Vijenac 336

Film

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Schmidt i Minghella

U kinima: Schmidt i Minghella

slika

Zagreb U hrvatska kina stižu preostali filmovi s prošlogodišnjega 53. fes-tivala igranog filma u Puli. U siječnju je to drama Put lubenica Branka Schmid-ta, čiji je scenarij uz re-datelja napisao Ognjen Sviličić. Glavni je glumac u filmu Krešimir Mikić, u Puli nagrađen Zlatnom arenom za najbolju mušku ulogu, dok je istu nagradu zavrijedio i Mladen Ožbolt za najbolju scenografiju. Put lubenica dobio je i posebnu Zlatnu arenu za ton te nagradu HDFK-a Oktavijan. U priči o krijumčarenju ljudi, ali i o ljubavi, uz izvrsnoga Mikića glume i Sui Mei, Leon Lučev, Armin Omerović, Emir Hadžihafizbegović te Ivo Gregurević. Osim Branka Schmidta novi film ima i britanski oskarovac Anthony Minghella. Prema vlastitom scenariju Minghella je režirao kriminalističku dramu Provala o pejzažnom arhitektu kojeg uznemiri krađa u uredu. U glavnim su ulogama Jude Law, Juliette Binoche i Robin Wright Penn. Treći je novitet u kinodvoranama znanstvenofantastični horor Impuls u režiji Jima Sonzera, čiji je koscenarist Wes Craven, a junaci suočeni sa zlokobnom opasnošću iz računala.


TV-preporuke: Ciklus Woodyja Allena

slika

Zagreb Nakon blagdanskih hitova filmskim programom Hrvatske televizije dominiraju nagrađivani filmaši, art-naslovi i festivalske uspješnice. Tako u terminu nedjeljom navečer na Drugom programu slijedi Ciklus redatelja Woodyja Allena. Poznati naslovi zaslužuju novu preporuku, a to su sljedeća dva tjedna Hannah i njezine sestre, za čiji je scenarij Allen nagrađen Oscarom (HTV 2, 21. siječnja, 23.05) i Purpurna ruža Kaira (HTV 2, 28. siječnja, 23.00). U poslijeponoćnom terminu utorkom na rasporedu su francuska humorna drama Marie-Jo i njezine dvije ljubavi u režiji Roberta Guédiguiana (HTV 1, 23. siječnja, 00.10) te iranska drama Krupni kadar Abbasa Kiarostamija (HTV 1, 30. siječnja, 00.15). Ciklus festivalskih filmova nastavlja se kineskom dramom Pekinški bicikl, za koju je redatelj Xiaoshuai Wang na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2001. dobio Veliku nagradu žirija (HTV 1, 24. siječnja, 00.05) i francuskom dramom Obala, čija je redateljica Julie Lopes-Curval u Cannesu 2002. primila nagradu Zlatna kamera (HTV 1, 31. siječnja, 00.15).


Hrvatska: Natječaj za 6. RAF

slika

Zagreb »Ovo je Natječaj za prijaviti se na 6. RAF i ne smije se koristiti u druge svr-he...« Poručuju to organizatori šestog iz-danja Revije amater-skog filma, koja će se ove godine održati od 25. do 31. ožujka u Zagrebu. Kao što je poznato, RAF je zamišljen kao program koji predstavlja amaterske filmove iz cijelog svijeta bez prethodne selekcije jer pokretači Revije, prema vlastitim riječima, svima koji ulažu energiju u snimanje filmova žele dati priliku da se ta energija i javno vidi. Aktualni se natječaj odnosi na filmove nastale 2006. i 2007, a bit će raspoređeni u više kategorija. To su Službeni program (filmovi do 20 minuta), Kids & Teens (filmovi autora mlađih od sedamnaest godina, čiji se program priprema u suradnji s Kinoklubom Karlovac), Srednji metar (filmovi do 60 minuta) i Dugometražni amaterski film. Ne postoje žanrovska ograničenja, dok će se svaki autor u glavnom programu moći predstaviti samo jednim filmom. Natječaj traje do 1. veljače. Prijavnica se nalazi na webu, http://www.revijaamaterskogfilma.hr


SAD: Sundance Film Festival 2007

Park City S druge strane Atlantika festivalska se sezona zahuktava najvažnijim filmskim događajem u svijetu nezavisnog filma. To je Sundance Film Festival, koji se ove godine u američkom zimovalištu Park City održava od 18. do 28. siječnja. Mjesto uzleta niza danas priznatih američkih i svjetskih filmaša, Festival je ustalio koncepciju s četiri kategorije. Tako se za nagrade, među ostalim, u kategoriji američkog igranog filma natječu Broken English, The Good Life, Joshua, Padre Nuestro te Starting Out in the Evening, u kategoriji svjetskog igranog filma El Bufalo de la noche, The Colour of Water, Ezra, L’Héritage i Ostrov, u kategoriji američkoga dokumentarnog filma Chasing Ghosts: Beyond the Arcade, Crazy Love, Girl 27, Ghosts of Abu Ghraib i White Light / Black Rain: The Destruction of Hiroshima and Nagasaki, a u kategoriji svjetskoga dokumentarnog filma Drei Kameraden, Hot House, On a Tightrope, VHS i Welcome Europa. Nagrada Indie Mogul pripast će pak producentima Tomu Bernardu i Michaelu Barkeru.


Boško Picula

Vijenac 336

336 - 18. siječnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak