Vijenac 339

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Počasni doktorat za književnog papu

Počasni doktorat za književnog papu

slika

Njemačka Gotovo sedam desetljeća nakon što mu je ondje zbog židovskoga podrijetla odbijen upis na fakultet, berlinsko sveučilište književnom kritičaru Marcelu Reich-Ranickom dodijelilo je počasni doktorat.

Njemački književni papa kao sedamnaestogodišnjak 1938, kao ni drugi studenti Židovi, nije primljen na studij, zbog čega, kako je rekao rektor Christoph Markschies, Humboldtovo sveučilište i danas snosi povijesnu odgovornost. Na svečanosti dodjele počas-noga doktorata Reich-Ranicki rekao je da bi ga tada odbilo bilo koje njemačko sveučilište, te da ne osjeća ni mržnju niti bijes. Reich-Ranicki rođen je u Poljskoj, a mladost je proveo u Berlinu, gdje je otkrio strast za umjetnost i kulturu. Godine 1940. deportiran je u Poljsku, gdje je zatim prisiljen živjeti u varšavskom getu. To je već osmi počasni doktorat 86-godišnjega možda najpoznatijega njemačkoga književnog kritičara.


Umrla Marianne Fredriksson

slika

Švedska Švedska spisateljica Marianne Fredriksson umrla je u 79. godini u Österskäru u blizini Stockholma.

Švedska je izgubila vrlo popularnu i voljenu spisateljicu, koja je knjigama oduševljavala ne samo švedske čitatelje nego ljude diljem svijeta — rekao je premijer Fredrik Reinfeldt u povodu smrti autorice bestselera Hannine kćeri. Marianne Fredriksson do 53. godine radila je kao uspješna novinarka, da bi se tek tada posvetila pisanju romana. Njezinih petnaest romana prevedeno je na četrdeset jezika i prodano u svijetu ukupno u sedamnaest milijuna primjeraka. Kritika je njezine knjige uglavnom negativno ocjenjivala, a najviše joj se predbacivala klišeizirana slika žene kao boljega čovjeka, primjerice u romanu Hannine kćeri, priči o Hanni, njezinoj kćeri Johanni i unuci Anni u godinama između 1871. i 1986.


Umro austrijski pisac Lind

slika

Austrija Austrijski pisac Jakov Lind umro je u osamdesetoj godini u Londonu, gdje je živio prošlih pola stoljeća.

Sin židovske trgovačke obitelji nakon pripajanja Austrije nacističkoj Njemačkoj deportiran je u Nizozemsku, gdje je za okupacije živio pod lažnim imenima i radio na brodovima. Nakon rata okušao se kao glumac u Izraelu, Beču i Nizozemskoj, a domovinu je konačno pronašao u Londonu. Ondje je 1962. objavljena njegova zbirka priča Seele aus Holz i roman Landschaft in Beton. Već prvi dio autobiografije Counting my Steps (1969) Lind je napisao na engleskom, jeziku na kojem je zatim nastavio pisati romane, priče i radiodrame. Lindu je 1997. dodijeljena Počasna medalja grada Beča, a ove je godine u Beču trebao dobiti Nagradu Theodora Kramera za pisanje o otporu i egzilu.


Rekord Steinbeckove aukcije

slika

SAD Rijetko izdanje romana Plodovi gnjeva Johna Steinbecka iz 1939. prodano je za 47.800 dolara, dvostruko više od ranije procjene, čime je postavljen svjetski rekord za cijenu knjige toga nobelovca (1902–1968).

Prodaja je bila dio aukcije prvih izdanja u prijašnjem vlasništvu Steinbeckove sestre Elizabeth Steinbeck Ainsworth, koja je umrla 1992. Većina knjiga sadrži osobne posvete, čime je povećana njihova vrijednost, a važne su i za istraživače Steinbeckova djela. Ukupno je zbirka, u kojoj su bila i izdanja romana Of Mice and Men, In Dubious Battle i njegova prvog romana Cup of Gold na aukciji kuće Bonhams&Butterfields postigla cijenu višu od 200.000 dolara.


Rasprave zbog jedne sporne riječi

slika

SAD Nagrađivana knjiga za djecu zabranjena je u dijelu američkih škola i knjižnica jer sadrži riječ skrotum.

Roman The Higher Power of Lucky, autorice Susan Patron, nagrađen ovogodišnjom medaljom Newbery, najpoznatijom američ-kom nagradom za književnost za djecu, izazvao je rasprave zbog ulomka na prvoj stranici u kojemu lik opisuje gdje je zmija ugrizla njegova psa. Škole u više saveznih država odbile su nabaviti knjigu namijenjenu čitateljima u dobi od devet do dvanaest godina. Proces odrastanja i otkrivanja novih riječi jedna je od središnjih tema knjige, navela je pak autorica u intervjuu, dodavši da je »šokirana i užasnuta« napadima na knjigu.


Umro Benedict Kiely

Irska Irski pisac Benedict Kiely umro je u 87. godini u Dublinu.

Autor niza kratkih priča i desetak romana, među njima Land Without Stars (1946), Dogs Enjoy the Morning (1968) i Nothing Happens in Carmincross (1985) u djelima se bavio temom Sjeverne Irske, gdje je odrastao kao sin britanskoga vojnika, prije nego što se preselio u Dublin, gdje je radio kao novinar i pisac. Osim fikcije, Kiely je napisao i putopis po Irskoj i memoare.


Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 339

339 - 1. ožujka 2007. | Arhiva

Klikni za povratak