Vijenac 336

Časopisi

»Cantus«

Različite generacije

»Cantus«, novine Hrvatskoga društva skladatelja, gl. ur. Davor Hrvoj, br. 141/142, Zagreb, prosinac 2006.

Različite generacije

slika

»Cantus«, novine Hrvatskoga društva skladatelja, gl. ur. Davor Hrvoj, br. 141/142, Zagreb, prosinac 2006.


Potkraj listopada protekle godine preminuo je istaknuti hrvatski skladatelj, profesor kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, akademik Stanko Horvat. Na zajedničkoj komemoraciji Muzičke akademije u Zagrebu i Hrvatskoga društva skladatelja govorili su akademik Nikša Gligo, Haris Nonveiller i Mladen Tarbuk, a redakcija »Cantusa« prenosi njihove govore u cijelosti.

Od većih tekstova u ovom broju možemo pročitati razgovor s Tomislavom Radočajem, direktorom HDS ZAMP–a koji pojašnjava propise o zaštiti autorskih prava i drugim pitanjima vezanim uz to područje; izvješće s muzikološkog simpozija HAZU s temom Generacija 1906. (Brkanović, Cipra, Papandopulo) te tekst neumorne povjesničarke hrvatske opere Marije Barbieri o »jedinom hrvatskom tenoru svjetskog ugleda i formata« – Tinu Pattieri.

U ostatku časopisa (nastavlja se traženje pravog broja stranica pa je tako ovaj broj »Cantusa« tiskan na 24 stranice) mogu se naći uobičajene kritike (češće zapravo prikazi) koncerata i glazbenih manifestacija (Samoborske glazbene jeseni, Međunarodni dani jazza, Glazbena tribina u Puli...) te crtice i nešto veće vijesti kojima časopis marljivo bilježi gostovanja hrvatskih izvođača diljem svijeta. Optimističan ton koji je obojio tekst o Zagrebfestu možda raduje i budi nadu u ponovni uzlet tog nekoć ugledna festivala, no onima koji su festival pratili na televizijskim ekranima zasigurno će zasmetati potpuno prešućivanje tanašnih glasića klimave intonacije većine pjevača (čast rijetkim iznimkama!) u natjecateljskom programu. Premda je takav postupak autora teksta Jure Ilića djelomice i razumljiv (HDS je organizator Zagrebfesta) nadamo se da će HDS u natjecateljski program ove godine uspjeti privući bolje pjevače te ponuditi barem nekoliko pjesama koje će trajati.


Ljubica Ivanišević

Vijenac 336

336 - 18. siječnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak