Vijenac 336

Glazba

IZ SVIJETA OPERE

Prvi car Tana Duna u Metropolitanu

Prvi car Tana Duna u Metropolitanu

slika

Dok glas Placida Dominga u nas svaki dan odzvanja s najavnice televizijske meksičke sapunice Zora, neumorni umjetnik nastupa u njujorškom Metropolitanu u naslovnoj ulozi opere Prvi car kineskog skladatelja Tana Duna što je 21. prosinca praizvedena u Metu. Tan Dun afirmirao se unatrag desetak godina s nekoliko opera kineske tematike i već se uvrstio među najistaknutije operne skladatelje 21. stoljeća. Marca Pola gledali smo u Zagrebu 2001, kada je Metropolitan naručio Prvog cara.

Tan Dun razvio je vlastiti operni stil u kojem kombinira obrasce kineskih glazbenih etnoarhetipova, orijentalne i mikrotonalne melizme, snažne ritmove, orkestralnu tehniku filmske glazbe, elemente tradicionalne pekinške opere, uz povremene belkantističke proplamsaje. Prvi car epska je priča o ljubavi, moći i izdaji. U središtu je prvi kineski car, koji je vladao od 221. do 206. pr. K. Qin–Shi–Huangdi bio je kontroverzan i okrutan vladar. Prvi je ujedinio zaraćene države stare nebeske Kine, izgradio veliki zid i stvorio vojsku od osam tisuća glinenih vojnika koji čuvaju njegov grob. Opsjednut je skladanjem slavopjeva u svoju i čast carstva kojim vlada, zbog čega će izgubiti kćer zaljubljenu u skladatelja Gao–Jianlija.

Domingo je Prvoga cara pribrojio svojim likovima što ih je tumačio na svjetskim praizvedbama, Ginasterinom Don Rodrigu, Menottijevu Goyi i Raspučinu u Nikoli i Aleksandri Debore Drattell. Rado tumači likove u suvremenim operama i zalaže se za njihovu što češću izvedbu u Operi u Los Angelesu i Washingtonskoj nacionalnoj operi, kojih je ravnatelj. Kaže kako ne zna koliko još godina pjevanja ima pred sobom, ali je zahvalan za svaki dan kada pjeva.


Massenetov Don Quichotte u Ljubljani

slika

Zgrada Ljubljanske opere zatvorena je dvije sezone zbog obnove i dogradnje. Opera i balet djeluju u privremenim prostorima. Zato je središnji događaj ove sezone, redovita godišnja koprodukcija s Cankarevim domom, još važnija za djelovanje ansambla. Na velikoj pozornici Gallusove dvorane premijerno se postavlja Massenetov Don Quichotte. Opera se temelji na Cervantesovu romanu. Praizvedena je 1910. u Monte Carlu, u znaku legendarnoga prvog tumača naslovne uloge basa Fjodora Šaljapina.

Slovenska opera u povijesti bilježi jednog od najboljih tumača uloge Sancha Panse, basa Ladka Korošeca, koji je šezdesetih godina s produkcijom Beogradske opere i Miroslavom Čangalovićem u naslovnoj ulozi, obišao brojne inozemne pozornice.

Dirigent nove ljubljanske predstave je Peter Feranec, redatelj Thomas Schulte–Michels. U glavnim ulogama nastupaju domaći i inozemni solisti. Izvedbe su od 19. siječnja do 2. veljače.


Verdijev Krabuljni ples u Zagrebu

slika

Najpopularnija opera Verdijeva prijelaznoga razdoblja, na čijoj je praizvedbi 1859. u Rimu trideset puta trijumfalno izlazio pred oduševljenu publiku, bit će 27. siječnja premijerno izvedena u Zagrebačkoj operi. Krabuljni ples postavljaju dirigent Ivo Lipanović i redatelj Plamen Kartaloff. Još kao student, Kartaloff je u Sofiji osnovao komorno operno kazalište koje danas djeluje kao Komorna opera u Blagojevgradu. Režirao je više od sto predstava, bio je dugogodišnji ravnatelj Sofijske nacionalne opere. Od 2003. član je Opere Slovenskoga narodnog kazališta u Mariboru.

Zanimljivost u solističkoj podjeli tri su sopranistice u ulozi Amelije: stalna solistica Zagrebačke opere Željka Martić, gošća Gabriela Georgijeva i mlada nada Mihaela Komočar.


Davor Schopfa

Vijenac 336

336 - 18. siječnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak