljene zahvaljujući naporima članova Družbe) poznat je većini stanovnika lijepe naše. Upravo stoga tekst u rubrici Povijest prekratak je da bi otišao dublje od puke (zanimljivo prezentirane) informacije. Popis svih mjesta na kojima su postavljena spomen–obilježja i svih akcija koje je Družba poduzela imao bi dvojak pozitivan učinak – pokazao bi razgranatost djelovanja Družbe i pridonio boljem poznavanju djelovanja mnogih zaslužnih građana Hrvatske.

Rubrike Zmajska pravila (ordo draconicus), Ustrojstvo i Uprava sadržajem zadovoljavaju što se za rubriku Programi ne bi moglo reći (rubrika donosi tek popis kulturnih zborova putem kojih se odvija unutrašnji rad Družbe te Zmajskih stolova). Iz nepoznatih razloga svi su članovi Zmajskih stolova predstavljeni fotografijama te pravim i zmajskim imenima, no članovi Zmajske matice nisu. Također, stranice se ne ažuriraju redovito pa na njima čitamo vijesti iz povijesti (zazmajenje u srpnju i zmajski sastanci u prosincu 2006).

Stranice Družbe Braća hrvatskoga zmaja lijepo su grafički oblikovane no sadržajno presiromašne da bi dostojno predstavile djelatnost Družbe koja djeluje pod geslom Pro aris et focis Deo propitio (Za žrtvenike i ognjišta, s Božjom pomoći).

Sandra Cekol

Vijenac 339

339 - 1. ožujka 2007. | Arhiva

Klikni za povratak